Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

V/A : Broke, Black and Blue

retrou kirjoitti noin 19 vuotta sitten (1 kommenttia)
bluus.jpgBroke, Black and Blue käsittää neljä ceedeetä, yhteensä tasan sata biisiä. Esitykset ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ensimmäisestä äänitetystä bluesista, joka oli Ed Andrewsin Barrel House Blues (Okeh-levymerkki, 1924). Kokoelman on koonnut Joop Visser, joka myös esittelee artistit bookletissa. Mukaan on otettu bluesikoneita kuten "canned heatia" nautiskellut Tommy Johnson (joka esittää kokoelmalla kappaleensa Cool Drink of Water Blues), Son House, M. J. Hurt ja monia muita. Ja päräyttääpä muudan Louis Armstrong kornettia ja trumpettia parissa biisissä. Yhtä lailla ääneen pääsevät tuntemattomat ämpyilijät, jotka eivät häviä yhtään suuruuksille. Monet niin tuntemattomia, ettei heistä ole mitään infoa saatavilla, paitsi nimi.

Ja millaista bluesia äijät veivaavatkin! Soitto on todella taidokasta ja monipuolista, eikä missään nimessä pelkkää sointujen soittamista. Ja laulukin on niin sinistä... Kaikki esitykset eivät mene jämptisti blues-kaavassa, mikä tuo entisestään lisää monipuolisuutta. Neljännellä cd:llä esitellään sitten boogie woogie -tyyppistä poljentoa 40-luvulta.

Äänenlaadulliset tekijät tuovat tunnelmaa; en usko että samaa fiilistä olisi 2000-luvun pro tools-soundeissa. Kokoelman kuuntelusta tulee kunnon maalaisfiilis, vaikka kaupungeissa äänitettyjä kappaleet ovat. Suhinan ja kohinan määrä vaihtelee paljon. Luonnollista dynamiikkaa löytyy, eli musiikilla on tilaa soida.

Long "Cleve" Reed ja Little Harvey Hull soittavat muuten boksilla saman biisin kuin Mississippi John Hurt eli Stack O'Lee Bluesin, ja oma mielipiteeni on se, että Reed ja Hull pesevät aneemisen Hurtin mennen tullen!

Jos blues kiinnostaa, niin tämä on oiva katsaus äänitetyn bluesin alkuaikaan. Niidenkin kannattaa tsekata, joiden mielestä blues on tylsää musiikkia. Tämä on nimittäin bluesia parhaimmillaan!

Arvosana : 9

+/- saldo : 0 |

    retrou kirjoitti noin 19 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Puhuin ihan höpöä. Autenttista maalaisbluesia äänitettiin jo -23. Sitä ennenkin oli kaupungeissa gimmoja värvätty sjungaamaan viihde(?)bluesia.