Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

Parhaat levyt 1991

Kcrimso kirjoitti noin 5 vuotta sitten (5 kommenttia)
1991.jpgVuodesta vuoteen -projektin 23. vuosi.

1. Sunday All Over the World: Kneeling at the Shrine
2. Talk Talk: Laughing Stock
3. Massive Attack: Blue Lines
4. Rain Tree Crow: s/t

1991 on suurin piirtein saman tasoinen musiikkivuosi kuin edeltäjänsä. Hieman heikompi silti. Lähellekään Amarokin tasoista mestariteosta ei ilmestynyt eikä yksikään neljästä päälistalle päässeestä levystä ole ihan viiden tähden kaliiberia. Merkittävänä uutena tulokkaana listallani on Massive Attack joka tekee vielä tulevina vuosina huomattavasti debyyttiään hienompiakin levyjä.

Kneeling at the Shrine
Toyah, Robert Fripp Trey Gunn ja rummuissa hieman tuntemattomampi Paul Beavis. Sunday All Over The Worldin ainokainen levy on särmikästä artrockia jossa enemmän kuin häivähdys 80-luvun KC:n sointia. Itseasiasa väittäisin että ei ole yhtään kaukaahaettua pitää tätä levyä puuttuvana linkkinä Three Of A Perfect Pairin ja Vrooomin välissä. Harmillisen vähän tunnettu albumi. Varmasti suurelle osalle Crimsonin faneista maistuisi tämäkin. Parhaat biisit: Kneeling At The Shrine ja Freedom.

Laughing Stock
Selkeä rinnakkaisteos kolmea vuotta aiemmin ilmestyneelle upealla Spirit Of Edenille. Ja suurin piirtein yhtä tasokkaasta levystä on tälläkin kertaa kyse. Tyylillisesti liikutaan hyvin samankaltaisissa hieman abstrakteissa jazzahtavan minimalistissa, mutta sovituksellisesti rikkaissa taiderock-tunnelmissa. Ihan yhtä hyvänä en tätä pidä kuin Spirit Of Edenia, mutta se voi johtua yksinkertaisesti siitä että en ole kuunnellut Laughing Stockia vielä yhtä paljon.

Blue Lines
Bristolin triphop-pioneerien debyyttialbumi. Blue Linesilla oli valtava vaikutus populaarimusiikkiin. Blue Linesin soundi ja tyyli oli jotain todella raikasta ja uutta vuonna 1991 ja on kestänyt myös kohtuullisen hyvin aikaa. Tältä levyltä on ammentanut vaikutteita David Bowie ja Madonna puhumattakaan sadoista vähäisemmistä tekijöistä heidän välissään. Omaan makuuni albumi on hieman epätasainen ja sisältää muutamia biisejä (esim. One Love) jotka eivät minua sykähdytä lainkaan, mutta ne hienoimmat kappaleet ovatkin sitten niin upeita että Blue Lines ehdottomasti ansaitsee paikkansa. Parhaat biisit on upean vääjäämättömästi etenevä Safe From Harm (biisin hienous perustuu toki pitkälti Billy Cobhamin fuusiobiisin Stratus josta kappaleen rummut ja bassot on sämplätty) sekä orkestraalinen triphop-mestariteos Unfinished Sympathy. Hieno debyytti, mutta Massive Attackilta oli luvassa vielä paljon parempaakin.

Rain Tree Crow
Vuonna 1989 Japan-yhtyeen porukka kokoontui tekemään uutta levyä ja monien vaiheiden jälkeen (ja alunperinkin ison levytysbudjetin ylityttyä) levy saatiin ulos vuonna 1991. Levy-yhtiö olisi luonnollisesti tahtonut myös käyttää Japan nimeä ja muut olisivat siihen suostuneetkin, mutta David Sylvian kieltäytyi tästä ehdottomasti. Sylvian johti muutenkin projektia itsevaltiaan lailla ja miksautti mm. levyn ilman muiden jäsenien panosta. Rain Tree Crow:n musiikki kuulostaakin suht paljon Sylvianin soololevyiltä sillä erotuksella että siitä puuttuu noiden albumeiden lievä jazzahtavuus ja meininki on rytmi/groove-painotteisempaa. Soundeiltaan ja sovituksiltaan RTC on Japania huomattavasti orgaanisemman kuuloista, mutta loppujen lopuksi itse musiikki ei ole silti valovuosien päässä siitä mihin Japan aikoinaan lopetti. Ihan luonteva päivitys ja siinä mielessä tuon nimen käyttö ei olisi mielestäni ollut mikään ongelma.

+/- saldo : 0 |

  Kcrimso kirjoitti noin 5 vuotta sitten+/- saldo : 0
  BUBBLING UNDER:

  Fish: Internal Exile
  Jon and Vangelis: Page of Life
  Rush: Roll the Bones
  Yes: Union
  Sting: The Soul Cages
  Mike Oldfield: Heaven's Open
  Shub-Niggurath: C?étaient de très grands vents
  Bill Bruford's Earthworks: All Heaven Broke Loose

  (Satunnaisessa järjestyksessä)

  Janus kirjoitti noin 5 vuotta sitten+/- saldo : 0
  1. Talk Talk: Laughing Stock
  2. Sir Elwoodin hiljaiset värit: Varjoissa vapaan maailman
  3. Hole: Pretty on the Inside
  4. Pearl Jam: Ten
  5. Massive Attack: Blue Lines
  6. Joni Mitchell: Night Ride Home
  7. Van Morrison: Hymns to the Silence
  8. Treat Her Right: What's Good for You
  9. Lenny Kravitz: Mama Said
  10. Rain Tree Crow: s/t

  JarkkoH kirjoitti noin 5 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Yksi proge tuolla mörköhevien joukossa.

  Rotting Christ: Passage to Arcturo
  Master?s Hammer: Ritual
  Shub-Niggurath: C'étaient de très grands vents
  Samael: Worship Him

  Jammo kirjoitti noin 5 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Ozric Tentacles : Strangeitude
  Tom Petty and the Heartbreakers : Into the Wide Open
  Sir Elwoodin Hiljaiset värit : Varjoissa vapaan maailman
  Ja lisään muutaman jahka kerkiän

  Jammo kirjoitti noin 5 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Rabih Abou-Khalil : Al-Jadida
  Enya: Shepherd Moons
  Värttinä : Oi dai
  Iva Bittova' : s/t
  Mary Black : Babes in the Wood