Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

Hauska käänne - the turning point

Vyötiäinen kirjoitti noin 16 vuotta sitten (27 kommenttia)
Musiikin kuuntelutottumuksissani on tapahtunut mielenkiintoinen käänne. Mitä enemmän ja laajemmin musiikkiin perehtyy, sen voimakkaammin tuo itsessäni havaitsema ilmiö esiintyy.
Eli, aiemmin niin yksipuolisesti halveksimani ns. populaarimusiikki/listapop onkin avautunut ihan uudella tavalla. Yllätyksekseni olen huomannut pitäväni kaupallisemmastakin musiikista, lähes jokaisessa biisissä on joku tai joitakin mielenkiintoisia elementtejä, joita en aiemmin olisi koskaan tajunnut ihastella. Lähes mistä tahansa musiikista löydän kiinnostavia puolia, oli se sitten joko musiikissa itsessään tai ihmisten suhteissa/koko siinä laajemmassa kontekstissa jossa tuo musiikki on syntynyt ja elää.
Hauskaa on huomata, että musiikkimaku laajenee molempiin suuntiin: samalla kun kaikenlainen hämärä kokeellisuus kiinnostaa yhä enemmän, niin samoin tekee entistä kaupallisempi ja populaarimpikin musiikki.
Sitä on alkanut huomata erityistä yleisessä ja päinvastoin. Ehkäpä olisi tutustuttava John Cagen musiikin estetiikkaan tarkemmin, keväällä oli Nuori voima -lehdessä mielenkiintoinen yleisesitys miehen näkemyksistä. Äänen ja hiljaisuuden polariteettien purkaminen ja uudelleentulkitseminen, sekä musiikin havaitseminen kaikessa arkipäiväisessä "melusaasteessa" on varmasti tarkemman pohdinnan arvoinen juttu.
Kellään muulla samanlaisia, tai vastakkaisia kokemuksia? Tai ylipäänsä aiheeseen liittyvää asiaa?

+/- saldo : 0 |

  Hezzu kirjoitti noin 16 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Ääripäät täydentää toisiaan, keskivertoisuus on ööö keskivertoa ;)

  EberkJuho kirjoitti noin 16 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Samalla kun on tutustumut joihinkin outoihin bändeihin tänä vuonna, niin on myös Justin Timberlake ja A-ha kolahtaneet aivan täysillä minuun. nim. Justinin uutta lättyä ootellessa :wink:

  Samoin on sitten toisessa mielessä, kun on alkanut tutustua entistä extremimpään mättöön, niin samalla on tutustunut entistä rauhallisempaan ambientiin ja brittifolkkiin ja folkrockiin :D

  fitchet kirjoitti noin 16 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Ei vuosi sitten olisi uskonut, että nyt kuuntelee Dillinger Escape Plania ja Phil Collinsia :D

  Doc.B.D kirjoitti noin 16 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Musta olisi ainakin tosi jännää, jos oli 4 omaa suosikkibändiä, joiden kaikki biisien nimet muistaisi ulkoa. Näistä kaksi olisi pysähtynyt paikalleen 80-luvun alkupuoleen ja loput hajonneet. Elossa olevilta bändeiltä odotellaan uutta, joka 5. vuosi ilmestyvää live-albumia. Kuolleiden kanssa taas jännätään, jos löytyisi arkistonauhoja, tai jos joku jäsen julkaisisi vaikka kantaaottavaa puhelaulua.

  MZ kirjoitti noin 16 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Pitäisi varmaan avata radio tai MTV, jotta tietäisi mitä se nykyinen listapop on. Myönnettäköön kuitenkin, että Shakiran espanjankielinen tuotanto on aika kuunneltavaa.

  olcoon kirjoitti noin 16 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Kyllä sen joo huomaa, että mitä enemmän ikää tulee, niin sitä enemmän uppoaa vähän kaikenlainen musiikki ja näkemys kai avartuu... Esim. Phil Collinsin ja Alanis Morrissetten musiikista (tyypillistä helppoa poppia) pidän , ainakin yksittäisistä biiseistä, levyjä en kyllä tule varmaan ikinä hankkimaan... tai mistäs senkin voi tietää :?

