sieniä?
Hezzu kirjoitti noin 21 vuotta sitten (41 kommenttia)
Kertokaapas miten eri sienet pitäis valmistaa? Tai lähinnä kiinnostaa kaupan hyllyltä löytyvät herkkusienet. Riittääkö pannulla paistaminen vai miten niistä tulee herkuimpia? Ja kauvanko käristetään?
En nyt mitään kulinaristisia räpellyksiä kaipaa, vaan lähinnä semmosta perusjuttua, miten niistä tehhään syötäviä ja saajaan myrkyt pois. Tosin eipä herkkusienisä taija myrkkyjä olla, mutta ei niitäkään vissiin raakana kannata syyvä? ;)
Kalliita tuntuvat olevan ja on vähä epävarmaa miten niitä käyttäs niin ei oo tullu ostettua, vielä...
En nyt mitään kulinaristisia räpellyksiä kaipaa, vaan lähinnä semmosta perusjuttua, miten niistä tehhään syötäviä ja saajaan myrkyt pois. Tosin eipä herkkusienisä taija myrkkyjä olla, mutta ei niitäkään vissiin raakana kannata syyvä? ;)
Kalliita tuntuvat olevan ja on vähä epävarmaa miten niitä käyttäs niin ei oo tullu ostettua, vielä...
+/- saldo : 0 | Tweet
Kyllä herkkusieniä voi tuoreenakin syödä. Vähän kun paistelee sipulin kanssa öljyssä ja lisää mausteita ja kermaa, niin siinähän se. Sama pätee moniin muihinkin sieniin (joita ei tarvitse ryöpätä), kuten kanttarelleihin jne. Sellaiset taikasienet on parempi nauttia kypsentämättä, niin säilyy yty... :wink:
Kyllähän sienet tietenkin pitää paistaa aidossa voissa. Siis semmoiset mitä meinaa ravinnokseen käyttää.
Grillauskauden lähetessä suosittelen kokeilemaan tällaista:
jättiherkkusienistä poistetaan kanta, täytetään aurajuustolla ja ympärille kietaistaan pekonisiivu. Sitten vain grilliin. Loistava alkupala grillijuhliin.
Ei tosin taida varsinaisesti sopia Hezzun laihdutuskuuriin.
Herkkusieniä voi hyvin syödä raakana, vaikka salaateissa. Ei kannata sitten sekoittaa korvasieneen.
Siitakkeet on jotenkin järkyttävän makusia.. kanttarelli rules ja jo pelkkä haapasieni hakkaa herkkusienen mennentullen. Karvalaukku on ok, ja lampaankääpäkin menee jos sen kyllästää voissa ja kermassa. Korvasientä ei vissiin enää suositella ollenkaan syömään? Hermomyrkkyä näes.
Sienet=kamalaa ruokaa.
Herkkusienet kelpaa vain raakana salaatissa ja muuten pizzan päällä. Korvasienet miten vaan paistettuna, nam!
Kyllähän sienet tietenkin pitää paistaa aidossa voissa. Siis semmoiset mitä meinaa ravinnokseen käyttää.
Joo, näinhän se on, ajttelin vaan hieman Hezzun uutta kevyempää elämää...
Herkkusienet kelpaa vain raakana salaatissa ja muuten pizzan päällä. Korvasienet miten vaan paistettuna, nam!
Korvasienet on sitten ryöpättävä ja hyvin!
Kaikki oleellinen korvasienestä http://www.lapinkeittiomestarit.fi/sivut/teemat/toukokuu.htm
Paitsi tuossa ei mainita, että raskaana olevat eivät saisi syödä ollenkaan.
Joskus en voinut sietää sieniä lainkaan, mutta nykyään ainakin pannulla paistetut herkkusienet kelpaavat. Olen saanut myös hyvää sienisalaattia ja siedettävää sienikeittoa.
Kyllä sienet on aivan mainio ravinnonlähde. Ja jo ihan sen kelaaminen on mielenkiintoista, että ne ei ole kasveja, eikä eläimiä, vaan... Siis mitä? Ovatko itiöt peräisin ulkoavaruudesta?!? Jne.
Sienissä ei ole energiaa oikeastaan yhtään, mutta hivenaineita karmeesti. Ja mitä tulee tuohon lisääntymiseen, niin sienet on tosi perverssejä.. taitavat pölyttää itseitsensä.
Yep, sienet ovat erittäin cool. Entisenä vegetaristina useat kesät meni melkein pelkällä sieniruokavaliolla. Tähän tietenkin auttoi että hypnotisoin vanhempani käymään säännöllisesti sienimetsällä.
