Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

Vapaamuoto jazzia.

Doc.B.D kirjoitti noin 21 vuotta sitten (40 kommenttia)
Alice Coltranea täällä ainakin kuunellaan. Entäs muuta? Sun Ra:tä löytyy omasta hyllystä jokunen levy. Mukavaa krapulapäivän musiikkia.. no ei vaiskaan. Space is the Place on kuitenkin melko hyvin sulavaa materiaalia ja hemmetin hauska levy. Sun Ran Atlantis on seuraava alan hankinta, veikkaan.

+/- saldo : 0 |

  Viukkis kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Alicen siipan loppuaikojen tuotanto ja Ornette Colemanin pöräykset ovat myös kovaa kamaa.

  Doc.B.D kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Et tuohon Sun Ra -herraan ole tutustunut? Aika laaja tuotanto, sano..

  Viukkis kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Space Is the Place löytyy hyllystä, tai siis se Impulsen julkaisema platta jossa on nimibiisi A-puolella ja neljä lyhyempää juttua B-puolella. Samalla nimellähän on kai julkaistu muitakin levyjä, ainakin ko. leffan soundtrack. Ei siitä hirveästi iloa ole kyllä kertynyt, ainakaan vielä.

  Doc.B.D kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Just.. mä tykkään siitä kuin hullu puurosta. Kaikki Sun Ran levyt ei ole noin "hömppiä", toihan on siis ihan negro-groovea. Joku When Angels Speak of Love on jo niin vapaamuotoista kuin mitä voi olla. Ehkä pitäisit sen tyylisistä sitten enemmän.

  Alicea on kiertynyt kovalevylle dataformaatissa jonkun verran, mutta sepä taas ei ole mulle auennut ainakaan pikasen kuuntelun perusteella. A:n levyt on aika halpoja CDON:issa, pitää tilata ja tutkia tarkemmin.

  Viukkis kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Ei minullakaan ole kuin tuo Eternity jota sai hiljattain vitosella Anttilasta. Suhteellisen mainiota tunnelmointia ja Stravinsky-cover Spring Rounds.

  Janus kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Space is the Place oli kerran lainassa ja muistikuvat siitä ovat aika hämäriä. Ei se kovin väkevää vaikutusta tainnut tehdä. Alice Coltranelta olen kuullut vain yhdessä Carlos Santanan kanssa tehdyn levyn Illuminations. Se ei kovin free ainakaan ollut, mukavaa taustamusiikkia.

  Janus kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Alicen siipan loppuaikojen tuotanto ja Ornette Colemanin pöräykset ovat myös kovaa kamaa.

  Olen Ornettelta kuullut vain Methenyn kanssa tehdyn levyn Song X. Kuulostavatko Ornetten muut levyt tuolta?

  Anonyymi kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Jos free kiinnostaa, niin suosittelen Cecil Taylorin levyä Unit Structures.

  jooxa kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Lainasin kirjastosta herrojen Coltrane ja Coleman levyjä. Tiedä sitten onko tämä freeta vai avantgarde-jazzia vai mitä, mutta ainakin Coltranen Ascension kuulostaa ihan jännältä. Kun vielä tajuaisi tästä jotain :)

  Anonyymi kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Mitä pitäisi tajuta?

  Kcrimso kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Minua myös aina ihmetyttää tuo tajuamis-juttu musiikin (tai taiteen ylipäätänsä) suhteen. Joko siitä tykkää tai sitten ei. Ei siinä mitään tajuttavaa ole.

  Jimi kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Ei siinä mitään tajuttavaa ole.


  Siinähän se on kiteytettynä, mitä pitää tajuta.

  Doc.B.D kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Jos free muuten maistuu, voisi suositella nykyisen tyylinsä perusteella japnoise-genreen laskettavan Hijokaidanin 80-luvun tuotantoa, esim. albumi Zouroku No Kibyou. Jos levy alkaa raidalla, jossa on pelkkää oksentamista, sitten tulee Faust-plagiaatti, sitten improvisoiitua noisea, yksi pieni melkein punkpätkä ja loppuun taas freejazzin kaltaista (mukana puhaltimia) melua, niin voiko sanoa muuta kuin MAAILMAN PARAS LEVY!!!!!!!!!!!!


  waka/jawaka kirjoitti noin 21 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Sanoisin, että voi. :D

  Hezzu kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Kun hyllysä on nyt muutama Alice Coltrane ja Sun Ra:n Space Is The Place, niin mitä pitäisi hankkia seuraavaksi? Onko jotain suht samaa osastoa? Pharaoh Sanders?

