Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

Octopus Syng: Birds of Morning Are Never Late

Astro kirjoitti noin 14 vuotta sitten (0 kommenttia)
1196235131.jpgNasoni Records (070-2)

Psykedeelinen rock/folk –ihme Octopus Syng on nykyään Helsingissä asuvan Jaire Pätärin sooloprojekti, jolta on tähän asti tullut pari sinkkua, yksi mini-CD ja vuonna 2004 Nasoni Recordsin ja Soundhawk Recordsin julkaisema pitkäsoitto Beyond the Karmadelic Coldness, There Is a Lovedelid Warmth. Näinä välivuosina Jaire ei toki ole ollut toimettomana, vaan on keikkaillut aika paljon livebändinsä Octopus Syng Aliven kanssa ja nauhoittanut tätä uutta, loistavaa albumia. Octopus Syngin musiikki on saanut vaikutteita 60-luvun lopun West Coast –kamasta ja Syd Barrettin aikaisesta Pink Floydista, ja mukana on myös esim. hippusellinen Captain Beefheartia. Tälläkin kertaa Jaire soittaa itse kaikkia instrumentteja (akustinen ja sähkökitara, basso, rummut, vibrafoni, urut jne.), mutta nyt ensimmäistä kertaa mukana on myös vierailijoita. Sitaria ei tällä kertaa ole levyllä lainkaan. Sanoitukset ovat tuttua rakkaus, rauha ja ymmärrys –osastoa pienellä mystisellä painotuksella, niin kuin tällaiseen musiikkiin hyvin sopiikin.

Levyn aloittaa leppoisa, ihana ja melko pehmeä 60-luvun tyylinen psykepop –veto ”Just a Little Bit Trials”, jossa on mm. akustista ja vibrafonia. Taustoja laulaa Sub Rosan upeaääninen laulaja Marika Hyvärinen. Vähän raskaampi ”Festivals of Twilight” on yksi levyn parhaista, todella hyvä biisi! Laulu toimii tässä todella hyvin, ja taustoja laulaa hienosti Emilia Norppa, joka on mukana myös Jairen livekokoonpanossa. Tämä on hieman psykedeelisempi kappale, ja lopussa on aika vahvaa Pink Floyd –henkeä. Lyhyt, utuinen ja kummallinen ”Rose-Red Telephone in 1969” tulee seuraavaksi. ”Highways” on toinen loistava sävellys leppoisalla kompilla ja pehmeällä laululla. Hienossa kertosäkeessä on mukana taas Emilia. Mukana on myös kivasti psykedeelisiä elementtejä! ”One Brunette Girl” alkaa akustisella kitaralla, ja pian mukaan tulee myös laulu, sähkökitara, vibrafoni ja basso. Aluksi mennään melodisesti ja pehmeästi, sitten kappale lähtee voimakkaammin liikkeelle. Tästä tulee mieleen The Grateful Dead. Lopussa kappale nopeutuu, ja seuraa melko villiä kitarointia. ”A Big Old White Spanish Manor-house” on rauhallinen, kaunis ja akustinen kappale, jossa levyn nauhoittaja ja miksaaja Joonatan Kotila soittaa sähköpianoa. Kertosäkeessä on mukana myös rummut. Lopussa on hieman mystinen tunnelma, upeaa! Kappale loppuu linnunlauluun. ”I Feel Your Reverbs” on levyn pienimuotoisin, hidas kappale. Livenä paljon rankempi, mahtava 7/8 tahdissa etenevä hypnoottinen kappale ”Square Tregedy”on studioversiona melkoisen pehmeä, ja toimii näinkin erittäin hyvin. Vähän kappale kasvaa, ja välissä on kitarasooloa. ”Life Is so Simple” on kaunis, melankolinen ja akustinen folk –balladi. Levyn intensiivisin biisi on nerokas ”Bright Trees and Symbolic Keys” joka alkaa tomijutulla ja uruilla. Tästä kappaleesta löytyy jo kunnon särökitaroitakin. Tämä on myös levyn pisin ja progressiivisin kappale, ja välillä mennään rauhallisemmin. Kappaleessa Jaire antaa aikaa mukavalle sooloilulla, jopa bassolla. Kappaleen loppu sisältäen mieskuoroa ja Emilian hienoa laulua on ehkä hienoimpia hetkiä millään Octopus Syng –julkaisulla, todella vahva esitys. Tämä olisi mielestäni ollut hyvä lopetus levylle, mutta viimeisenä kuulemme vielä herkän, akustisen folk –palan nimeltään ”Let the Warmth of Our Summer Last Long”, joka on hieno veto myös.

Levyltä ei löydy yhtään todella nopeaa irrottelua kuten ”I’m a Bee” tai ”Varanasi Rock And Roll All Night Long”, vaan se keskittyy selvästi pehmeämpään, rauhallisempaan materiaaliin. Muutama vähän rankempi fuzz rock –vetokin siltä sentään löytyy. Levy muodostaa hyvin ehyen, luonnollisen kuuloisen jatkumon. Soundit ovat oikein hyvät, ja efektejä on käytetty maltillisesti mutta tyylikkäästi. Kaikin puolin aivan mahtava levy, kannattaa ehdottomasti hankkia! Vinyyliversiossa on CD;seen verrattuna erilaiset kannet ja 100 kappaletta on painettu valkoisella vinyylillä. Levynjulkaisukeikka on huomenna torstaina Kuudennella linjalla Helsingissä, sinne vaan kaikki kynnelle kykenevät!

Arvosana : 9

+/- saldo : 0 |