Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

Circle: Tulikoira

Astro kirjoitti noin 19 vuotta sitten (3 kommenttia)
tulikoira.jpgEktro Records (EKTRO-033)

New Wave of Finnish Heavy Metal! Porin ylpeys Circle esittelee uudella studiolevyllään uutta tyyliään “lähes kuuntelukelvottoman” vaiheensa jälkeen. Uuden nauhoittajan, miksaajan ja tuottajan (Jani Viitanen, soittelee myös spesiaalikitaroita ja hoitelee looppeja ja nauhoja yhdessä Tuomas Laurilan kanssa) avustuksella kokoon kyhätty levy kuulostaa hyvin erilaiselta kuin yhtyeen viimeaikojen kokeellisemmat tuotokset. Poikien heavy/speed/trash –metalli-innostus on selkeästi näkyvissä levyn jokaisessa kappaleessa, vaikka kyllä tämä silti kuin ihmeenomaisesti Circleltä kuulostaa. Metalliperinteitä mukaillen pituuttakin on levyllä vain hieman yli 40 minuuttia. Uutta on suuri looppien ja nauhojen käyttö kaikissa kappaleissa.

Levyn aloittava ”Rautakäärme” alkaa hitaalla, maagisen ja keskiaikaisen kuuloisella maalailulla, joka räjähtää ultra nopeaan grind gore –komppiin tiukalla riffillä. Laulun sanat ovat pääosin suomeksi tuollaista epämääräistä kirkkolaulua muistuttavaa hoilailua lukuun ottamatta. Rauhalliset, hitaat osat vaihtelevat hyvin nopeiden osien kanssa tuoden huomattavaa kontrastia kappaleeseen. Erittäin vaikuttavaa! Levyn ”hittibiisi” on 3:50 pitkä ”Tulilintu”, joka onkin levyn selkein heviveto tuoden mieleen esim. Judas Priestin. Raaka ja energinen rynttäys, jota on radiostakin kuulunut. Lähes karjutut sanoitukset ovat kuin suoraan autoasentajaamislaisen märästä päiväunesta. Kova biisi tämäkin! ”Berserk” on tankeroenglannilla laulettu hiipivän kutkuttava biisi, joka hyödyntää kromaattista sävelvaihtelua. Kaikenlaisia kummallisia ääniä on miksattu mukaan reippaasti. Levyn päättää yli 24-minuuttinen biisihirviö ”Puutiikeri”, joka alkaa keskitempoisella metalliriffillä, joka kiihdytyksen jälkeen muuntuu levyn kokeellisimmaksi pitkäksi jaksoksi, jossa on käytetty yhtä jos toistakin studiokikkaa ja vempainta melkoisen oudon tunnetilan aikaansaamiseksi. Lopuksi palataan taas hetkeksi hevin maailmaan ennen levyn loppumista.

Minusta ”Tulikoira” on paras Circlen levy Sunrisen jälkeen, mutta arvelen monen lo-fi-free-psych-folk –fanin olevan eri mieltä. Minulle joka tapauksessa maistuu paremmin tällainen hyvillä soundeilla varustettu, suhteellisen selkeä tavara, kunhan mukana on kuitenkin tarpeeksi outoja juttuja mielenkiinnon ylläpitämiseksi. Kun Circlestä puhutaan, ei voi ikinä olla ihan varma kuinka tosissaan pojat missäkin jutussaan ovat (katso nyt tuota levynkantta!), mutta ei se mitään, kunhan lopputulos kuulostaa näin hyvältä!

Arvosana : 9

+/- saldo : 0 |

  Hezzu kirjoitti noin 19 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Parhautta.

  Arvosana : 10

  boredom99 kirjoitti noin 19 vuotta sitten+/- saldo : 0
  " lo-fi-free-psych-folk" –fanina sanon että mahtava levy! taas kerran...  Velmu kirjoitti noin 19 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Ei nyt ylistellä liikaa. Ei osaa suhteuttaa levyä kuin bändin aiempaan tuotantoon, Circle liikkuu ihan omalla arvosteluasteikollaan.

  Arvosana : 8