  Janus kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Siis Pharoah Sanders. Karma-levyn olen kuullut, on se ainakin rauhallisempaa kuin tuo SITP. Voisit pitääkin.

  didja kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Hommaa Peter Brötzmann Octetin "Machine Gun" :D, tai jos ei ihan niin rankasta freestä välitä, niin Pharoah Sanders on ihan kelpo valinta, olen kuullut levyt "Karma", "Jewels Of Thouhgt" ja "Thembi" ja kaikki miellyttivät muistaakseni. Jollain niistä laulaa(tai jodlaa) Leon Thomas , siitä sitten tykkää tai ei...;) Thomasilla on myös omia samantyylisiä levyjä, "Spirits Known and Unknown" on ainoa jonka olen kuullut, ja oli muistaakseni ihan hyvä. Helpommin uppoavaa kamaa on ehkä Lonnie Liston Smith, omistan "Cosmic Funk" -albumin, ja se on kerrassaan mainio. Miehen uran alkupään levytykset lienevät muutkin tutustumisen arvoisia.

  Tuon tyylistä "spirituaalijazzia" lienee tehty kasapäin jenkeissä 60-luvun lopussa/70-luvun alussa: Archie Sheppiä, Albert Ayleriä, sun muuta. Impulse! -levymerkin kataloogi antanee hyvää osviittaa tämän tyylisuunnan jazziin.


  MZ kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Kumpaan Ornette Colemanin levyyn kannattaa vähäisiä rahojaan sijoittaa, Free Jazziin vai Shape of Jazz to Comeen?

  waka/jawaka kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Itse lähtisin liikkeelle tuolla jälkimmäisellä.

  Anonyymi kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Joku taisi mainitakkin SONG X:n (Metheny,Ornette, Denardo, Dejohnette ja Haden), joka on aivan huippu albumi!
  Pharoahista ym ym pitävistä voisin suositella argentinalais-fonisti Gato Barbieria, jonka levyillä soittaa myös mainittu Lonnie Liston Smith. Barbierin levyillä (esim feenix tai bolivia) yhdistyy latinalaisen amerikan kansanmusiikki, ornette/coltrane -henkinen free jazz ja pharoahin tapainen ISO tenorisoundi. Mahtavaa.
  Charilie Hadenin "Liberation Music Orchestra" on 60-luvun klassikko ja omintakeinen, hieno levy. Unohdettu (kuoli nuorena jo vuonna 64) mutta colemanin ja tranen kanssa täysin samassa kastissa oleva Eric Dolphy on myös kuuntelemisen arvoinen, hot hot hot solos.
  Mikko Innasen Delirium-yhtye on myös upea ja vahvasti noilla kuuskyt luvun freen linjoilla.
  Myös Jarretin kvartetti, jossa Motian,Haden ja Redman on tehnyt hienoja levytyksiä impulselle 70-luvun alussa.
  Vielä ennemmän "kummallisempaa" kuin emotionaalista kamaa kaipaville on sitte tietty vaikkapa Anthony Braxtonin, Derek Baileyn tai art ensemble of chicagon ym ym levyt, jotka on kanssa kivoja. Mainitut Ayler ja Taylor ovat mielestäni myös kuulemisen arvoisia.
  jee jee!