No niin, tulipas kokkailtua oikein kunnolla ;)
* ekaks pannulle hieman öljyä
* siihen sitten viipaloituna ja sekasin hämmennettynä:
- yks sipuli
- yks valtavan suuri herkkusieni
- hieman kiinankaalta
- yks tomaatti
* ripaus suolaa
* tämä satsi sitten lautaselle, johon vielä lisukkeeksi viipaloitua kurkkua ja hieman jäävuorisalaattia, "mausteeksi" raejuustoa
* lisänä vielä yks keitetty kananmuna, leipää ja maitoa
* jälkiruuvaksi jugurttia
OOOH ku tuli täysi olo. Ja hyvää oli.
Suppilovahveroita ja kanttarellejä tuli keräiltyä talven tarpeiksi. Tämä viikko onkin sitten tullut elettyä mainituilla sienillä.
Odotin jotain muuta kuin reseptejä ja mummomaista sienijutustelua! :shock:
Sienet rulettaa!
Minäkin olen popsinut sieniä.
Minäkin olen popsinut sieniä.
Se on varmaan kaikille tullut selväksi. :P
Fungus...
Entisaikoina suomalaiset näkivät muita maailmoja ja puhuivat kielillä erinäisiä sieniä syötyään. En uskalla mainita nimiä, jotten saa syytettä...
8)
Odotin jotain muuta kuin reseptejä ja mummomaista sienijutustelua! :shock:
Taikasieni tai jalkasieni foorumilta löydät varmasti kaipaamaasi ei mummomaista keskustelua.Tänä kesänä elämäni eka kertaa grillasin h-sieniä. Kaupasta niitä isoina ja kokonaisina rasiallinen (n. 20 kpl). Kannat pois ja koverretaan kolo joka täytetään viherpippurituorejuustolla ja X:llä (esim. paprika, kinkkusuikale... kuten haluat), kääritään pekonisiivu ympärille vedessä liotetulla tikulla kiinnittäen. Pekonisiivun tarkoitus on suojata sieniä palamasta mustiksi, mutta voi sen tarvittaessa korvata foliolla. Herkullista.
On hyvää joo, pelkästään sienetkin pannulla pippuroituna ja paistettuina on hyviä!
Syön kyllä melkein mitä vaan, mutta joku ihme kammo lapsuudesta on meikäläiselle jäänyt sienistä. Limaisen oloisia ja pahoja ovat. Samaa sarjaa etanoiden kanssa... ei mene alas ei.
Syön kyllä melkein mitä vaan, mutta joku ihme kammo lapsuudesta on meikäläiselle jäänyt sienistä. Limaisen oloisia ja pahoja ovat. Samaa sarjaa etanoiden kanssa... ei mene alas ei.
Joo, se kannattaa kuitata lapsuudesta " on joku ihme kammo" ilman ennakkoasenteita uudestaan, jotta pääsee heittää legendaa "oli joku ihme kammo".
Itsellä tosin on vielä etanat kokeilematta... mutta ehkäpä joskus, kun ranskalaisetkin (en nyt tarkoita niitä perunoita) niitä pitävät suurena herkkunaan.
Joo. Kyllä nuo Hezzun ohjeet sai harkitsemaan uudelleen... jos vaikka vielä maistaisi joskus. Nälkähän sitä tuli tuota lukiessa.
Sienissä on sitten oleellisia makueroja. Herkkusienet eivät maistu yhtään miltään. Haapasienet ovat karvaita. Siitakkeissa on oma outo makunsa, jota vastaavaa ei ole muissa sienissä. Suppilovahvero on ehkä paras maultaan, mutta se voi olla sitkeä. Myös voitatti on hyvä, mutta niitä ei luonnosta helpolla löydä, enemmän kaupan hyllyltä jalosteena. Niin ja ne syötävät etanat eivät ole limaisia, vaan sellaisia isompia lajeja, joiden pinta on lähinnä nahkamainen.
Meillä on maalla aina pakastimet pullollaan sieniä. "joutuvat" kuivaamaan, tilan takia. Esim. kuivatuista suppilovahveroista saa hyvää lisuketta safkoihin pitkin talvea. Kanttarellikastike on parasta. Myös sienisalaatti itsepoimituista sienistä on herkkua. Sen jälkeen kaupan salaatit ei oikein tipahda..
Tänä kesänä elämäni eka kertaa grillasin h-sieniä. Kaupasta niitä isoina ja kokonaisina rasiallinen (n. 20 kpl). Kannat pois ja koverretaan kolo joka täytetään viherpippurituorejuustolla ja X:llä (esim. paprika, kinkkusuikale... kuten haluat), kääritään pekonisiivu ympärille vedessä liotetulla tikulla kiinnittäen. Pekonisiivun tarkoitus on suojata sieniä palamasta mustiksi, mutta voi sen tarvittaessa korvata foliolla. Herkullista.
Komppaan tätä repetsiä. En aivan samalla jöystöllä ole täytellyt. Kyl on hyvää.Ja shamaanihan sanoo: "Kaikkia sienia voi syödä, joitakin tosin vain yhden kerran."
