Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

Going in Style

EsaJii kirjoitti noin 17 vuotta sitten (1 kommenttia)

Olin kirjakaupassa ja katsoin vanhoja luonto-oppaita. En oikeestaan hakenut sillä kertaa lintukirjoja. Mutta sattui käteen Petersonin lintuoppaan 60-luvun painos. Siinä oli vähemmän kuvia kuin nykyään. Olin jo päättänyt ostaa kirjan, vaikka eräs asia tuli heti mieleen. Tämä kirja oli ollut jonkun hyvässä hoidossa yli 30 vuotta. Kirjan välissä oli lehtileikkeitä, siinä oli merkintöjä nimimuudoksista. Omistaja oli laittanut indeksilappuja sivun reunaan että sen voi avata helposti eri ryhmien kohdalle. Omistajan koko lintutietous oli noissa kansissa. Ja omistaja oli aivan varmasti luollut tai vanhainkodissa. Omaiset olivat myyneet kirjan jossain suuressa laatikollisessa roinaa, pois vaan.

Yli 20 vuotta sitten oli elokuva kolmesta eläkeläisestä, Going in Style. Joe (George Burns), Al (Art Carney) ja Willie (Lee Strasberg) ovat kaikki kadottaneet omaiset ja ovat jostain löytäneet toisensa. Mutta heillä on köyhää ja tylsää. Tehdäkseen jotain repäisevää, he ryöstävät pankin, halvat silmälasinaamarit nokallaan.

Ryöstön jälkeen Joe oli kodissaan, muistaakseni pari ukkoa asuu yhdessä. Hän kaivoi vaatekaapista ylähyllyltä kenkälaatikon. Siinä on vanhoja valokuvia rakkaista. Kaikki mitä hänellä arkipäivän esineiden ja vaatteiden lisäksi on omaisuutta on siinä kenkälaatikossa. Joe selaa sitä laatikkoa kyyneleissään, taitaa tulla pissatkin housuun.

Kerran tuumailin mitä mulla on kenkälaatikossani, 20-25 vuoden kuluttua.

Sitten ukot miettivät mitä onnea sillä rahalla saisi ostetuksi. Filmistä tulee loppua myöten road movie, yks ukko kuolee vanhuuttaan.

Niin, se kirja. Jätin kaikki merkinnät ja merkit silleen. Lehtileikkeet välistä keräsin kasaan. Vilkaisin pikaisesti ja heitin roskikseen. Niillä ei ole enää merkitystä. Kirja sellaisenaan on lintujen taksonomian historiaa. Ja harrastuksen.

+/- saldo : 0 |

    iikori kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Petersonin ja kumppaneiden Euroopan Linnuista 60-luvulla opeteltiin lintujen tunnistamisen alkeita. Toinen kirja oli Olavi Hildenin Retkeilijän lintuopas.Toisin on nyt, kirjoja on tosi paljon....