Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

Dungen: Tio Bitar

Astro kirjoitti noin 16 vuotta sitten (1 kommenttia)
1183460574.jpgSubliminal Sounds (SUBCD24)

Ruotsalainen Dungen on parin-kolmen viime vuoden aikana saavuttanut melko suurta suosiota ympäri maailmaa, eikä suotta. Heidän folkista, popista, progesta ja psykedeliasta ammentava musiikkinsa on hyvin tarttuvaa, kaunista ja vaikuttavaa. Bändin uusin, neljäs levy on nimeltään Tio Bitar, ja se bändin johtajan Gustav Ejstesin säveltämä, sanoittama, nauhoittama ja tuottama. Levy on julkaistu kansainvälisesti Japania ja Australiaa myöten, ja on saatavilla myös vinyylinä.

Levyn aloittaa instrumentaalinen ”Intro”, joka on kunnon rankkaa fuzz-jamia, mukana on kyllä myös esim. huilua. ”Familj” on groovy, aivan huippu biisi nättiä ja kesäistä 60-luvun tyylistä hippikamaa. Kappaleessa on akustista kitaraa, sähköpianoa, hieno laulu, kivat melodiat, urkuja ja kevyitä kitaroita. Upeaa! Toinen potentiaalinen hitti on ”Gör Det Nu”, joka on menevä ja tiukka rokki. Hyvää soittoa on tarjolla, mm. fuzzkitaralla ja ilmavalla sähköpianolla. Hidas ja kaunis ”C Visar Vägen” on akustisen näppäilyä, urkuja, viulua, huilua ja perkussiiviset rummut omaava instrumentaali. Enemmän poppia on ”Du Ska Inte Tro Att Det Ordnar Sig”, josta en pidä ihan niin paljon, mutta ihan OK kappale tämä silti on. ”Mon Amour” on ensimmäiset pari minuuttia kiva kappale, jonka jälkeen seuraa pitkä instrumentaalinen ja hieno jamiosuus melko hurjaan, psykedeeliseen tyyliin. ”Så Blev Det Bestämt” alkaa pianolla, viululla, akustisella näppäilyllä ja laululla. Mukana on myös pientä rytmiä ja bassoa. Kappale lähtee kunnolla liikkeelle n. puolentoista minuutin jälkeen ja alkaa myös toimia vielä paremmin. Itämaisen kuuloinen akustinen kitara antaa todella jännän tunnelman. Hienoa menoa! ”Ett Skäll At Trivas” sisältää tomikompin ja jännän bassokuvion. Yksi levyn hienoimmista biiseistä on mielestäni ”Svart Är Himlen”, jossa on upea pianokuvia ja mielenkiintoinen riffi. Levyn lopettaa melankolinen, suorastaan traaginen ja hidas ”En Gång I År Kom Det En Tår” jossa on välillä fuzzkitaraa, pianoa, urkuja ja huilua, joka sopii teokseen erittäin hyvin. Kappaleessa on myös paljon tomifillejä. Loistava lopetus tälle erittäin hyvälle levylle!

Dungen on taatusti ainakin yksi Ruotsin parhaista bändeistä ikinä, ja he hallitsevat hienosti 60- ja 70- luvun tyylisen rock/pop/folk –musiikin. Soittajina kaverit pärjäävät myös loistavasti, ja heidän musiikkinsa miellyttää sekä underground psykefaneja että ilmeisesti myös suurempaa yleisöä, mikä on aika hyvä saavutus sinänsä. Tio Bitarilla bändi on hionut soundiaan ja tunnelmiaan vielä eteenpäin, ja uskonkin sen olevan suuri menestys maailmalla. Levyltä kuuluu myös soittamisen riemu ja elämän ilo, mikä tekee siitä niin mahtavan ja nautinnollisen kokonaisuuden. Levy kuulostaa aidolta ja elävältä, ei liian tuotetulta tai kliiniltä, niin kuin monet nykyajan kaupalliset levyt. Kannattaa ehdottomasti hankkia!

Arvosana : 9

+/- saldo : 0 |

    jusu kirjoitti noin 16 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Tää on kyllä uusista ruottalaisista siellä kärjessä pakko hankinta ja edottomasti vinyylinä.