Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

sieniä?

Hezzu kirjoitti noin 20 vuotta sitten (41 kommenttia)
Kertokaapas miten eri sienet pitäis valmistaa? Tai lähinnä kiinnostaa kaupan hyllyltä löytyvät herkkusienet. Riittääkö pannulla paistaminen vai miten niistä tulee herkuimpia? Ja kauvanko käristetään?

En nyt mitään kulinaristisia räpellyksiä kaipaa, vaan lähinnä semmosta perusjuttua, miten niistä tehhään syötäviä ja saajaan myrkyt pois. Tosin eipä herkkusienisä taija myrkkyjä olla, mutta ei niitäkään vissiin raakana kannata syyvä? ;)

Kalliita tuntuvat olevan ja on vähä epävarmaa miten niitä käyttäs niin ei oo tullu ostettua, vielä...

+/- saldo : 0 |

    Astro kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Kyllä herkkusieniä voi tuoreenakin syödä. Vähän kun paistelee sipulin kanssa öljyssä ja lisää mausteita ja kermaa, niin siinähän se. Sama pätee moniin muihinkin sieniin (joita ei tarvitse ryöpätä), kuten kanttarelleihin jne. Sellaiset taikasienet on parempi nauttia kypsentämättä, niin säilyy yty... :wink:

    juishi kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Kyllähän sienet tietenkin pitää paistaa aidossa voissa. Siis semmoiset mitä meinaa ravinnokseen käyttää.

    MZ kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Grillauskauden lähetessä suosittelen kokeilemaan tällaista:
    jättiherkkusienistä poistetaan kanta, täytetään aurajuustolla ja ympärille kietaistaan pekonisiivu. Sitten vain grilliin. Loistava alkupala grillijuhliin.
    Ei tosin taida varsinaisesti sopia Hezzun laihdutuskuuriin.
    Herkkusieniä voi hyvin syödä raakana, vaikka salaateissa. Ei kannata sitten sekoittaa korvasieneen.

    Doc.B.D kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Siitakkeet on jotenkin järkyttävän makusia.. kanttarelli rules ja jo pelkkä haapasieni hakkaa herkkusienen mennentullen. Karvalaukku on ok, ja lampaankääpäkin menee jos sen kyllästää voissa ja kermassa. Korvasientä ei vissiin enää suositella ollenkaan syömään? Hermomyrkkyä näes.

    EberkJuho kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Sienet=kamalaa ruokaa.

    EsaJii kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Herkkusienet kelpaa vain raakana salaatissa ja muuten pizzan päällä. Korvasienet miten vaan paistettuna, nam!

    Astro kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Kyllähän sienet tietenkin pitää paistaa aidossa voissa. Siis semmoiset mitä meinaa ravinnokseen käyttää.


    Joo, näinhän se on, ajttelin vaan hieman Hezzun uutta kevyempää elämää...

    Astro kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Herkkusienet kelpaa vain raakana salaatissa ja muuten pizzan päällä. Korvasienet miten vaan paistettuna, nam!


    Korvasienet on sitten ryöpättävä ja hyvin!

    Doc.B.D kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Kaikki oleellinen korvasienestä http://www.lapinkeittiomestarit.fi/sivut/teemat/toukokuu.htm
    Paitsi tuossa ei mainita, että raskaana olevat eivät saisi syödä ollenkaan.

    Janus kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Joskus en voinut sietää sieniä lainkaan, mutta nykyään ainakin pannulla paistetut herkkusienet kelpaavat. Olen saanut myös hyvää sienisalaattia ja siedettävää sienikeittoa.

    Astro kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Kyllä sienet on aivan mainio ravinnonlähde. Ja jo ihan sen kelaaminen on mielenkiintoista, että ne ei ole kasveja, eikä eläimiä, vaan... Siis mitä? Ovatko itiöt peräisin ulkoavaruudesta?!? Jne.

    Doc.B.D kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Sienissä ei ole energiaa oikeastaan yhtään, mutta hivenaineita karmeesti. Ja mitä tulee tuohon lisääntymiseen, niin sienet on tosi perverssejä.. taitavat pölyttää itseitsensä.

    Yep, sienet ovat erittäin cool. Entisenä vegetaristina useat kesät meni melkein pelkällä sieniruokavaliolla. Tähän tietenkin auttoi että hypnotisoin vanhempani käymään säännöllisesti sienimetsällä.

    Hezzu kirjoitti noin 20 vuotta sitten+/- saldo : 0
    No niin, tulipas kokkailtua oikein kunnolla ;)

    * ekaks pannulle hieman öljyä
    * siihen sitten viipaloituna ja sekasin hämmennettynä:
    - yks sipuli
    - yks valtavan suuri herkkusieni
    - hieman kiinankaalta
    - yks tomaatti
    * ripaus suolaa
    * tämä satsi sitten lautaselle, johon vielä lisukkeeksi viipaloitua kurkkua ja hieman jäävuorisalaattia, "mausteeksi" raejuustoa
    * lisänä vielä yks keitetty kananmuna, leipää ja maitoa
    * jälkiruuvaksi jugurttia

    OOOH ku tuli täysi olo. Ja hyvää oli.