Tänä kesänä elämäni eka kertaa grillasin h-sieniä. Kaupasta niitä isoina ja kokonaisina rasiallinen (n. 20 kpl). Kannat pois ja koverretaan kolo joka täytetään viherpippurituorejuustolla ja X:llä (esim. paprika, kinkkusuikale... kuten haluat), kääritään pekonisiivu ympärille vedessä liotetulla tikulla kiinnittäen. Pekonisiivun tarkoitus on suojata sieniä palamasta mustiksi, mutta voi sen tarvittaessa korvata foliolla. Herkullista.
Sinihomejuusto toimii edelleen parhaiten. Folionkaan maku ei ole erityisen hyvä, vaikka kai sitä nälkäänsä syö.
Tänä kesänä elämäni eka kertaa grillasin h-sieniä. Kaupasta niitä isoina ja kokonaisina rasiallinen (n. 20 kpl). Kannat pois ja koverretaan kolo joka täytetään viherpippurituorejuustolla ja X:llä (esim. paprika, kinkkusuikale... kuten haluat), kääritään pekonisiivu ympärille vedessä liotetulla tikulla kiinnittäen. Pekonisiivun tarkoitus on suojata sieniä palamasta mustiksi, mutta voi sen tarvittaessa korvata foliolla. Herkullista.
Jep, tulee tehtyä toisinaan. Mutta aina se pekoni jää raa'aksi, viimeks mietittiin, että pitäiskö sitä paistaa etukäteen.
Itsellä tosin on vielä etanat kokeilematta... mutta ehkäpä joskus, kun ranskalaisetkin (en nyt tarkoita niitä perunoita) niitä pitävät suurena herkkunaan.
Tervetuloa Porvoon Timbaaliin syömään etanoita valkosipuliyrttikastikkeessa :) Hyvää on!
Johonkin se raja on vedettävä. Mulla se menee simpukoissa. Ne pitsan päällä olevat, ovat herkkua, mutta en lähtis ryystämään niitä kotiloissa olevia (onks ne samoja?). Etanat, hyönteiset ja madot ei mun lautaselle pääse. Muuten ei tule mieleen ruokaa, mikä olisi jäänyt syömättä. Lapsena oli homejuusto ja sieni kammo, nyt ne on herkkua..
Tervetuloa Porvoon Timbaaliin syömään etanoita valkosipuliyrttikastikkeessa :) Hyvää on!
Siskollani on joku traditio, että Porvoossa pitää käydä ainakin kerran kesässä, mielellään veneellä, syömässä etanoita. Lienee tuo paikka kyseessä. Itseltä on, harmi kyllä, vielä maistamatta.
Oikein hyvä tatti.. täysin syötävää..
http://www.youtube.com/watch?v=ZW_FbHuO7QY
http://englishrussia.com/?p=1510#more-1510
http://englishrussia.com/?p=319#more-319
http://www-personal.umich.edu/%7Ejigoulov/Mushroomlore/bilibin1.jpg
http://www-personal.umich.edu/%7Ejigoulov/Mushroomlore/bilibin2.jpg
Kyllä! Ruokasienet ja sipuli vie voiton monesta muusta sapuskasta. Venäjällä tarjosivat sellaisia
niljakkaita säilöttyjä sieniä sipulihakkeluksen ja smetanan kera. Oli herkkua.
Tänään tuli syötyä tällästä:
-rasiallinen broilerin filesuikaleita
-tunteella suppilovahveroita
-kunnolla sipulia
-paketti koskenlaskija sulajuustoa
-vähän ruokakermaa
-mausteeksi maun mukaan suolaa, mustapippuria, chiliä ja tuoreita yrttejä
Parasta tuorepastan kanssa.
Tervetuloa Porvoon Timbaaliin syömään etanoita valkosipuliyrttikastikkeessa :) Hyvää on!
Siskollani on joku traditio, että Porvoossa pitää käydä ainakin kerran kesässä, mielellään veneellä, syömässä etanoita. Lienee tuo paikka kyseessä. Itseltä on, harmi kyllä, vielä maistamatta.
Aivan varmasti on sama paikka.
Suositus: Lampaankääpä.
Pari vuotta sitten söin eka kerran ja ai ai nam nam, Oli kun olisi pihviä syönyt, koostumus sama.
Kastetaan kananmunassa, leivitetään korppujauhoissa(suolaa ja mustapippuria), sitten voissa pannulla. Kullanruskeaa kun on korppujauhot niin avot.
[quote]
Tervetuloa Porvoon Timbaaliin syömään etanoita valkosipuliyrttikastikkeessa :) Hyvää on!
Tervetuloa Porvoon Timbaaliin syömään etanoita valkosipuliyrttikastikkeessa :) Hyvää on!
Siskollani on joku traditio, että Porvoossa pitää käydä ainakin kerran kesässä, mielellään veneellä, syömässä etanoita. Lienee tuo paikka kyseessä. Itseltä on, harmi kyllä, vielä maistamatta.[/quote]
Aivan varmasti on sama paikka.
Herkullisia ovat tosiaan nuo etanat...