Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

Van Der Graaf Generator: Live At The Paradiso 14:04:07

Kcrimso kirjoitti noin 14 vuotta sitten (3 kommenttia)
1262532472.jpgTämä 2009 ilmestynyt dvd on ensimmäinen livejulkaisu trioksi kutistuneelta Van Der Graaf Generatorilta. Olisi toki mukavaa jos omaperäinen saksofonisti David Jackson olisi mukana, mutta yllättävän hyvin biisit ovat onnistuttu sovittamaan triollekin. Itseasiassa triona bändi joutuu todella todistamaan taitonsa ja tämä julkaisu viimeistään tekee selväksi kuinka huikeita muusikoita Hugh Banton (koskettimet/bassopedaalit) ja Guy Evans (rummut) ovat. Ja miten paljon Hammillilla on munaa esiintyä tasavertaisena instrumentalistina (kitara/koskettimet) näiden monstereiden edessä. Hammillin kitaransoitto kun on aika karua vaikka omalla tavallaan sopiikin VdGG:n progebändiksi poikkeuksellisen rujoon sointiin. Hammillin muovisista kosketinsointin soundeista minulla ei kyllä ole mitään hyvää sanottavaa. Pääasia on toki se että Hammill on vokalistina edelleen huikeassa vedossa ja karjuu biisit läpi vielä kuusikymppisenäkin samalla intensiteetillä kuin 70-luvulla. Ylipäätänsä intensiteetti kannalta VdGG on aivan omassa luokassaan jos ajatellaan näitä alkuperäisten proge-bändien nykykonsertteja. Ainoastaan Magma ja King Crimson painii lähelläkään samassa sarjassa. Ja heilläkin on runsaasti tuoretta verta kokoonpanoissaan toisin kuin VdGG:llä jonka jäsenten keski-ikä on kuudenkympin kieppeillä.

114 minuuttisen konsertin kohokohdat minulle ovat demoninen Gog (alunperin Hammillin soololevyltä) ja mystisen melankolinen Meureglys III The Songwriters Guild. 11 biisin joukossa on myös kolme tuoretta kappaletta kahdelta 2000-luvulla julkaistulta studioalbumilta.

Teknisesti tämä dvd on nykystandardeilla melko vaatimaton. Stereoääni on ok kuten myös kuvanlaatu joka on jostain syystä 4:3 kuvasuhteella. Ohjaus on onneksi aika onnistunutta ja kamera on yleensä siellä missä pitääkin. Bonuksena dvd:llä on 15 minuuttinen Peter Hammillin haastattelu. Kaiken kaikkiaan tämä on ehdottoman suositeltava hankinta kaikille bändin ystäville.

Erittäin suositeltava hankinta kaikille VdGG:n faneille etenkin kun kuvallisia konserttitalktiointeja bändistä ei kovin paljoa ole tarjolla.

Arvosana : 8

+/- saldo : 0 |

  PeeHoo kirjoitti noin 14 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Tuo kokoonpano tuli nähtyä Gouveian (Portugal) art rock -festareilla v. 2008 ja täytyy kyllä sanoa, että VDGG on niitä harvoja 70 -luvun "proge" kokoonpanoja jotka ovat säilyttäneet tuoreutensa. Olen tosin vähän jäävi sanomaan, koska viimeiset lähes 30 v. meitsi on Hammillia ja VDGG:tä fanittanut. Unohtumattomimpiin hetkiin ikinä kuuluu kun sain puristaa PH:n kättä (toinen vaihtoehto Sokrun numimerkiksi aikoinaan oli muuten "Nadir". ;)) ja kiittää noista vuosista. Veikkaisin, että PH & VDGG merkkaa meikäläiselle vastaavan paljon kuin KC, Kcrimso sulle. :)Se Gouveian keikka oli aivan mahtava, PH:n ääni oli kondiksessa, Evans ja Banton huippuvedossa, vain Jaxon puuttui..  ps. Tuo DVD on vielä hankkimatta, mutta eihän tuommoinen matsku vanhene ikinä!

  Arvosana : 10

  Kcrimso kirjoitti noin 14 vuotta sitten+/- saldo : 0
  PeeHoo, viisi tähteä dvd:lle jo etukäteen? Aika rohkeeta! :D

  PeeHoo kirjoitti noin 14 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Itse asiassa tarkoitus oli arvostella arvostelua, tyyliin "oliko arvostelu hyödyllinen". Heh, verkossa kun pyörii useilla saiteilla niin välillä menee käytännöt sekaisin. :)