    Stonehead kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Suppilovahveroita ja kanttarellejä tuli keräiltyä talven tarpeiksi. Tämä viikko onkin sitten tullut elettyä mainituilla sienillä.

    pinulk kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Odotin jotain muuta kuin reseptejä ja mummomaista sienijutustelua! :shock:

    Astro kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Sienet rulettaa!

    AcidMothersBadenbaden kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Minäkin olen popsinut sieniä.

    PeeHoo kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Minäkin olen popsinut sieniä.


    Se on varmaan kaikille tullut selväksi. :P

    Lerxst kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Fungus...

    Jammo kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Entisaikoina suomalaiset näkivät muita maailmoja ja puhuivat kielillä erinäisiä sieniä syötyään. En uskalla mainita nimiä, jotten saa syytettä...


    8)

    Stonehead kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Odotin jotain muuta kuin reseptejä ja mummomaista sienijutustelua! :shock:
    Taikasieni tai jalkasieni foorumilta löydät varmasti kaipaamaasi ei mummomaista keskustelua.

    Markkutapio kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Tänä kesänä elämäni eka kertaa grillasin h-sieniä. Kaupasta niitä isoina ja kokonaisina rasiallinen (n. 20 kpl). Kannat pois ja koverretaan kolo joka täytetään viherpippurituorejuustolla ja X:llä (esim. paprika, kinkkusuikale... kuten haluat), kääritään pekonisiivu ympärille vedessä liotetulla tikulla kiinnittäen. Pekonisiivun tarkoitus on suojata sieniä palamasta mustiksi, mutta voi sen tarvittaessa korvata foliolla. Herkullista.

    Lerxst kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0
    On hyvää joo, pelkästään sienetkin pannulla pippuroituna ja paistettuina on hyviä!

    JiiPee kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Syön kyllä melkein mitä vaan, mutta joku ihme kammo lapsuudesta on meikäläiselle jäänyt sienistä. Limaisen oloisia ja pahoja ovat. Samaa sarjaa etanoiden kanssa... ei mene alas ei.

    Markkutapio kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Syön kyllä melkein mitä vaan, mutta joku ihme kammo lapsuudesta on meikäläiselle jäänyt sienistä. Limaisen oloisia ja pahoja ovat. Samaa sarjaa etanoiden kanssa... ei mene alas ei.

    Joo, se kannattaa kuitata lapsuudesta " on joku ihme kammo" ilman ennakkoasenteita uudestaan, jotta pääsee heittää legendaa "oli joku ihme kammo".

    Itsellä tosin on vielä etanat kokeilematta... mutta ehkäpä joskus, kun ranskalaisetkin (en nyt tarkoita niitä perunoita) niitä pitävät suurena herkkunaan.

    JiiPee kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Joo. Kyllä nuo Hezzun ohjeet sai harkitsemaan uudelleen... jos vaikka vielä maistaisi joskus. Nälkähän sitä tuli tuota lukiessa.

    Doc.B.D kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Sienissä on sitten oleellisia makueroja. Herkkusienet eivät maistu yhtään miltään. Haapasienet ovat karvaita. Siitakkeissa on oma outo makunsa, jota vastaavaa ei ole muissa sienissä. Suppilovahvero on ehkä paras maultaan, mutta se voi olla sitkeä. Myös voitatti on hyvä, mutta niitä ei luonnosta helpolla löydä, enemmän kaupan hyllyltä jalosteena. Niin ja ne syötävät etanat eivät ole limaisia, vaan sellaisia isompia lajeja, joiden pinta on lähinnä nahkamainen.

    Yeti kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Meillä on maalla aina pakastimet pullollaan sieniä. "joutuvat" kuivaamaan, tilan takia. Esim. kuivatuista suppilovahveroista saa hyvää lisuketta safkoihin pitkin talvea. Kanttarellikastike on parasta. Myös sienisalaatti itsepoimituista sienistä on herkkua. Sen jälkeen kaupan salaatit ei oikein tipahda..

    Stonehead kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Tänä kesänä elämäni eka kertaa grillasin h-sieniä. Kaupasta niitä isoina ja kokonaisina rasiallinen (n. 20 kpl). Kannat pois ja koverretaan kolo joka täytetään viherpippurituorejuustolla ja X:llä (esim. paprika, kinkkusuikale... kuten haluat), kääritään pekonisiivu ympärille vedessä liotetulla tikulla kiinnittäen. Pekonisiivun tarkoitus on suojata sieniä palamasta mustiksi, mutta voi sen tarvittaessa korvata foliolla. Herkullista.
    Komppaan tätä repetsiä. En aivan samalla jöystöllä ole täytellyt. Kyl on hyvää.

    k.p.tikka-ri kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Ja shamaanihan sanoo: "Kaikkia sienia voi syödä, joitakin tosin vain yhden kerran."