  PeeHoo kirjoitti noin 16 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Snobit ym. besserwisserit saa multa "kenkää" yhtä paljon kuin aina ennenkin. Olen kuunnellut "progea" nyt n. 25 vuotta eikä asenteet ole muuttuneet miksikään. Shakira rulaa.

  Doc.B.D kirjoitti noin 16 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Mäkin olen "kuunnellut" "progea" 24 ns. vuotta. Sitten rupesin todella _kuuntelemaan_ progea ja annoin progelle "monoa" kun varsinaisia kenkiä ei ollut. Kylie Minogue rulaa.

  Lerxst kirjoitti noin 16 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Joo, yhdyn mielipiteisiinne "progesta". Kaikki hyvä rulaa - oli se sitten vaikka Maho Neitsyttä... :D !!! Heivaan tuon proge-termin hevon kuuseen jo viimeistään nyt sen sen perusteella mitä tuorein Colossus pääkirjoituksessaan aiheesta sanoo.

  Lapsenomainen innostus ja asenne musiikkiin pateetikoista ja kyynikoista välittämättä tuottaa paljon parempaa fiilinkiä ja ajanvietettä kuin hampaat irvessä melloprogettaminen. Ugh, olen puhunut :oops:

  Lazer kirjoitti noin 16 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Heivaan tuon proge-termin hevon kuuseen jo viimeistään nyt sen sen perusteella mitä tuorein Colossus pääkirjoituksessaan aiheesta sanoo.

  Oliko jotain hausgaa?

  Kcrimso kirjoitti noin 16 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Onko kenties kyse tästä pääkirjoituksesta?

  http://colossus1.proboards7.com/index.cgi?board=Finnish&action=display&num=1088766757


  Doc.B.D kirjoitti noin 16 vuotta sitten+/- saldo : 0
  "nyt oli saatavilla useita sellaisia äänitteitä, joista ei aiemmin ollut tietoa ollenkaan ja havaittiin että progea oli runsaasti tarjolla myös Englannin ulkopuolella."

  Siis häh? Ennen ajoin Massey Fergusonia ja luin vain Hankkijan kuvastoa. Sitten ostin Tekniikan Maailman ja huomasin, että traktoreita tehdään myös Englannin ulkopuolella.

  Lerxst kirjoitti noin 16 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Onko kenties kyse tästä pääkirjoituksesta?

  http://colossus1.proboards7.com/index.cgi?board=Finnish&action=display&num=1088766757


  No onpa hyvinkin. Ei mikään ihme että marginaali vain ohenee. Tuolla eläinten täyttö- ja konservointiasenteella pääsee korkeintaan museovirastoon. Ja tämä nyt on vain sitten oma kärjistetty mielipide, ettei kenenkään tarvitse suutahtaa jos on kytkyjä sinne suuntaan.

  Jos tavoitteena on kopsata 70's pro*** ikuisuuksiin saakka niin sillä tavalla siinä vaan käy. Vaikutteiden ottaminen on suotavaa, mutta se on aivan eri asia kuin tällainen meininki.

  Onneksi uudesta numerosta löytyy taas hyviäkin artikkeleja - suosittelen tutustumaan silti. Tämä pääkirjoitus vaan pöyristytti.

  Kcrimso kirjoitti noin 16 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Colossuksen käsitys progesta ja etenkin sen nykytilasta on kyllä aika käsittämättömän kapea.

  k.p.tikka-ri kirjoitti noin 16 vuotta sitten+/- saldo : 0
  ...niinkuin heidän megalomaniagazinensä tilauskantakin....

  Jaa mutta joo, tuo tajunnan laajeneminen, se on laajentanut levyhyllyjä kas siihen malliin, että tilanahtaus alkaa rajoittaa pakosti hankintoja monella mielenkiintisen kuuloisella suunnalla...

  Ja P.S: Mielenkiintista punkformuista musiikkia UmoJazzKlubilla 22.09.04, Paslednii Tanki V Parishe ja Wasted. Sinne tajuntaa laajentamaan!