  -aloc

  Anonyymi kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  aijuu, unohdin mainita, että tosta Liberation Music Orchestrasta lähti liikkeelle myös myöhemmin tunnetuksi tullut Jazz Composers Orchestra, joka soitti aika free-kamaa vaihtuvalla suurella kokoonpanolla ja sitä veti pianisti Carla Bley. jeah jeah

  aloc

  Hezzu kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Saavuimpa juuri keikalta, josa soitteli ranskalainen vetopasunisti Yves Robert trionsa kanssa (mukana sellisti ja rumpali), oli hillitöntä meininkiä, upeeta, varsinki rumpali, uijui. Piti ostaa sieltä sitte bändin levy In Touch (ECM, 2002). Levyllä taitaa valitettavasti soittaa eri miehet rummuisa ja sellosa ku keikalla, höh, no hyvältä tämäkin kuulostaa (ja taitaa pääosin olla samoja biisejä), mutta ois kyllä ollu kiva jos se sama rumpali ois ollu täsä levylläkin.

  Toisena bändinä sielä oli sitte suomalainen Andre Sumelius Lift (esim. Severi Pyysalo vibrafonisa ja Lasse Lindgren bassosa), joka oli kyllä tappavan tylsää verrattuna ranskalaispoppooseen, eikä ees kovin freetä...

  Tuosapa porukoitten tulevat keikat jos jotain kiinnostaa, kyseesä siis tuommonen Vapaat Äänet -kiertue:

  Yves Robert Trio (FRA) ja André Sumelius Lift (FIN) yhteiskiertueella 12.4.-22.4.2004:

  19.4. HÄMEENLINNA - teatteri Verstas klo 19
  20.4. TURKU - Blanko klo 20
  21.4. OULU - NuKu klo 19
  22.4. JYVÄSKYLÄ - Jazz Bar klo 21

  Pelargus kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Miksei kukaan ole maininnut suomalaista free jazzia? 70-luvulta lähtien meilläkin päin on osattu toden teolla improvisoida. Juhani Aaltonen julkaisee ja keikkailee yhä, samoin Edward Vesalan perikunta (Pepa Päivinen ynnä muut).

  Hyviä levyjä:

  Juhani Aaltonen: Etiquette
  Edward: Vesala, Nan Mandol, Lumi, Ode to the Death of Jazz (pääsi Downbeatin 90-luvun top-10 -levyjen listalle), Nordic Gallery

  Hezzu kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Etiquette löytyy hyllystä, ihan veikeä. Vesalaa ei oo tullu koskaan mitään hommattua.

  Paitsi että Eetuhan on vahvasti mukana RinneRadion ekalla levyllä, joka onkin suht erilaista ku myöhemmät. Tai siis sehän julkastiin alunperin Tapani Rinteen soololevynä, mutta cd-versio on ristitty RinneRadioksi (joka oli alunperin levyn siis levyn nimi).

  waka/jawaka kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Olen tutustunut Wesalan kamaan joskus yläasteikäisenä, mutta silloin ei musiikista jäänyt käteen yhtään mitään. Nyt siitä voisi jotain jo irrotakin, joten ehkä pitäisi ottaa Edwardia kuunteluun pienen tauon jälkeen.

  fitchet kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Ephel Duath = Jazz/Metal

  Hezzu kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  No niin, hommasin Pharoah Sandersin Karman (1969), joka vaikuttaakin lupaavalta.

  aloc kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Karma on ihan kiva ja aika helposti sulava levy. Creator has a masterplanissa on kaupallista potentiaalia! :)

  aloc kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Hesma muuten, suosittelen että kokeilisit myös Gato Barbieria, ja erityisesti levyjä "Bolivia" ja /tai "Fenix".

  boredom99 kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Kaikki Pharoah Sandersin Impulse!-levyt on pakkohankintoja, Tauhid on hieno ja monipuolinen, Jewels of Thought räjäyttää pään ja Thembiltä löytyy ehkä parhaat Sanders-biisit, huikea cooliuden ilmentymä Astral Travelling, mahtava melodisen lämmin nimibiisi ja hillittömän svengaava Bailophone Dance. Sääli vaan ettei levy ole kokonaisuudessa aivan noin täydellinen, mutta kannattaa silti ehdottomasti tutustua. Summun Bukmun Umyun on myös hieno levy, eikä lopuissakaan moittimista. Live At The Eastin jälkeisiä en ole tosin edes uskaltanut lainata kirjastosta ettei lumous särkyisi...

  Janus kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  No niin, hommasin Pharoah Sandersin Karman (1969), joka vaikuttaakin lupaavalta.

