Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

Kyskä

Doc.B.D kirjoitti noin 22 vuotta sitten (5 kommenttia)
Kuka omistaa boardi-kirjoitusten tekijönoikeudet: kirjoittaja vai boardi? :D Ei ole omaa lehmää ojassa, mutta tuli vaan mieleen tällainen dilemma.. \n[Muokattu 10/10/2002 / Doc.B.D]

+/- saldo : 0 |

  Jake kirjoitti noin 22 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Jaa-a, hyvä kysymys. Todennäköisesti board, koska se on ainakin vuodenvaihteen jälkeen myös vastuullinen sisällöstä. Tosin enpä tiedä miten tuo pitäisi lakiteknisesti toteuttaa että tekijänoikeudet siirtyisivät automaattisesti julkaisevalle taholle, kai sitä pitäisi olla pientä printtiä ja koukeroita jossain jemmassa ja teksti pitäisi näyttää rekisteröityjille / kirjoittajille, jotka sitten jättäisivät sen lukematta.

  Kiinnostaako tämä pykälänviilaaminen oikeasti, voin kyllä kysellä aiheesta asianajajilta kun niitä seuraavan kerran näen?

  Jimi kirjoitti noin 22 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Olennaista on, onko kysymyksessä teksti, jonka voidaan katsoa olevan teos. Jukka Korpela on kirjoittanut aiheesta paljon:

  http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/tekoik/tekoik.html


  Jake kirjoitti noin 22 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Olinkin melkein unohtanut nuo Korpelan melkoisen kattavat sivut aiheesta. Niiltä löytyneiden tekstien perusteella foorumeihin kirjoiteltuja tekstejä voitaisiin kenties pitää teoksina, joilla siis on tekijänoikeudellinen haltija, ilmeisesti kuitenkaan yksiselitteisesti näin ei ole vaan tuomioistuimet päättävät asiasta tapauskohtaisesti. Tuo mitä aikaisemmin sanoin vastuusta sisällöstä ei tietenkään vaikuta mitenkään tekijänoikeuteen, kysehän on [u:ec1f0cbdc0]julkaisijan[/u:ec1f0cbdc0] vastuusta, eli voihan tekijänoikeus kuulua kenelle tahansa ja julkaisija olla täysin erillinen taho jolla on ainoastaan tekijänoikeuden haltijan lupa julkaisuun.

  Vilkaisin tuossa nopeasti muutaman isomman suomalaisen keskustelufoorumin läpi ja kyllä ne näemmä lähtevät siitä oletuksesta että lähettäessään viestin kirjoittaja antaa luvan sen julkaisuun automaattisesti, mitään pientä printtiä oikeuksien siirtymisestä ei löytynyt. Tosin ei voida olettaa että noilla isoillakaan saiteilla olisi kaikkia lakikoukeroita otettu huomioon tai että ylipäänsä asian käsittelyyn pätevää lakia tai säädöstä löytyy vastaamaan nykytilanteeseen.

  Täytyypä noiden pykälänviilajien kanssa jutella joku päivä, jospa ne saisivat tämän asian vielä epäselvemmäksi... :P

  Doc.B.D kirjoitti noin 22 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Täytyypä noiden pykälänviilajien kanssa jutella joku päivä, jospa ne saisivat tämän asian vielä epäselvemmäksi... :P

  Immateriaalioikeus on tiettävästi sellainen ala, että siihen pitää oikein perehtyä. Ainakin mun asianajaja*) nosti kädet heti pystyyn asian suhteen.


  *) vanha koulukaveri, jolle teen lehtimainoksia

  Jake kirjoitti noin 22 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Eipä taida nykyinen tekijänoikeuslaki antaa yksiselitteistä vastausta esitettyyn kysymykseen, ko. lain uudistuksien myötä on tulossa asiaa selventäviä (?) pykäliä. Lainaus opetusministeriön eilen julkaisemasta tiedotteesta:

  --8<---snip----

  "Teoksen yleisön saataviin saattamisen eri tapoja koskevia säännöksiä selvennetään ja modernisoidaan. Koska tietoverkkokäyttämisestä on tullut tärkeä teosten käyttämisen muoto, julkisesta esittämisestä erotetaan yleisölle välittämisen oikeus omaksi oikeudekseen. Siihen sisältyy myös tilauspohjainen välittäminen ja lähettäminen radiossa ja televisiossa. Julkisen esittämisen oikeus kapenee kattamaan teoksen esittämisen esitystapahtumassa läsnä olevalle yleisölle. Muut tekijöiden taloudelliset oikeudet ovat teoksen näyttämisoikeus sekä teoskappaleiden levittämisoikeus."

  --snip--->8--

  Ko. uutinen löytyy osoitteesta http://www.minedu.fi/opm/uutiset/archive/2002/10/10_2.html