Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

Tuvalu: s/t (2010)

Lerxst kirjoitti noin 14 vuotta sitten (2 kommenttia)
1266926618.jpgTuvalun juuri ilmestyvä yhtyeen nimeä kantava uutukainen soi huomattavasti syvemmin ja lämpimämmin kuin edeltäjänsä. Siinä missä edellisillä albumeilla luotiin erittäin kiemuraisia kappalerakenteita, tuorein julkaisu keskittyy enemmän luomaan erilaisia tunnetiloja, sekä tukemaan ja painottamaan niiden mukana kulkevia viestejä.

Tämä ratkaisu on tervetullut, sillä erinomaisen tuotantojäljen lisäksi yhtyeen sointia avaa nimenomaan väljemmät kappalerakenteet. Laulu pääsee myös tällä tavalla oikeuksiinsa entistä paremmin.

Allekirjoittanut harhaili aluksi jostain syystä hieman kahden ensimmäisen kappaleen kanssa (Tulevien aikojen luurangot ja Parahin Nikola) lähinnä tunnelman hahmotusvaikeuksissa, sillä ne jotenkin muistuttivat enemmän aluksi Pimeä saartaa meitä! –albumista, ja uusi ilme kirkastui nimettömän kolmannella raidalla olevan välisoiton myötä ja siitä eteenpäin yhtenäisenä levyn loppuun saakka. Muutaman kuuntelukerran jälkeen tosin näistäkin paljastui se tuoreus joka leimaa tätä levyä niin sovituksellisesti kuin äänimaailmallisestikin.

Soitto on paikoitellen raskaampaa, basso on paremmin esillä, kitara sekä rummut ovat harkitsevampia ilmaisuissaan, yleissointi on lämmin, rosoinen ja silti selkeä. Harvoin kuulee näin hyvää tuotantojälkeä suomalaiselta yhtyeeltä, se on pakko todeta. Syntetisaattorin käyttö on aivan mainio lisä Tuvalun sointiin, ja jotenkin tuntuu siltä että erittäin paljon yhtyeen ”perussoinnista” poikkeava viimeinen kappale ”Pakenevan veden voima” antaa vihjettä tulevasta kehityssuunnasta. Mikäli näin on, se otetaan täällä ainakin riemukkaasti vastaan. Livenä tämä raita toimii myös erinomaisesti, kuten progemmat eepokset ”Pimeys on ystävä” sekä ”Fantasmagoria”. ”Valkoinen sumu nousee” sisältää punk-vimmaa ja räimettä enemmän kuin aiemmin, ja lauluilmaisusta tässä kappaleessa tulee paikoin mieleen myös kovasti pitämäni PMMP, tosin muuta yhteistä on vaikea hakea, sillä Anninan persoonallinen ääni soi aivan omalla tunnistettavalla tavallaan.

Ihmisläheisemmät tekstit saavat tarttumaan paremmin mukaan tunnelmaan, joka todellakin vaihtelee epätoivon, pahuuden, sarkasmin ja yltiöpositiivisen toivon välillä. Huomiota herättävän hyviä linereita löytyy tällä kertaa enemmän kuin aiemmin – tekstit ovat harvasanaisempia ja kenties siitä johtuen muokkaantuneet sisältämään erittäin painottavia ja tiiviitä ilmaisuja, kuten esimerkiksi ”Joskus tuntuu kuin ruumista ohjaisi joku muu” sekä ”Joskus ja kaikesta huolimatta kaikki voi päättyä hyvin. Tässä seison alkavan kultaisen aikakauden partaalla”.

Väittäisin, että Tuvalu kasvattaa tämän julkaisun myötä fanipohjaansa entistä enemmän ja kiihtyvällä vauhdilla, sen verran onnistunut paketti upeita kansiaan myöten tämä teos on. Ei voi muuta kuin hengähtää ja laittaa parasta kotimaista progea jälleen levylautaselle soimaan... Tämä levy kestää todellakin kuuntelua. Täydet pisteet ja suosittelut!

Kappalelista:

01 Tulevien aikojen luurangot
02 Parahin Nikola
03 -
04 Pimeys on ystävä
05 Tulvien jälkeen
06 Fantasmagoria
07 Valkoinen sumu nousee
08 Pakenevan veden voima


Arvosana : 10

+/- saldo : 0 |

    Kcrimso kirjoitti noin 14 vuotta sitten+/- saldo : 0


    Arvosana : 8

    dracid kirjoitti noin 14 vuotta sitten+/- saldo : 0


    Arvosana : 10