Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

Vibravoid: Politics of Ecstasy

Astro kirjoitti noin 13 vuotta sitten (0 kommenttia)
1224658639.gifNasori Records (NR078LP/CD)

Tätä levyä on odoteltu jo pitkään… Saksalaisen Vibravoidin edellisestä studioalbumista on nimittäin ehtinyt kulua jo kuusi vuotta. Onneksi tämä täydellisen 60-luvun happopsykedelian ruumiillistuma on pitänyt fanit jotenkuten tyydytettyinä julkaisemalla live -DVD:n ja kolme Triptamine - EP:tä. Ainakin minun kohdallani fyysiset ja psyykkiset vieroitusoireet alkoivat kuitenkin olla jo todella pahat! Mutta onneksi bändi ei petä tällä uudella satsilla. Miehistön vaihdoksista huolimatta Christian (kitarat, laulu, sitara, syntetisaattorit, Mellotron, Theremin yms.) ja kumppanit ovat onnistuneet saamaan aikaiseksi ehkä Vibravoidin tähän asti parhaan levyn. Ja se on paljon se, kun ajattelee minkälaisia mestariteoksia 2001 ja Void Vibration ovat.

Politics of Ecstasy on luonnollisesti kunnianosoitus Timothy Learylle, yhdelle suurimmista ja tärkeimmistä LSD –guruista. Hänen puhettaan on myös samplatty mukaan levylle, joka on nimetty yhden hänen tunnetuimman kirjansa mukaan. Albumin aloittaa ultra cooli, groovin kompin omaava lähes instrumentaali ”The Politics of Ecstasy” jossa on myös psykedeelistä puhetta ja sitaria. Tämä on todella upea ja hypnoottinen aloitus! Bändi on nauhoittanut ilmeisesti kokonaan uudestaan aikaisemmin singellä julkaistun, räväkämmän kappaleen ”Doris Delay”, joka toimiikin nyt vielä entistä paremmin. Tämä on todella tarttuva ja upea, 60-luvun tyylinen ja todella psykedeelinen rock –pala, jossa on paljon tremolokitaraa, hieno laulu ja ilmeisesti Mellotron –melodioita. Seuraavaksi saamme herkutella melkoisen autenttisella (kuuntele vaikka noita VOX –urkuja!) versiolla Strawberry Alarm Clockin kappaleesta ”Incense and Pepperments”, joka on yksi parhaimmista 60-luvun USA-psykecovereista mitä olen ikinä kuullut! Tämä pistää vielä kaiken lisäksi sinut tanssimaan. Sitten mennään vähän hurjempiin ja raskaampiin tunnelmiin, kun bändi räjäyttää menemään oman repetatiivisen hypnopläikäyksenä ”Playing With Beuys”, jossa on jo aika paljon kraut rock –henkeä. Tämä huumaava biisi rokkaa ja toimii todella hyvin, ja lopussa on pelkkiä syntsiä. Kappaleesta on tehty myös mieltä laajentava promovideo. Christian on osannut todella valita hyvät lainaraidat albumille, sillä vanha Silver Apples –biisi ”Oscillations” on omiaan Vibravoidille. Kappaleen oskillaattroipörinät, groovi, tanssittava rytmi ja monotoninen laulu vievät kuulijan psykedeeliseen transsiin… Upeaa! Vinyylin A-puolen lopettaa vielä lyhyt ja kokeellinen ”Audio Revolution Vol 1”, jossa on Leary –samplea, säröpörinää ja rumpufriikkailua.

Koko vinyyliversion B-puolen täyttää massiivinen ”Your Mind Is at Ease”, joka alkaa hiljalleen ilmeisesti koskettimilla. Joskus puolentoista minuutin kohdalla alkaa hidas, unenomainen ja narkoottinen meno, siten pehmeä, hieno laulu tulee mukaan. Tosi hyvä fiilis! Tässä on todella upeita äänimaisemia, ja Mellotron on varmaan ahkerassa käytössä. Todellista psykedeelistä autuutta! Ennen kahdeksaa minuuttia kappale vaimenee pois, ja seuraa vain suhinoita, väärinpäinsoundeja ja muuta todella hallusinatorista, kokeellista kamaa, joka on kun äänellinen kuvaus happomatkasta… Välissä tulee myös todella tripahtavaa puhetta ja sitaria. Dronevaiheen jälkeen palataan biisiin joskus ennen 18 minuutin rajapyykkiä. Loppu kappale menee instrumentaalisena, ja ihan lopussa tulee korkeaa taajuutta ja vähän väärinpäin nauhoitettuja soundeja ja suhinaa. Vau, tämän jälkeen olo on melkoisen tyhjä ja autuas! Levyn CD-versiolta löytyy vielä todella hyvä ”Oscillations (Opto-Electro-Mix)” jonka laulu kuulostaa aivan robotilta sekä lähes ambientti ”Audio Revolution Vol 2”.

Vibravoid on mielestäni aivan maailman parhaita psykedeelisiä rock –bändejä, joten tämä albumi on ehdottomasti pakko-ostos kaikille genren ystäville. 100 kappaleen värivinyyli on jo loppuunmyyty, mutta mustaa versiota ja CD:tä löytyy vielä, joten pitäkää kiirettä! Vibravoid on mahdollista nähdä ensi helmikuussa myös Suomessa, ainakin 27. päivä Hämeenlinnassa Octopys Syng Aliven kanssa ja 28. Helsingissä Nosturissa yhdessä Circlen, Lord Vicarin ja Dark Buddha Risingin kanssa. Älä missaa tätä ainutlaatuista mahdollisuutta!

Arvosana : 10

+/- saldo : 0 |