Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

Hidria Spacefolk: Symetria

Astro kirjoitti noin 17 vuotta sitten (1 kommenttia)
1174984079.jpgNext Big Thing (NEXT005CD)

Helsinkiläinen Hidria Spacefolk on muutamien mutkien jälkeen saanut ulos kolmannen kokopitkänsä. Bändi on ehtinyt kypsytellä progressiivista, instrumentaalista avaruusrockiaan jo monta vuotta, ja sen kyllä huomaa. Vaikka bändin tunnistaakin ehkä vielä samaksi joka julkaisi ensimmäisen EP:nsä vuonna 2001, on musiikki muuttunut kuitenkin yhä enemmän omanlaisekseen. Sekvensserien käytön Hidria on jättänyt uudella levyllään kokonaan; ehkä näin vältetään ainaiset rinnastukset brittiläiseen Ozric Tentaclesiin. Janne Lounatvuoren psykedeelisiä, välillä ujeltavia, välillä kuplivia ja yleensä leijuvia syntetisaattoreita ei sentään ole unohdettu, vaikka musiikki onkin nyt hieman kitaravoittoisempaa. Kitaristit Mikko Happo ja Sami Wirkkala ovat kehittyneet huimasti soitossaan, ja mukana on esim. maukasta slidetyöskentelyä. Rytmiryhmä Dammert/Kilponen pitävät yllä mainiota grooveaan niin kuin aina.

Suomalainen, melankolinen pohjavire välittyy monissa kappaleissa, kuten esim. itse monipolvisessa, progressiivisessa ”Symetriassa” hieman samaan tyyliin kuin edesmenneellä Kingston Wallilla. Jotkut raskaammat osat taas ovat samasta jylhästä todellisuudesta kuin Amorphiksen eeppiset teokset, varsinkin kitaramelodioiden ja kitarasoundin osalta. Hidria Spacefolk on ainakin Suomessa ollut melko suosittu myös tranceporukan parissa, ja kyllä tämäkin levy heitä taatusti paikoitellen tanssittaa. Circlemäistä krautrock –junnausta on myös tarjolla, mikä on aina ilahduttanut minua. Kappaleen ”322” lopussa kaverit menevät jo funkin alueelle torvineen kaikkineen, mutta kuulostaen silti Hidria Spacefolkilta. Aluksi rauhallisempi ”Flora/Fauna” sisältää myös vierailevan hanuristin, joka tuo kappaleelle samanlaista upeaa, maanläheistä tunnelmaa kuin löytyy esim. Ship of Foolsin ensimmäiseltä levyltä. Levyllä on mukana on myös polkuharmonia ja selloa. Levyn pisimmät kappaleet ”Radien” ja ”Sine” on jätetty viimeiseksi. Hypnoottisesti rullaava ”Radien” on takuu varma livehitti, synkkä ja tumma ”Sine” lähentelee paikoitellen jo mielisairauden rajoja.

Suurin osa levystä on nauhoitettu entisen Dark Sun -rumpalin H. Peltolan toimesta Kalvikissa. Tuotannosta ja miksauksesta vastaa lähinnä bändi itse. Pienenä yllätyksenä minulle tuli, että levyllä ei ”Futur Ixiomin” hallusinatorista puheenpätkää lukuun ottamatta taida ihmisääntä kuulua, vaikka bändillä on välillä keikoilla vierailevia laulajia ollutkin. Ehkä hyvä näin, eli en tästäkään tälle täyden kympin arvoiselle levylle ala miinusta antamaan. Tulkaa kaikki katsomaan bändiä Psychotropic Zone –klubille Semifinaliin 8.4.2007 loisteliaan Øresund Space Collectiven kanssa!

Arvosana : 10

+/- saldo : 0 |

    Lerxst kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0
    No perskeles, tuohan kuulostaa tosiaan hankinnan arvoiselta teokselta!