  Heikkikerkkanen kirjoitti noin 16 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Ei muuten voinut olla nauramatta kun lukee kohdan

  "Progen hengissä pysymisen takia asialle olisi tehtävä jotain ja tässä oma Colossuksemme on ollut edelläkävijä aloittamalla laajamuotoisten teema-albumin tuottamisen."


  Ihan mukavahan se on jotta erilaisia albumeja tehdään, ja laajamuotoiset teema-albumitkin voivat olla jänniä, mutta kyllä mää kuitenkin enemmän arvostaisin uudenlaisten teiden etsimistä kuin vanhoilla urilla kulkemista.

  Kaukaa haettu krapulapäivän analogia: Ystävällisten idänsuhteiden hengissä pysymisen takia asialle olisi tehtävä jotain, ja tässä oma yhdistyksemme on edistyksellinen aloittamalla laajamittaisen sinkkiämpärien valmistamisen.

  Vyötiäinen kirjoitti noin 16 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Peehoo ja Lerxst ainakin puhuvat asiaa, kenties muutkin, mutta nämä herrat (?) muistuivat äkkiseltään mieleen. Ja Docin ironiaa on aina virkistävää lukea. Mielenkiintoinen heppu.

  Vyötiäinen kirjoitti noin 16 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Lapsenomainen innostus kaikkeen uuteen myös musiikin ulkopuolella on todella arvostettava ominaisuus. Kaiken näkeminen "uusin silmin" on luovuuden lähtökohta.

  Lerxst kirjoitti noin 16 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Joo-o, kehitys ei tarkoita aina pyörän keksimistä uudelleen vaan avointa erilaistumista eri tasoilla. Se kehitys tuleekin sitten siinä sivussa ihan itsestään ilman että sitä tarvitsee yhtään ajatella tahi tavoitella. Eron itse asiassa huomaakin vasta kun vertaa edelliseen virstanpylvääseen, ei ennmmin. Mutta - jos itsepintaisesti ajaa samalla fillarilla vuodesta toiseen, niin jossakin vaiheessa ketjut ruostuvat poikki tai keskiö menee jumiin... :wink:

  Lerxst kirjoitti noin 16 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Mitäs jos pro**-musiikille on koittanut ihan oma turning point - jos vaikka nimettäisiin tämän tietyn ryhmän musiikki uudelleen - siten että siihen mukaan mahtuisi myös 70-luvun jälkeinen meininki myös kaikissa muodoissaan (liian kaupallista jne...): Kävisikös jokin seuraavista:

  "Advanced rock/pop"
  "Improck" (=Improving rock)
  "Evock" (=Evolving rock)

  :shock:

  Hezzu kirjoitti noin 16 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Proge on progea oli se sitte The White Noisea tai Absoluuttista Nollapistettä, mitä sitä turhaa uudestaan nimeämään, onhan alagenret jo keksitty ;)

  Doc.B.D kirjoitti noin 16 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Ehkä hölömöä hiusten halkomista, mutta The White Noise on lähinnä psykedeliaa ja nauhalooppikokeilua, joten en sitä progeksi sanoisi. Liian kokeilevaa progeksi, hehe. Psykedelia/varhaiset elektrokokeilut eivät ole progen alagenrejä, vai mitäs meinaat?

  Lerxst kirjoitti noin 16 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Proge on progea oli se sitte The White Noisea tai Absoluuttista Nollapistettä, mitä sitä turhaa uudestaan nimeämään, onhan alagenret jo keksitty ;)


  En meinannutkaan mitään alagenrejä...

  Hezzu kirjoitti noin 16 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Psykedelia/varhaiset elektrokokeilut eivät ole progen alagenrejä, vai mitäs meinaat?


  Mun mielestä on ;) Jos psykedelia on muutakin kuin kukkaispoppia eli on jollain lailla kokeellista ja edistyksellistä niin kyllä se mun mielestä progea on.

  ...mutta toki jos proge = progressiivinen rock niin sitten logiikka pettää...

