Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

R.I.P. Stanislaw Lem

PeeHoo kirjoitti noin 18 vuotta sitten (3 kommenttia)
Satiirisen sci-fin mestari Stanislaw Lem on kuollut 84 vuoden iässä.
:(

+/- saldo : 0 |

  Kai kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Siinä on surullinen uutinen. Lem oli suosikkitieteiskirjailijoitani. Heikoimmillaankin (Kuoleman planeetta) hän kirjoitti sujuvaa, viihdyttävää tekstiä, ja parhaimmillaan (Solaris, Isännän ääni) hän teki ajatuksia herättäviä ja rikkaita kirjallisia teoksia. Nimenomaan kirjallisia: tuntuu hölmöltä, kuinka paljon tilaa muistokirjoituksissa on annettu noille Solaris-filmatisoinneille, jotka eivät oikein pysty - miten ansioituneita muuten ovatkaan - sovittamaan kirjan voimaa kuvalliseen muotoon. Eivät tietysti nuo Lemin helpommin sovitettavista jutuista tehdyt sovitukset, Testa pilota Pirx ja muut, ole siihen pystyneet.

  Lem osasi kirjoittaa haastavasti, nokkelasti ja hengästyttävästikin. Henkilökuvauksen kanssa hän joskus onnistui ja joskus kömmähteli, mutta tuo nyt ei ole tieteiskirjoittajien kohdalla mitenkään harvinaista. Aloin juuri pari päivää sitten lukea hyllyssä pitkään roikkunutta Fiascoa, miehen kai viimeistä kaunokirjallista julkaisua. Taisi olla huono aika aloittaa... :(

  Zegnaj, pana Lem.

  Jammo kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Joskus ihmisen on kuoltava ja onhan 84 vuotta kuitenkin pitkä aika. Surumieli tiedosta silti jää. Lemin monet visiot ovat kirjallisuuden vaikuttavimpia. Erityisesti mekaanisen evoluution kuvaus kirjassa Voittamaton oli aikoinaan minulle yksi väkevimpiä scifikokemuksia.

  R.I.P Stanislaw

  PeeHoo kirjoitti noin 18 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Muistan joskus yrittäneeni lukea Futurologista Kongressia bussissa nauramatta. Oli pakko luovuttaa. :) Kyberias oli myöskin muistaakseni varsin hulvaton. Ensin mainittu kirja - kuten monet muutkin - sisälsi komiikasta huolimatta karmaisevaa yhteiskuntakritiikkiä oman aikakautensa Puolasta.