Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

Rush: R30 DVD

JiiPee kirjoitti noin 18 vuotta sitten (3 kommenttia)
r30.jpgSuhtauduin itse asiassa aika skeptisesti koko dvd:hen, koska Riostahan ei ole kun parisen vuotta aikaa. Miksi julkaista jälleen uusi DVD, hyvin samankaltaisella settilistalla? Moni on arvostellut Rion soundipuolta, joka kieltämättä onkin hiukan tunkkainen. R30:ssa soundit ovat enemmän kuin kohdallaan. Itse asiassa loistavat, tai ainakin parhaat Rushilta pitkään aikaan. Jotenkin on kummallista, että Rushin kokoluokan bändiltä tuli kaksi soundillisesti niinkin heikkoa julkaisua peräjälkeen (VT ja Rio).

DVD:llä ei ole koko R30-konserttia joidenkin pettymykseksi. One Little Victory, Trees, YYZ, Red Sector A, By-Tor and the Snow Dog ja La Villa Strangiato on leikattu pois. Itse en jäänyt noita suuremmin kaipaamaan, ovathan ne Riolla kaikki. Kokonaisuus on kompakti ja toimiva.

Alunperin R30-DVD oli tarkoitus kuvata USA:n kiertueelta Coloradon Red Rocksin keikalta, josta mm. Stevie Nicksillä ja U2:lla on visuaalisesti upeat konserttitaltionnit. Kameraryhmää ei Leen mukaan vain ei saatu Coloradoon paikalle tarpeeksi nopeasti (jostain syystä), ja paikaksi valittiin toinen idyllinen venue: Frankfurt Festhalle.

Geddy Leen mukaan Frankfurt Festhalle oli pienin areena, missä Rush oli soittanut pitkiin aikoihin, vain tuollainen 8000-9000 ihmistä vetävä sisähalli. Rion paisuttelevaan stadionmeininkiin verrattuna tunnelma onkin paljon intiimimpi, ja tätä Leen mukaan oli haettukin.

Toinen Riolla närästystä aiheuttanut seikka, MTV-tyylinen ohjaus ja yleisön mylvintä musiikin päälle on taaksejäänyttä elämää R30:llä. Nyt keskitytään vain ja ainoastaan soittopuoleen ja musiikkiin.

Itse Globenissa keikan nähneenä oli virkistävää kokea sama uudelleen. Settilista ei ole omaan makuuni aivan täydellinen, mutta kun kyseessä on Rush, niin mielipiteitä on aina monia. Harmittavan paljon se kuitenkin mukailee VT-kiertueen settilistaa, ja variaatio olisi saanut olla suurempi. Kun ajattelee Rushin uskomattoman laajaa materiaalia, on suorastaan rikollista renkuttaa esim. Roll the Bonesia ja Mystic Rhythmsiä kiertueesta toiseen (eikös joku muukin ole tämän täällä joskus todennut?). Missä ovat esim. Preston mestarilliset biisit, tai Camera Eye, Double Agent, Marathon, Natural Science, Jacob's Ladder, ym...

No kitinät sikseen, konsertin ehdottomiin huippukohtiin kuuluvat Dreamline, Subdivisions ja Red Barchetta, joista kaikista on DVD:llä huikeat versiot. Visuaalisesti Rushin keikka on aina pelkistetyn tyylikäs, ja Red Barchettan aikana tuntui, kuin olisi lähtenyt penkiltä lentoon. Kaiken kuitenkin kruunaa Between the Wheels, joka saa kylmät väreet kulkemaan selkäpiissä. Uskomaton biisi, uskomaton versio, upeasti visualisoitu... ja Globenin keikalla se sai melkein veret pysähtymään. Kirjaimellisesti.

Tom Sawyer, Spirit of Radio, Roll the Bones ja Resist ovat itselleni totaalisen loppuunkaluttuja biisejä, vähän samaan tapaan kuin Money, Comfortably Dumb ja Wish you were here Pink Floydilta... ei jaksa enää vanhaa purkkaa. Mutta kai ne sitten täytyy aina soittaa...

Covereiden kanssa on vähän niin ja näin. Heart Full of Soul on hieno akustinen versio, mutta Summertime Bluesin ja Crossroadsin olisi voinut kyllä jättää encoresta pois. Valintoihin tietysti vaikutti se, että bändi oli julkaissut Feedback-EP:n juuri kiertueen alla. Rumpusoolo on mielenkiintoinen, tosin melkein sama kuin Riolla. Konsertin lopettava Limelight on aina loistava, ja pidin myös Working Manin reggae-versiosta, joka on suorastaan hauska.

DVD:n kakkosdiscillä onkin sitten kaikkea mukavaa. Paljon vanhoja haastatteluja, mukana mm. Mike Myers (herra Austin Powers) ja monia rockbändejä ja artisteja, Juno-awardsit, vanhoja livetaltiointeja ja Freewill-taltiointi SARStock mammuttikonsertista.

Deluxe-version mukana tulee vielä audio-CD:t, tarroja ja plektroja, ynnä muuta hauskaa sälää. Broidi tilasi Amazon.comilta ja hinnaksi tuli vain kolmisenkymmentä taalaa. Erinomainen hinta/laatusuhde mielestäni.

Tiivistys: Ehdoton pakkohankinta kaikille Rush-faneille. Konserttina loistava ja tunnelma ääriään myöten täynnä olevalla areenalla on silminnähden hieno. Settilista on kattava, joskin hiukan mielikuvitukseton tiivistelmä bändin urasta. R30 on erinomainen konsertti-DVD, joskaan se ei pääse kuitenkaan lähellekään Rushin kaikkien aikojen parasta livevideota: Show of Handsia (Birmingham, NEC 1989), jota allekirjoittanut pitää edelleenkin parhaana koskaan näkemänään konserttitaltiointina. Sitä DVD-versiota odotellessa...

Itse konsertti: ****
Settilista: ***
DVD: ****

Arvosana : 8

+/- saldo : 0 |

  Sunkka kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Joo, minä tuosta Roll the Bonesin ja Mystic Rhythmsin soittamisesta olen marissut Vaport Trails-kiertueraportissa.  R-30 DVD on hieno, aivan loistava.  Ja olivat kuulemma löytäneen kokonaan sen konsertin filmit ja äänilauhat, josta Grace Under Pressure Tour video on aikanaan tehty. Luvassa on ensin DVD:lle uudelleentehty identtinen leikkaus ja sitten koko konsertti joskus myöhemmin. Ja lisäksi löytyi materiaalia jommalta kummalta, A Show Of Hands tai Exit...Stage Left, en muista kummalta. Mutta osa ääninauhoista puuttuu. että joo. Kuulostaa lupaavalta.

  Arvosana : 9

  Prodigal kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Jees tosi hieno DVD-setti kyllä. Mahtavat soundit noilla deluxe-version seedeillä. Noita rereleaseja ja sitä seuraavaa levyä odotellessa ..

  Arvosana : 9

  Pulmu kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Tosi makee julkaisu (deluxe), vaikka olisin halunnut todellakin koko keikan julkaistavan. Pikkusen vituttaa.

  Täytyy tässä vähän vielä kehua Kraftwerkin "Minimum Maximum" DVD-julkaisua. Tekee hyvää sielulle kuin tuore pulla. Ja Jäähallin keikka oli todella kova , vaikka olikin kiertueen aloituskeikka. Viimeksi olen kuullut lähelle samoja bassoääniä Black Sabbathin keikalla, mutta kyllä KW veti voiton.