Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

Folkswagen: Tienhaara

Hezzu kirjoitti noin 13 vuotta sitten (0 kommenttia)
1182154098.jpgJoensuulaisen Folkswagen-yhtyeen viides julkaisu ”Tienhaara” jatkaa edeltävän levynsä, ”Kosmonautti”-ep:n (2006), viitoittamalla aiempaa sähköisemmällä linjalla. Mutta vaikka kitaroissa onkin sähköä ja ote on hieman rokimpi ei yhtye ole juuristaan kauas karannut. Venäjän, Karjalan ja rajaseudun elämä on edelleen heidän lauluissaan se kantava voima.

”Pitkärannan yö” aloittaa levyn alakuloisen bluesmaisissa tunnelmissa, mutta mieliala kohoaa seuraavassa, aika lailla Wigwamin ”Nuclear Nightclub”:in soundimaailmaa ja tunnelmaa lähestyvässä, ”Volodja tahtoo lentää” -kappaleessa.

Seuraavat kaksi biisiä ovat covereita. ”Vapauteen” on suomennos virolaisen Ultima Thule -yhtyeen ”Lennelda priiks” -laulusta. ”Tarusa” on alkuperäiskielellä (=venäjäksi) esitetty haitarilla ryyditetty haikea laulelma.

”Kirje Veikolle” on yksi levyn hienoimmista biiseistä, mukavasti rullaava ja tarttuva ralli. ”Laulu huoneesta numero 11” on jonkinlainen puoleentoista-minuuttiin kiteytetty ”Hotel California” -pastissi. ”Kelton pojat” (”Murka”) on traditionaalinen venäläissävellys, jossa muistellaan Siperiaan pakkosiirrettyjä inkeriläismiehiä.

”Julia” jatkaa ”Pitkärannan yön” bluesmaisissa tunnelmissa. ”Joensuun syksyt” tuo kotiseutukuvauksillaan väkisinkin mieleen Suonnan vanhempaa soolo- ja Tuhatkauno-tuotantoa, mikä on varsin hienoa. ”Valon ja varjojen tanssi” lukeutuu myös levyn parhaimmistoon. Tarttuva kertosäe ja rokkaava ote saavat väkisinkin jalan naputtamaan ja pään nyökyttämään. Uskoisin että keikoilla tämä biisi rokkaa oikein kunnolla.

Vladimir Vysotskin ”Holoda, Holoda” taittuu alkuperäiskielellä ja cover-osastoa jatkaa Kino-yhtyeeltä napattu ”Patshka sigaret” nimellä ”Aski tupakkaa”. Hienoja biisejä molemmat. Levyn päättävä ”CCCP” on esityskielestä huolimatta sen sijaan ihan yhtyeen omaa tuotantoa.

”Tienhaara” on ehkä Folkswagenin tähänastisista levyistä alakuloisin. Aiempien levyjen ajoittaista rempseyttä ja iloisuutta jää hieman kaipaamaan. Hieno levy se siltikin on.

Kesällä yhtye keikkailee kotiseudullaan ja myöskin esim. Kaustisilla. Olisipa kiva nähdä heidät jälleen, edellinen keikkakokemus oli varsin hulppea.


Timo Munne: laulu
Suonna Kononen: laulu, taustalaulu, sähkö- ja akustiset kitarat, mandoliini, urut, huuliharppu, piano
Joonas Ojajärvi: basso, kontrabasso, mandoliini, taustalaulu
Jari Lappalainen: rummut, lyömäsoittimet, mandoliini, bouzouki, balalaikka, piano, taustalaulu

sekä:
Arttu Kunnasto: haitari, taustalaulu
Jarmo Kähkönen: taustalaulu
Jari-Jukka Nippala: taustalaulu
Ossi Perälä: taustalaulu, klarinetti
Ilkka Vartiainen: pedal steel

(Pilfink Records JJVCD-40)

Arvosana : 8

+/- saldo : 0 |