Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

Pax Romana: Trace Of Light

Hezzu kirjoitti noin 15 vuotta sitten (0 kommenttia)
paxromana.jpgPax Romana on alunperin 70-luvun alkupuolella Sonkajärvellä perustettu 15-vuotiaiden koulupoikien progebändi. Bändi ei tuolloin tainnut kuitenkaan levyttää mitään. Vuonna 2002 tyypit sitten kokoontuivat yhteen suunnitelmissa soittaa muutama keikka ja pitää hauskaa. Ja hauskaa ilmeisesti oli, sillä nyt vuonna 2005 heiltä on ilmestynyt levy.

Pax Romanan musiikki on varsin melankolista ja rauhallista, mitään kovin repäiseviä irtiottoja ei tapahdu oikeastaan missään vaiheessa. Joitain suht komean kuuloisia syntsa- ja urkujuttuja siellä täällä kuitenkin risteilee ja kitarasoolotkin ovat varsin maittavia. Musiikki on melko "aikuista", mutta ei sentään mitään aa-oo-ärrää, vaan ihan selkeästi progesta on kysymys. Joissain kohdin tulee mieleen myöhempien aikojen Pink Floyd, erityisesti "Deeply Connected" -kappaleen pulssimaisesta sykkeestä. Siellä täällä on aistittavissa ripaus Wigwamia. Jotkin biisirakenteet ja melodiakulut tuovat mieleen Wolf Larsenin musiikin, mikä selittynee Matti Kervisen läsnäololla molempien bändien rivistöissä. Levyllä on myös jonkin verran mukavia sinfonisia ja fuusiollisia piirteitä ja akustisten instrumenttien (kuten sello, saksofoni ja viulu) ajoittainen käyttö on piristävää. Bändissä on kaksi täysin erityyppistä laulajaa, joista harrimarstiomainen raspikurkku saa kovemmat persoonallisuuspisteet, kumpi Mateista sitten lieneekään?

Varsin mukava levynen, joka kuitenkin vaati suht monta kuuntelukertaa, ennenkuin siihen pääsi kunnolla sisälle. Johtunee musiikin tietynlaisesta yllätyksettömyydestä ja vaivattomasti soljuvasta melankoliastaan. Miinuspisteitä rumasta kannesta! Joku lämmin retrohenkinen maalaus tuossa pitäisi ehdottomasti olla, eikä tuollainen ruma digitaalinen vesilätäkkö, hyi!


Jouko Höytämö: drums
Jukka Höytämö: guitar
Matti Inkinen: vocals, lead guitar, acoustic guitar
Matti Kervinen: vocals, keyboards, acoustic guitar
Ilpo Komulainen: bass

sekä:
Kalle Fält: flute, soprano sax
Maria Hänninen: violin, backing vocals
Sami Sarhamaa: guitars, keyboards, percussion, backing vocals
Teijo Tikkanen: keyboards
Tuure Paalanen: cello


(Silence. SLC 026)


Arvosana : 7

+/- saldo : 0 |