Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

Marillion : Marbles On The Road (extended edition)

Sami kirjoitti noin 19 vuotta sitten (0 kommenttia)
marblesontheroad.jpgEnsi alkuun on sanottava että Marillion oli suosikkibändini. Se että ei ole enää, ei suoraan johdu bändistä itsestään (tosin 90-luvun lopun rappiokausi edes auttoi tätä), vaan allekirjoittaneen makutottumusten pirstaloitumisesta. Kuulin bändiä ensimmäisen kerran siskoni levyltä 90-luvun alussa. Kyseinen levy oli Seasons End, josta mieleen jäi erityisesti Easter, joka muistutti mielestäni Clannadin tuotantoa. Bändi oli nimenä tuttu ennen tätä Metal Hammerin sivuilta, kun laulajan vaihtoa puitiin lehdessä 80-luvun lopussa, mutta silloin tukkahevi kausi oli vielä päällä. 1993 kesällä hankin sitten kaikki siihenastiset levyt kertaheitolla. Pääsin jopa bändin keikalla Tavastialle 1994 toukokuussa (armeijasta huolimatta). Lisäksi haalin mm. Freaks kuvasinkun, joka oli narrin muotoinen vinyyli. En ole ole soittanut levyä kertaakaan. En osaa katua edes tätä viimeksi mainittua oivallusta…

Tämän pohjustuksen jälkeen itse asiaan. Tämä DVD on äänitetty kahtena iltana 2004 kesällä Lontoon Astoriassa. Tuotosta mainostetaan ensimmäisenä varsinaisena live ”videona” bändiltä sitten vuoden 1990 From Stoke Row To Ipaneman. Olen nähnyt bändin Brave Live 2002 DVD:n joka vaikuttaa tähän verrattuna kotivideolta. Bändihän julkaisee Racket Recordsin kautta nykyään varmaan omat treeninsäkin. Mutta tästä on sanottava että kyseessä on asiallinen tuotos. Keikkapaikkana Astoria vaikuttaa melko pieneltä, mutta mistään olohuoneesta ei kuitenkaan ole kysymys. Pienehkön lavan takana on videotaulu jossa pyörii keikan aikana erinäköistä materiaalia. Valoshow on ainakin tälle katsojalle riittävä. Tätä kyseisestä 2 DVD:n versiota saa ainoastaan bändin verkkosivujen kautta. Tilaaminen kuitenkin kannattaa, sillä toinen levy sisältää seitsemän lisäbiisiä Astorian keikoilta ja neljä biisiä Marillion Weekend tapahtumasta vuodelta 2003. Jälkimmäisessä osiossa kuullaan tulevia Marbles levyn biisejä, kuten Ocean Cloud.

Biisilistat voi tsekata bändin sivuilta, mutta keikka on kaksi osainen, eli ensin Marbles setti (noin yhden levyllisen verran) ja perään toinen setti vanhempia biisejä. Supistettuna Marbles ei ole yhdellä kerralla liian tuhti pala ja biisit toimivat mielestäni hyvin livenä. Bonuslevy mukaan luettuna keikan loppuosa on loistava. Mukana on bändin parhaimpia vetoja Hogartin ajalta kuten Easter, The Party, The Great Escape, Afraid Of Sunlight ja Quartz. Mukana ei ole onneksi yhtään biisiä katastrofaalisilta Radiation ja Marillion.com levyiltä. Yleisö ei odotetusti koostu teineistä vaan vähän pidempiaikaisista faneista. Biisit tuntuvat olevan yleisöllä ”yllättäen” hyvin hanskassa, koska Easterin ensimmäisen säkeistön ja kertosäkeistön yleisö laulaa ilman Hogartin apua… Cover My Eyesin aikana yleisö mylvii taas koko biisin ajan kuin futiskatsomossa. Kyseisessä tsipaleessa muuten huomaa että Hogartin ääni on melko piipussa. Kertosäe ei oikein irtoa… No, taitaa olla muutama keikka takana ennen tätä. Myös Uninvited Guestissa yleisö ns. osallistuu.

Pakolliset musavideot ja 10 minuutin haastattelu uuden levyn tiimoilta on pitänyt tietenkin änkeä mukaan. Haastettelun vielä viitsii katsoa, mutta videoita ei. Loppuksi voi todeta että tämä näyttää ja kuulostaa laadukkaalta paketilta. Kamerakulmia on riittävästi ja soundit kohdallaan, kuten pitääkin. Lisäksi biisilista on hyvä ja ennen kaikkea The Partyn sisältyminen yhtenä suosikkinani on positiivinen yllätys. Uskallan bändin viimeaikaisista DVD julkaisuista suositella kyllä tätä. Ja ehdottomasti kannattaa hankkia tämä kahden levyn versio. Biisilistasta voi tietenkin aina kinastella, kuten siitä että The Space pitäisi olla aina setin lopetus biisinä... Mutta hyvä näin. DVD tuli muuten viikossa Englannista.

Arvosana : 9

+/- saldo : 0 |