Sairauksiin liittyvät tutkimukset
MZ kirjoitti noin 19 vuotta sitten (7 kommenttia)
Tulipa tällainen vain mieleen, kun luulin, että minulle on tehty kaikki mahdolliset sydän-keuhko -verenkiertoon liittyvät tutkimukset, mutta nyt tuli yllätyksenä joku värikäyrätutkimus.
Tulos oli hyvä, entiset oikovirtaukset ovat onnistuneesti tukittu, mutta jos joku (koni)tohtori pystyisi selittämään, miten kyynärtaipeesta annettu väriaine ja sen mittaus korvalehdestä voi kertoa mitään sydämen ja keuhkojen välisestä oikovirtauksesta, olisin kiitollinen.
Google ei ainakaan suomeksi sanonut mitään. Mikä lienee englanninkielinen termi?
Tulos oli hyvä, entiset oikovirtaukset ovat onnistuneesti tukittu, mutta jos joku (koni)tohtori pystyisi selittämään, miten kyynärtaipeesta annettu väriaine ja sen mittaus korvalehdestä voi kertoa mitään sydämen ja keuhkojen välisestä oikovirtauksesta, olisin kiitollinen.
Google ei ainakaan suomeksi sanonut mitään. Mikä lienee englanninkielinen termi?
+/- saldo : 0 | Tweet
Tästä saisi ihan hyvän threadin, jos kaikki kertoisivat erillaisista invasiivisista tutkimuksista, joiden kohteeksi ovat joutuneet. Olemme esim. jo johta yli vuoden odottaneet erään henkilön raporttia virtsarakontäyhystyksestä. Löytyykö munaa kertoa?
Itseä ei ole paljon mekaanisesti tähystelty, mutta kerran laitettiin varjoainetta lymfakanaviin. Arvatkaa mihin ne neulat pistetään.. no tietenkin varpaiden väliin..
Pahinta minulle on tainnut olla extubointi, dreenien poisto ja virtsakatetrin poisto. Varmaan kiinnostavaa.
Aika ikävää oli myös sydämen ultraäänitutkimus ruokatorven kautta.
Kuitenkin kiinnostaisi oikea vastaus ekaan kysymykseeni.
Lisättäköön vielä, että normaali angiografia on paniikkihäiriöiselle melkoisen painajaismainen.
Olemme esim. jo johta yli vuoden odottaneet erään henkilön raporttia virtsarakontäyhystyksestä. Löytyykö munaa kertoa?
Heh, eipä tuosta nyt niin paljoa ole kerrottavaa. :D Lähinnä tilanne on hieman nolo ja epämiellyttävä ei niinkään kivulias. Kaksi kertaa minulla on ollut ilo kokea tämä tähystys (kystoskopia). Plus vielä varsinainen operaatio joka suoritettiin samaa reittiä. Pitkässä juoksussa homma kannatti vaikka pari ekaa viikkoa operaation jälkeen kadutti kyllä koko juttu aika ankarasti...
Äh, lisää yksityiskohtia, kiitos. Millä nimellä lääkäri nimitti tätä luonnon suomaa nahkavaltikkaa, joka tekee miessukupuolesta luomakunnan kiistattoman kruunun? Mies- vai naislääkäri? Edelliseen liittyen, pyysikö lääkäri operaation jälkeen käyntikorttia tai kotipuhelinnumeroa. Minkä väriset lateksihanskat, pinkit?
Tässäpä mielenkiintoista tietoa lapamadosta :
(lainaus Taustaa kirjasarjasta, http://www.kp-art.fi/taustaa/
)
"Vielä 1950-luvulla meillä Suomessa monella oli omakohtaista kokemusta lapamadosta eli leveästä heisimadosta. Tämä ihmisen suolistossa elävä, jopa 15 m pitkäksi kasvava loinen, oli hyvin tavallinen 1920-luvulla, jolloin sen kantajia oli maassamme arviolta yli 800.000. Lapamato aiheutti isännässään heikkouden oireita, laihtumista ja yleistä haluttomuutta.
Lapamadolla on pieni pää, joka kiinnittyy suolen seinään. Pään jatkeeksi kuroutuu jatkuvasti levymäisiä jaokkeita, joiden pituus on 3-4 cm. Näitä levymäisiä osia saattaa yhdessä madossa olla tuhansia. Loppupäästä ne irtoavat ja poistuvat suolistosta ulostuksen mukana samoin kuin ne tuhannet munat, joita lapamato päivittäin tuottaa. Se mitä nyt munille tapahtuu tämän jälkeen on saanut monet kehitysopin kannattajat arvioimaan uskomusta lajien hitaasta kehittymisestä uudelleen.
Kun lapamadon muna pääsee makeaan veteen, kuoriutuu niistä ripsitoukkia, joista osa joutuu mm. äyriäisten ravinnoksi. Mutta ripsitoukka ei käyttäydykään äyriäisen ruuansulatuskanavassa ravinnon tavoin. Se muuttuu väkästoukaksi, joka muutaman viikon kuluessa koteloituu äyriäisessä odottamaan seuraavaa muutosvaihetta. Kun kala nappaa äyriäisen ravinnokseen, saa se samalla lepotilassa olevan väkästoukan mahaansa. Kalan suolistossa toukka herää ja kaivautuu kalan suolen seinämän läpi, siirtyy kalan lihaksistoon ja muuttuu lihastoukaksi. Lihan sisällä toukka nyt odottelee jälleen seuraavaa elämänsä vaihetta. Kun ihminen syö raakaa tai huonosti keitettyä kalaa, siirtyy kalan lihassa piilevä toukka ihmisen ruuansulatukseen. Mahahappo ei nujerra toukkaa, vaan se muuttaa jälleen muotoaan, saa lisääntymiskyvyn ja jatkaa elämäänsä lapamadon muodossa.
Heisimatolajeja tunnetaan yli 3.500 lajia. Hyvin saman tapaisia kehitys-kaareltaan ovat imumadot, joita on tuhansia eri lajeja. Tunnetuimmat niistä ovat paljon tuhoa mm. karjaeläimissä aikaansaavat maksamadot tai veri-madot, joiden tuhovaikutuksille on altistunut tälläkin hetkellä arviolta yli 100 miljoonaa kuuman vyöhykkeen ihmistä."
Paksusuolen tähystys tehty kolme kertaa, sattuneesta syystä. Huokaisin helpotuksesta ensin kun näin vain sen johdon, mutta nama meni kalpeaksi vaseliinipurkin ja sen kuvauspään nähtyäni... aijai. Varsinkin tulehtuneessa paksusuolessa tuo toimenpide tekee melko kipeää, kun suolta laajennetaan paineilman avulla ja runnotaan kamera joka mutkasta ohutsuoleen saakka. Nam! Mutta jotain positiivista toimenpiteen jälkeen on sentään - pieruhuumorin aineksia riittää kaikkien iloksi pariksi tunniksi...
Työpaikalla on jäänyt jonkinmoiseksi lentäväksi lauseeksi heittoni eräissä bileissä: "eihän sitä voi sanoa eläneensä ennen kuin on ollut toisen miehen peukalo perseessä". Tällä viittasin tietenkin eturauhas-tsekkaukseen joka on sekin tullut koettua. Vaikka en mä kyllä tiedä minkä sormen se lääkärisetä sinne tuikkasi...