Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

Here & Now: Coaxed Out from Oxford

Astro kirjoitti noin 16 vuotta sitten (0 kommenttia)
1196837239.gif4zero Records (fz004)

70-luvulla free festival –jamibändinä aloittanut Here & Now on yksi Englannin legendaarisimmista underground-psykedelia –akteista. Bändi sai alkuaikoinaan paljon vaikutteita Hawkwindilta ja varsinkin Gongilta, ja esiintyikin kiertueella Daevid Allenin kanssa nimellä Planet Gong. Heidän yhteinen livelevynsä Live Floating Anarchy ’77 on tiukka paketti 70-luvun space rockia yhdistettynä punkin energiaan. 80-luvulla bändi lisäsi soundiinsa mm. reggaevaikutteita, ja myöhemmin on menty elektronisempaan suuntaan. Here & Now on ollut yksi tärkeimmistä esikuvista esim. Ozric Tentaclesille jo monille muille vastaaville bändeille.

Coaxed Out from Oxford –CD sisältää alun perin kasetilla julkaistun keikan vuodelta 1983 ja bonuksena kolme Walesissa nauhoitettua livebiisiä seuraavalta vuodelta. Tässä vaiheessa bändi oli hyvin tiukalla budjetilla ja oli saanut tarpeekseen levy-yhtiöistä, ja halusi hoitaa kaiken itse. Bändin kaveri lainasi heille kahdeksanraitaisen liikkuvan nauhoitusyksikön, ja bändi vietti sitten pari viikkoa viimeistellen nauhoituksia. Nyt alkuperäiset nauhat on masteroitu uudelleen, ja levy soundaakin oikein hyvältä!

Levyn aloittaa syntetisaattoriarpeggiolla alkava instrumentaali ”23 Skidoo”, joka kasvaa erittäin hyväksi kappaleeksi tiukoilla kitarasooloilla. ”Heart of the City” on jyräävää space rockia tuoden mieleen Underground Zeron. Koskettimet ovat vahvasti esillä ja kitaristi Deano Ferrari loistaa taas sooloissaan. Jännä ”The Mega Number” on lähempänä skata, tosin suorempi kertosäe rokkaa. Nopea ja tiukka ”Salvador” on kuin The Policea soitettuna 45:lla… Avaruudellisen syntetisaattorialun omaava ”Ways to Be Free” sisältää psykeääniä ja reggaetyylistä jumitusta delaylaululla ja on yksi suosikeistani levyllä. Tästä kyllä huomaa, mistä Ozric Tentacles on ammentanut vaikutteita. ”Theatre” sisältää tiukkaa bassonsoittoa Keith ”Le Missile Bass” Baileyltä, ja hyvin soittavat toki muutkin. Ihan hyvä biisi. ”Heartbeat” on sitten taas reggaeta, kertosäe on kyllä leijuvampaa tavaraa. Hieno silloisen uuden levyn nimikkokappale ”Fantasy Sift” omaa myös reggaevaikutteita säkeistössään, mutta kertosäe rokkaa kunnolla. Suosikkini levyllä on ehkä upealla avaruussyntsa/glissandokitara -alulla varustettu ”Secrets”, joka lähtee kohta liikkeelle aika rennolla ja ilmavalla otteella. Myöhemmin kappale on nopeampi ja muuttuu sitten todella psykedeeliseksi. Mukaan tulee arpeggioita ja kovaa sooloa, tämä toimii! Tämä loistava kappale loppuu kaaokseen. Sitten onkin vuoro Daevid Allenin kanssa veivatulle kappaleelle ”Opium for the People”, josta kuullaan raskaahko ja nopeasti rokkaava versio. Hienoa! Viimeinen Oxfordin Cowley Centressä nauhoitettu kappale on vähän new wave –tyylinen ja aika energinen ”Glad You’re Here”. Ensimmäisenä bonusbiisinä tulee välillä hidas ja rauhallinen mutta välissä nopea ”Last Chance”, sitten hitosti rokkaava, tiukka ja punkahtava Gongin ”Stoned Innocent Frankenstein”. Upeaa kamaa! Levyn lopettaa upeasti vielä hyvä ja psykedeelinen instrumentaalijami ”Jimmy Mac”.

Coaxed Out from Oxford on kaikin puolin hyvä ja energinen livelevy, ja äänenlaatu on myöskin ihan kohdallaan. Levy on kuin aikakapseli kahdeksankymmentäluvun alkupuolen Englantiin ja kuvaa hyvin space rockin ja psykedelian yhdistymistä punkin ja reggaen kanssa. Albumi on julkaistu rajoitettuna 1000 kappaleen painoksena ja tulee upeassa digipakissä, jossa on mukana myös mielenkiintoinen bookletti täynnä Keithin muisteluita 80-luvun alusta sekä lehtileikkeitä ja kuvia bändistä. Tätä voin suositella lämmöllä kaikille bändistä ja yllensäkin tuon ajan brittipsykedeliasta kiinnostuneille!

Arvosana : 8

+/- saldo : 0 |