Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

Torinossa käymässä / Juventus-Milan

KeTu kirjoitti noin 20 vuotta sitten (0 kommenttia)
Viime sunnuntaina tuli käytyä läheisessä Torinossa. Tärkein syy matkaan oli illalla ollut Juventus-Milan ottelu (lue lisää), mutta halusin myös käydä Torinossa. Monet ovat sanoneet sen olevan yhtälailla ruma kaupunki kuin Milanokin, mutta myös moni on sitä kehunut. Itse päädyin loppujen lopuksi kehumispuolelle parilla varauksella.

Eroja nimittäin Milanon ja Torinon välillä on. Torinossa on paljon enemmän puistoja ja vihreyttä, lähellä kauniita alppeja, kadut on paremmin suunniteltu varsinkin keskustassa ja lisäksi historiallinen keskusta on iso. Paljon isompi kuin Milano. Joten kiertelemistä kyllä löytyi. Museioissa yms. en tällä reissulla käynyt, sillä odotan toisen kerran menevän kaupungissa. Muutoinkin yksi päivä on liian vähän nähdä näin isoa kaupunkia, joten jotakin oli jätettävä toiseen kertaan.

Lisäksi suuri ero on se, että Milano ilmeisesti pommitettiin melko tarkkaan maan tasalla sotien aikana. Ja mitä pommit eivät tuhonneet, niin Milano itse on (täällä on aika typeriä hallintoja ollut). Sen sijaan ainakaan silmiinpistävästi Torino ei ole samaa kokenut. Melkeinpä päinvastoin, sillä ajoittain kaupungissa tuli mieleen Vienna ja Lontoo! Kaupunkia on nimittäin aikoinaan rakennettu pääkaupungiksi, ja se näkyy talojen mahtavuudessa ja katujen leveydessä. Oikeasti arkkitehtuuri oli täällä kaunista (jälleen kerran suuri ero Milanoon). Torino itse kehuu olevansa Barokin pääkaupunki, ja on ollut aikoinaan hetken aikaa yhdistyneen Italian pääkaupunki.

Mutta ne samanlaisuudet. Vaikka ylläolevat asiat antavat paljon plussaa, niin samanlaisuudet vievät niitä. Torino on kuitenkin teollisuuskaupunki, ja se näkyy uudessa osassa kaupunkia. Joten heti uuteen osaan eksyessä alkaa tulemaan huonoja viboja. Sen takia ei olekaan mitenkään ihme, että moni kaupungin läpi ajanut haukkuu kaupunkia. Ja sinällänsä aiheestakin. Lisäksi liikenteen haittapuolet olivat näkyvissä kaupungissa. Joten suosittelen kyllä jokaisella käyntiä Torinossa, mutta pysyttelemistä suurimmaksi osaksi aikaa historiallisessa keskustassa. Tällöin voi jopa unohtaa sen seikan, että Torino on nykyisin suurimmaksi osaksi vain teollisuuskaupunki.

Sekalaisia pointteja:
- hyvänä plussana tuli se, että tämän kuun ajan kaupungissa on suklaamessut menossa. Joten paljon suklaanmyyjia ja oheistapahtumia oli päivän aikana. Suklaaseen en koskenut kuin vähän, mutta musiikista ja muista esityksistä nautin kyllä. Lisäksi sää oli ihan hyvä, joten sattui sopiva päivä vierailulle.

- saavuin kaupunkiin kolmen aikoihin siitä syystä, että Milanossa oli huono keli sinä päivänä. Juventus-Milan peli loppui kello 22.20, ja viimeinen juna lähti 22.50. Seuraava lähti sitten 4.50, joten odottamista yön aikana riitti :( Tosin ihan hauskalta tuntui mennä puoli neljän aikoihin juna-aseman lähellä olevaan pubiin yhdelle, ja huomata siellä olevan lähinnä aloittelutunnelma :)

- koska päivän aikana en käynyt museoissa, ja matsiinkin kävelin, niin matkakilometrejä tuli varsin runsaasti. Eilen laskeskelin olleeni arviolta 9-10 tuntia kävelemässä, ja kun lasketaan keskimäärin 6 km tulevan tunnissa, niin voitte vain arvailla miltä jalkani tuntuivat maanantaina iltapäivällä sängyssä heretessäni :O Tekee tosin hyvää kunnolla, mutta ei ihan joka viikko tollaisia rypäyksiä viitsi tehdä :)

+/- saldo : 0 |