Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

Earth Lab: Element

Astro kirjoitti noin 17 vuotta sitten (0 kommenttia)
1166085708.jpgEarth Lab Records (EL 012)

Earth Lab on entisen Tubilah Dogin ja Hawkwindin kitaristin Jerry Richardsin uusi projekti, joka yhdistelee taidokkaasti space rockia, maailmanmusiikkia, elektroa, folkkia ja vaikka mitä. Mukana on Jerryn vanha bändikaveri Alf Hardy, sekä muutama muu entinen Hawkwindin jäsen: koskettimissa ja laulussa Steve Swindells, laulaja Ron Tree ja viulisti Simon House ja vierailijoina jäseniä mm. Massive Attackista ja Culture Clubista. Levyllä on paljon sampleja ja kenttänauhoituksia, mikä tuo sille mielenkiintoisen, elokuvallisen tunnelman.

Levyn aloittaa tanssittavalla worldmusiikilla viuluvoittoinen ja hieman mystissävytteinen ”Separation by Skin”. Laulussa on arabialaista tunnelmaa, ja mukana on myös mm. saksofonia. ”Eight & One” alkaa lasten äänillä, joita seuraa aurinkoinen, akustinen kitara, huilu ja sähkökitara. Tästä tulee mieleen brittiläinen Census of Hallucinations. Mukaan tulee myös rummut, basso ja laulu ja pientä psykedeelistä efektiä. Aika hypnoottinen, kiva ja positiivinen folk-henkinen kappale, joka myös loppuu lasten ääniin. ”Black Seat Angel” alkaa lintujen ja sateen äänillä ja kuulemme, kuinka henkilö kävelee soratiellä autolleen, starttaa ja lähtee ajamaan. Sitten ohjaaja vääntelee radiota, kunnes alkaa tanssittava konebiitti. Tämä on letkeä, mukava biisi avaruudellisilla syntetisaattoreilla ja kitaroilla. Basso on hyvin groovi. Pidän paljon Steven laulusta, ja mukana on myös puhesampleja ja sekvenssejä tuoden mieleen Astralasian. Loppu on todella psykedeelinen. Keskitempoinen, urkuja ja näppäilykitaraa sisältävä ”Thin Air” tuo välillä mieleen Pink Floydin. Miellyttävä ja leijuva kappale.

Sitten onkin aika rokata kunnolla… ”Digital Age” on rajusti rokkaavaa menoa hieman Velvet Undergound –tyyliin muistuttaen tunnelmaltaan paljon Hawkwindin ”Quark Strangeness and Charmia”. Hauskat sanoitukset ovat hyvin Robert Calvert –henkiset, ja Ron Treen loistava tulkinta lisää tätä fiilistä. Mukana on myös fonia. Hienoa space rockia! Rankempi vaihde pysyy päällä vielä seuraavan kappaleen ajan, kun saamme kuulla uuden version Hawkwindin Distant Horizons –levyllä alun perin julkaistusta kahden soinnun jyräkappaleesta ”Wheels”. Nyt se on nimetty ”Wheels Part 2/We Took the Car”, ja onkin saanut lisukkeeksi melkoisen huumatun kuulosta laulua Steveltä. Rauhallisemmassa väliosassa kuuluu myös autonääniä, kolari ja muuta vastaavaa. Todella psykedeelistä ja hienoa kamaa! ”Discovery: The Quest Begins” on lyhyt ja mielenkiintoinen, Jerryn yksin suunnittelema äänimatka joka toimii todella hyvin kuulokkeilla. ”Liquid Crystal Clear” alkaa pehmeästi syntsilla ja mukaan tulee melko hidas rumpukomppi. Taivaalliset koskettimet ja basso ottavat sinut mukaansa. Mukana on myös sekvenssejä ja rentoa kitarointia, ja mieleen tulee jotkut Hawkwindin ambientimmat palat 90-luvulta. Laulu tulee mukaan myöhemmin ja tekee tästä upeasta kappaleesta täydellisen. Rytmiikka muuttuu hetkeksi intensitiivisemmäksi, ja kuulemme paljon viulua. Sitten kappale muuttuu vielä reggae –henkiseksi, ja tämän jälkeen lähtee vielä rokkaamaan! Psykedeelinen ja hypnoottinen kappale. Ihan loppu rauhoittuu ja kuulemme vielä veden lotinaa. Levyn lopettaa erittäin hyvä instrumentaali nimeltään ”New Light”, joka alkaa kellojen ja gongin äänillä, joita seuraavat kauniit syntetisaattorit ja ohjelmoidut rummut. Massive Attack –fanit pitävät tästä varmaan, vaikka tämä ei olekaan niin tummaa.

Element on erittäin onnistunut levy, joka kokoaa mukaan monenlaista tavaraa kuulostamatta silti yhtään sillisalaatilta. Jerry on onnistunut tuotannollaan saamaan levylle hyvin mielenkiintoisen, psykedeelisen ja elokuvallisen tunnelman, ja tuntuu että levy puhuttelee kuulijaa monilla tavoilla. Kappaleet ovat hyviä, ja soitto huippuluokkaa, joten kaiken kaikkiaan tämä on yksi vuoden 2006 parhaista levyistä.

Arvosana : 9

+/- saldo : 0 |