Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

Michael Moorcock & The Deep Fix: The New Worlds Fair

Astro kirjoitti noin 13 vuotta sitten (1 kommenttia)
1212133761.jpgEsoteric Recordings (ECLEC 2026)

Paremmin tuotteliaana ja lahjakkaana sci-fi -kirjailijana tunnettu Michael Moorcock on toiminut myös musiikin parissa, ja hänen (tähän mennessä) ainut albuminsa julkaistiin vuonna 1975. Moorcock kirjoitti, esiintyi ja nauhoitti 70-luvun alkupuolella space rock –legenda Hawkwindin kanssa, ja siksi onkin luonnollista, että myös The New Worlds Fair –levyllä soittaa mm. monta Hawkwindin jäsentä: Simon House, Simon King, Alan Powell ja Dave Brock. Jo tämä seikka on tehnyt tästä alun perin United Artistin julkaisemasta sci-fi –henkisestä vinyylistä keräilykohteen. Moorcock itse laulaa levyllä sekä soittaa kitaraa, mandoliinia ja banjoa. Levy on julkaistu aikaisemminkin CD:nä bonuksien kera, mutta tällä Esotericin julkaisulla on ensimmäistä kertaa vinyylin alkuperäinen kappalejärjestys, ja mukana on kolme aikaisemmin julkaisematonta bonuskappaletta. Hieno lisä on myös Nik Turnerin kirjoittama muistelu Hawkwindin ja Moorcockin yhteistyöstä 70-luvulla.

The New Worlds Fair ei varsinaisesti sisällä Hawkwind –tyylistä space rockia, eikä se itse asiassa ole edes mitenkään kauhean psykedeelinen kokemus. Levyn ilmapiiri on kuitenkin jotenkin taianomainen, huumaava ja kiehtova. Levyn konseptina on jonkinlainen post-apokalyptinen huvipuisto aikojen lopussa. Musiikki vaihtelee suoraviivaisesta rockista (”Octopus”, ”Sixteen Year Old Doom”, ”You’re A Hero”, ”The Last Merry Go Round”) melankolisiin ja hyvin koskettaviin balladeihin (”Fair Dealer”, ”Song for Marlene” jne.), joissa Peter Pavlin sello on usein tärkeässä osassa. Mukan on myös yksi traditionaalisen kuuloinen folk –veto ”Come to the Fair”. Kappaleet kudotaan usein yhteen lyhyillä puhejaksoilla, jotka vievät tarinaa eteenpäin. Varsinaisen levyn huippuhetkiä ovat kaunis ja tunteellinen ”In the Name of Rock and Roll”, joka on todella upea ylistyslaulu rockille naistaustalauluilla ja selloilla, ja joka lähtee rokkaamaan kertosäkeessä, upea, surullisen kitarasoolon ja Mellotroniakin sisältävä ”Ferris Wheel” sekä viimeinen, melkoisen komea ja mahtipontinen kappale ”Dude’s Dream (Rolling in the Ruins)”.

Bonuksina löytyy ensin harvinaisilta sinkuilta poimitut ”Dodgem Dude” (todella hieno rock –pala!), ”The Brothel in Rossenstrasse” ja ”Star Cruiser” (rokkaa!) sekä hyvin erilainen demoversio kappaleesta ”Candy Floss Cowboy”. Nyt ensimmäistä kertaa julkaistiin myös Hawkwindin levyttämä ”Kinks of Speed”, joka Moorcockin laulamana on kuin aivan eri kappale, sekä erilaiset demot biiseistä ”You’re a Hero” ja ”Dodgem Dude”. Vaikka sinulla olisi jo alkuperäinen vinyyli ja aikaisempi CD-versio, on tämä julkaisu syytä ostaa jo näiden takia. Minusta The New Worlds Fair on yksi mielenkiintoisimmista ja ainutlaatuisimmista levyistä 70-luvulta, joten jos et ole levyä vielä kuullut, on tämä CD pakkohankinta ainakin kaikille Moorcock- ja Hawkwind –faneille. Jos olet kiinnostunut enemmän Moorcockin musiikkiin liittyvästä toiminnasta, on Brian Tawnin Dude’s Dreams: The Music of Michael Moorcock myös erittäin suositeltava opus.

Arvosana : 9

+/- saldo : 0 |

    Hezzu kirjoitti noin 13 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Erittäin hyvä levy, se vanha Dojo-painoskin on aika asiallinen. Tykkään tästä enemmän kuin esim. Calvertin sooloista.

    Arvosana : 9