    MZ kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Tänä kesänä elämäni eka kertaa grillasin h-sieniä. Kaupasta niitä isoina ja kokonaisina rasiallinen (n. 20 kpl). Kannat pois ja koverretaan kolo joka täytetään viherpippurituorejuustolla ja X:llä (esim. paprika, kinkkusuikale... kuten haluat), kääritään pekonisiivu ympärille vedessä liotetulla tikulla kiinnittäen. Pekonisiivun tarkoitus on suojata sieniä palamasta mustiksi, mutta voi sen tarvittaessa korvata foliolla. Herkullista.


    Sinihomejuusto toimii edelleen parhaiten. Folionkaan maku ei ole erityisen hyvä, vaikka kai sitä nälkäänsä syö.

    Yeti kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Tänä kesänä elämäni eka kertaa grillasin h-sieniä. Kaupasta niitä isoina ja kokonaisina rasiallinen (n. 20 kpl). Kannat pois ja koverretaan kolo joka täytetään viherpippurituorejuustolla ja X:llä (esim. paprika, kinkkusuikale... kuten haluat), kääritään pekonisiivu ympärille vedessä liotetulla tikulla kiinnittäen. Pekonisiivun tarkoitus on suojata sieniä palamasta mustiksi, mutta voi sen tarvittaessa korvata foliolla. Herkullista.


    Jep, tulee tehtyä toisinaan. Mutta aina se pekoni jää raa'aksi, viimeks mietittiin, että pitäiskö sitä paistaa etukäteen.

    Lerxst kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0

    Itsellä tosin on vielä etanat kokeilematta... mutta ehkäpä joskus, kun ranskalaisetkin (en nyt tarkoita niitä perunoita) niitä pitävät suurena herkkunaan.


    Tervetuloa Porvoon Timbaaliin syömään etanoita valkosipuliyrttikastikkeessa :) Hyvää on!

    Yeti kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Johonkin se raja on vedettävä. Mulla se menee simpukoissa. Ne pitsan päällä olevat, ovat herkkua, mutta en lähtis ryystämään niitä kotiloissa olevia (onks ne samoja?). Etanat, hyönteiset ja madot ei mun lautaselle pääse. Muuten ei tule mieleen ruokaa, mikä olisi jäänyt syömättä. Lapsena oli homejuusto ja sieni kammo, nyt ne on herkkua..

    MZ kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0

    Tervetuloa Porvoon Timbaaliin syömään etanoita valkosipuliyrttikastikkeessa :) Hyvää on!


    Siskollani on joku traditio, että Porvoossa pitää käydä ainakin kerran kesässä, mielellään veneellä, syömässä etanoita. Lienee tuo paikka kyseessä. Itseltä on, harmi kyllä, vielä maistamatta.

    Doc.B.D kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Oikein hyvä tatti.. täysin syötävää..

    http://www.youtube.com/watch?v=ZW_FbHuO7QY


    AtomUs kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0
    http://englishrussia.com/?p=1510#more-1510
    http://englishrussia.com/?p=319#more-319
    http://www-personal.umich.edu/%7Ejigoulov/Mushroomlore/bilibin1.jpg
    http://www-personal.umich.edu/%7Ejigoulov/Mushroomlore/bilibin2.jpg


    Kyllä! Ruokasienet ja sipuli vie voiton monesta muusta sapuskasta. Venäjällä tarjosivat sellaisia
    niljakkaita säilöttyjä sieniä sipulihakkeluksen ja smetanan kera. Oli herkkua.

    M.Paisley kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Tänään tuli syötyä tällästä:

    -rasiallinen broilerin filesuikaleita
    -tunteella suppilovahveroita
    -kunnolla sipulia
    -paketti koskenlaskija sulajuustoa
    -vähän ruokakermaa
    -mausteeksi maun mukaan suolaa, mustapippuria, chiliä ja tuoreita yrttejä

    Parasta tuorepastan kanssa.

    Lerxst kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Tervetuloa Porvoon Timbaaliin syömään etanoita valkosipuliyrttikastikkeessa :) Hyvää on!


    Siskollani on joku traditio, että Porvoossa pitää käydä ainakin kerran kesässä, mielellään veneellä, syömässä etanoita. Lienee tuo paikka kyseessä. Itseltä on, harmi kyllä, vielä maistamatta.


    Aivan varmasti on sama paikka.

    ttt kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Suositus: Lampaankääpä.
    Pari vuotta sitten söin eka kerran ja ai ai nam nam, Oli kun olisi pihviä syönyt, koostumus sama.
    Kastetaan kananmunassa, leivitetään korppujauhoissa(suolaa ja mustapippuria), sitten voissa pannulla. Kullanruskeaa kun on korppujauhot niin avot.

    Astro kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0
    [quote]
    Tervetuloa Porvoon Timbaaliin syömään etanoita valkosipuliyrttikastikkeessa :) Hyvää on!


    Siskollani on joku traditio, että Porvoossa pitää käydä ainakin kerran kesässä, mielellään veneellä, syömässä etanoita. Lienee tuo paikka kyseessä. Itseltä on, harmi kyllä, vielä maistamatta.[/quote]

    Aivan varmasti on sama paikka.


    Herkullisia ovat tosiaan nuo etanat...