Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

Merzbow: Sha Mo 3000

Astro kirjoitti noin 20 vuotta sitten (3 kommenttia)
merzbow.jpgEssence Music (ESS003)

Koska en ole varsinaisesti mikään noise –fani, olen jotenkin onnistunut välttämään jopa tämän japanilaisen noisen kuninkaan tuotokset tähän asti. Merzbow on yhtä kuin Masami Akita, joka on julkaissut lukemattomia levyjä 90-luvun alusta alkaen. Ilmeisesti levyt ovat hyvin erilaisia, mutta kaveri on joka tapauksessa saavuttanut suurta suosiota ja kunnioitusta ympäri maailmaa. Tämä on hänen viimeisin, ja ensimmäinen Brasiliassa julkaistu levynsä. Artistin itsensä tekemät psykedeeliset miniatyyri-LP –kannet herättivät heti mielenkiintoni. Samoin artistin nimi oli niin tuttu, että paloin halusta päästä tutustumaan levyn sisältöön. Ensimmäinen kuuntelukerta oli melko tyrmäävä: miten kukaan jaksaa kuunnella tällaista sekavaa surinaa ja kohinaa? Pikku hiljaa musiikki alkoi kuitenkin tarjota uusia merkityksiä ja aloin saamaan siitä hieman selvää. Kaiken digitaalisen melun alta pystyy välillä tunnistamaan kitaroita ja biittejä. Äärimmäisen kokeellista tämä joka tapauksessa on. Levyltä löytyy viisi kappaletta joiden yhteispituus on lähemmäs 66 minuuttia. Ensimmäinen ”Suzunami” on pelkkää noisea, mutta jo seuraava, kirskuva nimikkokappale sisältää myös hieman rytmiä. Looppeja ja sampleja on käytetty aika paljon, ja lopputulos on erittäin kummallinen. Minulle uppoavat parhaiten pari viimeistä kappaletta, jotka ehkä ovat hieman rauhallisempia mutta melkoisen psykedeelisiä. Pahemmin noiselle altistumattomille korville levy on kuitenkin melkoisen raskas kokemus, vaikkakin mielenkiintoinen ja äärimmäinen sellainen. CD julkaistiin myös rajattuna 99 kappaleen laatikkopainoksena monenlaisin lisukkein, mutta tämä painos luonnollisesti myytiin loppuun heti. Standardieditionkin painos on rajoitettu 900 kappaleeseen.

Arvosana : 6

+/- saldo : 0 |

  Maldoror kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Hyvä arvostelu, mutta pikku faktavihre päässyt mukaan livahtamaan: Merzbow'n massiivinen diskografia sai alkunsa jo 1980, jolloinen ensimmäinen kasettijulkaisu ilmestyi, ja aikaisin nauhoitus, joka jälkikäteen on julkaistu (osana 50 CD:n Merzbox-settiä) on tehty 1979. Merzbow'n ura alkoi siis huomattavasti aiemmin kuin 90-luvun alussa.

  Doc.B.D kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Meinasin kirjoittaa samaa, mutta kun varsinaisten levyjulkaisujen suma ajoittuu 90-luvulle, niin asia on melkein oikein..  Ps. jos noiselevyä kuunnelessa alkaa tulla ikävä biittiä, niin levy on yksinkertaisesti huono tai tylsä. Noisen rytmiikka pitää löytyä laajemmasta intensiteetin vaihtelusta samalla tapaa kuin klassisessa musiikissa. Merzbown uudempi lapparipohjainen tuotanto onkin aika tylsää, Dharma on aika hyvä. Parempi tuotanto löytyy 90-luvun alusta, jolloin mukana oli vielä metalliromua ja muita "oikeita" noise-elementtejä.

  Astro kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Niin, sanoinkin että LEVYJEN julkaisu alkoi 90-luvun alusta. Kassujahan oli jo0 julksissut jo 80-luvulla.