  Kiva levy, mutta lauluosuudet vähän latistavat fiilistä.

  aloc kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  tarkoitatko nyt Janus noita Leon Thomasin jodlauksia vai ihan tuota varsinaista melodia osuutta, jossa hän laulaa ihan sanoilla? (the creator has a masterplan, the creator has a working plan, peace and joy to every man tms..) Musta toi melodia on ihan kiva, jodlaukset sopii ajankuvaan ja hassuun räkäisyyteen, mutta ne vois kyllä olla vähän hiljempaa, etteivät olisi ihan siinä päällimmäisenä...

  Janus kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  tarkoitatko nyt Janus noita Leon Thomasin jodlauksia vai ihan tuota varsinaista melodia osuutta, jossa hän laulaa ihan sanoilla?

  Tarkoitin sitä sanoilla laulettua. Lähinnä ne sanoitukset häiritsevät. :wink:

  aloc kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0

  Lähinnä ne sanoitukset häiritsevät. :wink:  maybe not the greatest lyrics in the world. But hey it was the sixties.

  s**lakari kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Tässä mun suosikkeja:


  -
  Evan Parker: 50th Birthday Concert. (LEO 2CD)

  Ekalla levyllä Evan Parker/Alexander von Schlippenbach/Paul Lovens. Euro-impron kermaa.

  Tokalla levyllä Evan Parker/Barry Guy/Paul Lytton. Yhtä lailla kermaista satsia.
  -

  -
  Peter Brötzmann: Die Like a Dog (FMP)

  Tästä mainitsinkin jo jossain toisessa ketjussa. Tämä on SE free jazz levy, oikein sitä Free Jazzia. Ei paljon parempaa olekaan.
  -

  -
  Spontaneous Music Ensemble: Face to Face. (Emanem)

  Vaatii hieman työtä, että pääsee tähän mikroimproiluun sisään, mutta se kannattaa. Rytminen intensiteetti on käsin kosketeltavaa. Eikä siis ees soiteta kovaa eikä korkeelta.
  -
  Joo, noi on RAUTAA!

  Doc.B.D kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Genrekompa: Onko Borbetomagus noisea vai free jaskaa?

  s**lakari kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Siinä välissä. Ei kai sitä ainaskaan jatsiksi voi sanoa millään muotoa, ellei sitten kaikki musa jossa on saksofoni ole jatsia.

  Kai sen voisi luokitella jonkinlaiseksi akustisin/elektronisin instrumeintein improvisoiduksi mekkalaksi.

  Who the fuck knows. Ihan intressantti poppoo, enivei.

  maguzar kirjoitti noin 19 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Jos Sandersin Karma -tyyppinen toimii kannattaa kokeilla Akosh S. Unit: Eletter. Junnu Aaltonen on elämänsä soittokunnossa seitsemänkymppisenä, triolevy Mother Tongue kannattaa hommata, myös Suhkan Uhka ja kaikki Vesalat tietty.

  Cup kirjoitti noin 19 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Ornette Colemanin pöräykset ovat myös kovaa kamaa.


  Oujea. Tykkäilen kyllä.

  Yksi freejazz heppu jonka satuin löytämään on Charles Gayle. Testaments levy on aika hyvä juttu. Minen taida edes muita levyjä tietää.
  Tietääkö kukaan muu?

  maguzar kirjoitti noin 19 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Charles Gayle on pitkän linjan tinkimättömiä freemiehiä, legendan mukaan on soittanu New Yorkin kaduilla freetä suunnilleen koko ikänsä kun ei oo ollu keikkoja. Kävi Suomessa muutama vuosi sitten pari kertaa, Tampereella ja Raahessa, Tampereen keikka varsinkin oli hieno, Raahessa oli Teppo Mäkynen rummuissa, sinänsä hieno rumpali mutta free ei oikein lähtenyt hänellä lentoon. Huhujen mukaan sittemmin on Gaylella ollut jonkunlaisia mielenterveysongelmia, en oo kuullu hänestä mitään pitkään aikaan, en tosin ole juuri yrittänytkään. Levyt mitä oon kuullu on kaikki ollu hyviä, tinkimättömiä freetuuttauksia.