  Lerxst kirjoitti noin 16 vuotta sitten+/- saldo : 0

  ...mutta toki jos proge = progressiivinen rock niin sitte logiikka pettää...


  No melkein, mutta ei ihan...

  Minä ainakin meinasin sitä, että esimerkiksi vaikka uusio-70's -bändien tai 70's -tyylisiksi tarkasti määriteltyjen projektien kategorioiminen pro**-musiikiksi nimenomaan pettää logiikan osalta tämän nimityksen alkuperäistä tarkoitusta ajatellen...???
  Oli se musiikki sitten folk-pro**a, sinfoniapro**a, italopro**a tai mitä - herranjestas niitä kaikkia nimityksiä - se nyt sitten voisikaan olla.

  Sanat advanced, improving tai evolving voisivat omasta mielestäni ainakin kuvata laveammin ja myös merkitykseltään loogisemmin tätä populaarimusiikin haaraa kuin pro**, jonka alle saadaan upotettua vaikka esimerkiksi jokin cover-bändi tai jokin esispeksattu projekti, jossa nyt ei ainakaan ole mitään edistyksellistä siinä mitä tulee musiikin haaran kehittymiseen, vaikka tällainen yhtye muuten voisi olla vaikka kuinka hyvä???

  Kyse kun ei minulla ole ainakaan minkään bändin tai musiikin ajanjakson mollaamisesta, vaan päinvastoin - pikemminkin huomioni koskee sitä, että nurkkakuntainen 70's-progejuputus nimenomaan tuhoaa itse itseään ja tällaisen musiikin haaraa enemmän kuin mikään ulkopuolinen vaikutin - vaikka tavoitteet sinänsä olisivat (ja varmasti ovatkin) kuinka yleviä hyvänsä. Vähän sama juttu kuin jos toivoisin itse, että Rush tekisi vain Moving Picturesin jälkeen Moving Paintings, Moving Figures, Moving Statues -nimisiä ja -tyylisiä levyjä. Kehittymisen halunsa (ainakin) nimissä voi antaa anteeksi jopa sen Vapor Trailsin siinä mielessä, että halu uusiutua oli kova - sehän on edistyksellistä, vai eikö ole? Ei tarvitse yrittää tehdä musiikkia viemärissä huutamalla katuporan säestyksellä ja sanoa että tämäpä se vasta edistyksellistä (noh - ainakin kokeellista) on, vai...?

  Tosin, itse kyllä kaikkein mieluiten tyytyisin puhumaan yhtyeistä vaan niiden nimillä ja kertomaan että musiikki on sellaista tai tällaista rokkia tai poppia... Mutta kun se ei käy... :wink:

  Tämä nyt vaan on taas tätä sanailua mukin ääressä... :wink:

  Hezzu kirjoitti noin 16 vuotta sitten+/- saldo : 0
  "Progen ei tartte olla edistyksellistä, kaikki edistyksellinen musiikki ei oo progea."

  Proge on genre, vapaa- ja laajamuotoinen semmonen. Ei voida sanua ja sormella osottaa että tuo tuossa on progea, tuommonen se on, jos vähänkään poikkeat siittä ja lisäät siihen jotain uutta tai jätät jotain pois tai muutat jotain se ei enään ookaan progea.

  Toki voi luuva jotain uutta järjestelemällä tietyt ominaispiirteet uuteen uskoon ja pysyä tyylille uskollisena, mutta voi myös ottaa siittä sen perusjutun ja rakentaa sen ympärille jotain täysin uutta, muokata oman näkemyksensä aiheesta.

  Hezzu kirjoitti noin 16 vuotta sitten+/- saldo : 0
  ...tai voi käyvä niin, että on tekemäsä jotain ihan muuta, mutta kun sitä vääntelee ja kääntelee niin progeahan siittä syntyy, vaikkei ois tarkotuskaan ja omasta mielestään ei ois semmosta tehnykään ;)

  Progea on se pieni "naks" sielä aivosolusa, joka sanoo että "hei, tehhäämpä tämä tällee eikä tuollee" ;)