Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

Isis : Panopticon

EberkJuho kirjoitti noin 19 vuotta sitten (1 kommenttia)
panopticon.jpgKaksi vuotta on kulunut bostonilaisen Isiksen edellisestä levystä Oceanicista, jossa yhtye onnistui yhdistämään raskaat kitaravallit unenomaisiin puhtaisiin osiin loistavasti. Nämä kaksi vuotta bändi, ja varsinkin laulaja/kitaristi Aaron Turner, on käyttänyt uuden materiaalin työstämiseen. Tuloksena on Panopticon.

Kahdessa vuodessa Isis ei ole varsinaisesti muuttanut tyyliään paljon, mutta pienoinen kevennys musiikissa kuuluu. Puhtaat osaat dominoivat selvästi levyä, raskaiden osien jäädessä satunnaisiksi. Laulaminen ei ikinä ole ollut mitenkään tärkeää Isiksen musiikissa, eikä sitä nytkään kuulla mitenkään erikoisesti - mikä ei minua haittaa, sillä Aaron Turnerin huutaminen ja puhtaampi laulaminen eivät ole mitenkään erikoista kuultavaa. Levyn tuotantokin tuntuu olevan parempi kuin Oceanicilla.

Levyn aloittaa So Did We raivokkaasti, mutta kuin yhtäkkiä särökitarat häipyvät, ja tilalle tulee kaunista tunnelmointia puhtain äänin. Kappale kasvaa koko kahdeksan minuutin kestonsa ajan, ja loppuessaan kappale kuulostaa aivan erilaiselta kuin alussa. Tämä on Isiksen hienoimpia puolia, sillä juurikaan missään kappaleessa ei tiedä mitä seuraavan kulman takaa löytyy. Pitkät kappaleet, 7 kappaletta joiden keskipituus on noin seitsemän minuuttia, mahdollistavat hyvinkin erilaisten maisemien ”kuvaamista”, kuten levyn toisessa kappaleessa Backlitissa.

Levy on mukava yllätys, ja mielestäni kokonaisuudessaan ylittää jopa Oceanicin loiston. Varsinkin Backlit ja Altered Course ovat hienoja teoksia. Isiksen aloittaessa, sen esikuvini olivat alternativemmat metalliyhtyeet, kuten Godflesh ja Neurosis sekä traditionaalisemmasta päästä Black Sabbath. Sen musiikista kuuluu vielä näiden yhtyeiden kaikuja, mutta myös Pink Floydin ja Post-Rock yhtyeiden atmospheerista ”groovea”. Nämä kaikki on onnistuttu sulattamaan yhteen, ja on Isis paljon omaakin saanut mukaan. Panopticon on mielikuvituksellinen lentomatka taivaalla, sen hetken minkä levy kestää. Kannessa oleva kuva maasta ylhäältä otettuna tukee tätä mielikuvaa.

Arvosana : 9

+/- saldo : 0 |

    CosmicJazz kirjoitti noin 19 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Joo, minäkin tykkään tästä levystä. Hyvää tunnelmakamaa.