Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

Tietokoneen avi&mpg ja telkkari

Heikkikerkkanen kirjoitti noin 18 vuotta sitten (10 kommenttia)
Hei,

humanistipelle taas kysyy tekniikka-asioita.
minun telkkarissani ei ole RCA-liittimiä. Ainoastaan scart-liitin ja antennin liitin. Onko olemassa mitään sellaista piuhaa, jonka voisi yhdistää tietokoneen näytönohjaimesta telkkarin scart-liittimeen siten, että olisi mahdollista katsoa tietokoneen mpg- avi yms. tiedostoja telkkarista?

+/- saldo : 0 |

  Doc.B.D kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Tavallinen kuvaputkitelevisio ei ymmärrä VGA-resoluutiota ja -signaalia, jota HD/15 -liitin antaa ulos. Vaikka Scart ja VGA käyttää RGB-väriavaruutta, VGA-signaalia ei saa tungettua RGB-scarttiin, koska mm. vaaka- ja pystytahdistus toteutetaan ihan eri systeemillä. S-video ja komponentti -signaalin saa scarttiin, mutta noita liittimiä on harvassa perusnäytönohjaimessa.

  Heikkikerkkanen kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Tämä on kyllä hyvä paikka kun ei tarvitse mennä Markantaloon aiheuttamaan myyjille kahvitunnin naurunaihetta.
  Miun näytönohjaimessa näyttäisi olevan tietokoneen ruudun paikan lisäksi comp out ja s-vid out. Eli Markantalossa eivät rupea nauramaan jos sanon etsiväni piuhaa jossa on toisessa päässä comp&s-vid ja toisessa scart ja vakaana tarkoituksena katsoa Emmanuelle and the last Cannibals telkkarista eikä tietsikan ruudulta?

  Doc.B.D kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Jos S-video -ulostulo löytyy, on kaksi mahdollisuutta:
  Kaapeli, jonka toisessä päässä on scart ja toisessa S-video -liitin.
  Adepteri, joka on kiinni TV:n scartissa: koneen ja tv:n väliin S-videokaapeli.

  Molemmissa on sellainen ongelma, että S-video ei kuljeta ääntä. Scart/S-video -kaapeli ei sisällä mitään äänioptiota, mutta adepterissa on yleensä RCA-ÄÄNIsisääntulo. Äänikortissasi on todennäköisesti 3,5mm plugi, joten tarvitaan vielä kaapeli, jossa on plugi/RCA-liittimet. Yleensä nuo johdot on tosi lyhyitä, nyt tarvitset samanmittaisen kuin S-videokaapeli..

  Äänikorttisi comp out on ilmeisesti komposiitti ulos. Komposiitti
  (ei saa sotkea komponenttiin) on huononpi kuin S-video eikä sekään kuljeta ääntä, joten comp-adepteria ei ole järkevää etsiä.

  Jake kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Tuon s-videokaapelin kanssa tuleepi yleensä sellainen ongelma että telsu ei ymmärrä s-video-signaalia ja kuva on mustavalkoinen. Tämän takia composiitti-kuapeli on varmempi vaihtoehto vaikka onkin ehkä laadullisesti huonompi, telkun resoluutio on kuitenkin niin naurettava että harvemmin kuvalaadun kanssa pääsee kauheasti hifistelemään ja ero on kuitenkin lähinnä marginaalinen.

  Eli suosittelen komposiittikaapelia jossa toisessa päässä scart. Tai tuota jo mainittua adapteria, joka voi näyttää vaikka tältä:
  eli tuollainen adapteri, mihin voi sitten liittää äänikortista äänet (valk+pun RCA) ja videon sitten kokeeksi vaikka RCA-kaapelilla näytönohjaimelta komposiitti-liitäntään (keltainen RCA). Ei ehkä hifistin ratkaisu, mutta kyllä tuolla pärjää.

  Doc.B.D kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0

  Tuon s-videokaapelin kanssa tuleepi yleensä sellainen ongelma että telsu ei ymmärrä s-video-signaalia ja kuva on mustavalkoinen.

  Hmm.. joo, rupesin itsekkin miettimään, onko toimivuus 100% varmaa. Yleensä se mitä mihinkin scart-terminaaliin voi syöttää selviää vasta tv:n kytkentäkaaviosta, jos siitäkään. CRT-putkella ero on varmaan marginaalinen, joten komposiitti on sittenkin varmempi valinta.

  Onkohan komposiittikäytössä koaksaalilla ja paukkalanka-audio-RCA:lla jotain eroa? Eikös ohmimäärä pitäisi olla mielluummin jotain 70?

  Jake kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Tiedä noista ohmeista, mulla kaikki komposiittikaapelit ovat jollain tavalla tehdastavaraa, ei tiedä miten ne on kursittu kasaan eikä jaksa mitata, mutta mitä nyt on joskus kokeiluja tehny komposiittia työntää ihan tavallisesta audio-RCA-kaapelista läpi niin eipä siinä juuri ylimääräisiä häiriöitä ole näkyny. Tietysti riippuu varmaan laitteista ja ympäristöstä ja kuun asennosta ja kauanko on edellisestä ehtoollisesta...

  Heikkikerkkanen kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Ehkäpä sitten ostan comp&scart-piuhan. Ääniä ei ole pakko telkkariin saadakaan, koska saan äänet äänikortista stereoihin, jotka on telkkarin vieressä.

  Doc.B.D kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Lue kohta:
  Miksi tietokoneen kytkemisessä hifilaitteisiin pitää olla varovainen ja mielellään tehdä se vain kun tietokone ei ole kiinni verkkojännitteessä ?

  http://www.tkk.fi/Misc/Electronics/faq/sfnet.harrastus.audio+video/tietokone.html


  PS. en ole koskaan nähnyt scart-komposiitti -kaapelia, vain adaptereja.

  Heikkikerkkanen kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Ostin adapterin, johon kokeilin sekä komposiitti-että s-video-piuhaa. Unohdin kysyä, että miten telkkari pitäisi säätää jos haluaisi sitten tietokoneen juttuja katsoa, eli mille kanavalle ja pitääkö joitain asioita olla kytkettynä pois päältä? Pitääkö adapterin olla input-vai output-asennossa? AV-kanavalla näkyi vain mustaa.

  Jake kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Yleispätevää ohjetta kai ei voi antaa, mutta adapteri pitänee olla input-asennossa, telkusta AV-kanava päälle (jos vain yksi, joissain telkuissa löytyy AV1, AV2, AV3, scart-signaali näkyy sitten jossain noista), tämän jälkeen koneen näyttö-/näytönohjaimen asetuksista pitänee tehdä jotain temppuja että tv-ulostus aktivoituu. Itselläni pöytäkoneessa jokin halpiskortti vaatii lisäksi sen että kone pitää bootata kaapelit kytkettyinä ennenkuin ohjain suostuu aktivoimaan tv-ulostuloon jonkinlaista signaalia.