Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

MOT (ja ilmasto?)

MZ kirjoitti noin 17 vuotta sitten (8 kommenttia)
http://194.252.88.3/motweb.nsf/sivut/ohjelma


Mitähän ongelmia MOT:in tekijöillä mahtaa olla, kun nyt tulee varmaan jo viidestoista ohjelma, jossa (ilmeisesti) pyritään kiistämään joko kasvihuoneilmiön voimistuminen kokonaan, tai ainakin ihmisen vaikutus siihen? Lieneeköhän saman toimittajan tekemiä kaikki "osat"?

Pari niistä olen katsonut, ja niissä ei ainakaan ollut mitään vakuuttavaa ja oikeasti uutta sanottavaa. Yhdessä todettiin mm. fiksusti, että "kun ihmisen vaikutuksesta ilmaston lämpenemiseen ei ole varmaa näyttöä, myöskään hiilidioksipäästöjä ei kannata vähentää".

Todella älykästä "tutkivaa journalismia". Ehkä sopisi Hymyyn, tai mitä Katso-lehtiä niitä nyt on.

+/- saldo : 0 |

  retrou kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Offtopic, mutta on aika hirveetä kuunnella sitä ruots[insuom]alaista naista joka lukee välillä MOTin juttuja. :)

  harmaa kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Jos he ovat yksityisautoilijoita? Joka tapauksessa, ilmasto on aina muuttunut. Useita tuhansia vuosia sitten Suomen ja koko Skandinavian päällä oli valtava jääkerros. Pitkällä aikavälillä ilmasto siis lämpenee (tosin lyhyellä aikavälillä nyt syksyllä se kylmenee). Tosi pitkällä aikavälillä taas kai mennään kohti kylmyyttä. Tosin sitä ennen aurinko on sylkäissyt kuumat pintakerroksensa avaruuteen ja tuhonnut siinä samassa aurinkokunnan, mukaanlukien maapallon.

  Mutta ihmisen rooli ilmaston nopeana tuhoajana ei ole mitenkään tieteellisesti kiistaton. Vaikka näyttääkin siltä, että ilmasto lämpenee, niin sekään ei ole varmaa koska havaintoja on niin lyhyeltä aikaväliltä. Kyse voi olla tilastollisesta poikkeamasta. Ja vaikka ilmasto lämpenisikin, ei voida aukottomasti osoittaa, että muutos on ihmisen aikaansaannosta. Voihan kaikki johtua vaikka auringonpilkuista.

  Mutta taisit ihmetellä sitä miksi MOT jauhaa tätä asiaa niin paljon. No en ole yhtään MOTia koskaan katsonut (enkä aio katsoa) mutta on kai se hyvä että joku vastaäänikin tulee.

  Markkutapio kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0

  Mitähän ongelmia MOT:in tekijöillä mahtaa olla

  Juttuideoiden puutetta... potkuthan ne saisi jos eivät jotain [u:c805f75341]keksisi[/u:c805f75341]. Sitä olisi tutkittava.

  Jammo kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Kannattaisi ottaa selvää asioista. Pohjois-Atlantin merivirrat ovat oikeasti merkittävästi heikentyneet. Jossain vaiheessa Golf-virran heikentyminen tekee Suomesta Siperian. Sitä ennen alkaa näkyä ja tuntua muita erikoisia ilmastoefektejä.

  Lerxst kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0
  MOT on minun mielestäni aina ollut paska ohjelma (silloin kun katsoin teeveetä siis). Mutta onhan ihmisen vaikutus aivan kiistaton makean veden varastojen katoamiseen, tulevaisuuden vedenpaisumukseen, sademetsien hakkaamiseen, vesistöjen ja suurien maa-alueiden saastuttamiseen ja vaikka mihin. Vaikka maapallo läpikäy varmasti useita pitkän aikavälin lämpötilaheilauksia, ei kehityskulkujen liiallinen lyhyen aikavälin voimistaminen tai tapahtumaketjujen muuttaminen voi olla mitenkään vaikuttamatta.

  Kluge kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0
  MOT on kuitenkin niitä harvoja ohjelmia jossa käsite "tutkiva journalismi" toteutuu TV-puolella edes auttavasti - surullista, mutta totta!. Se, että aiheet ovat mitä ovat, on tietysti asia erikseen. Näin eduskuntavaalien alla kaipaisin kovasti,että tulevissa vaalitententeissä puoluejohtajat laitettaisiin koville, muissakin kysymyksissä kuin tenttaamalla puoli tuntia kuka oli omalla vapaa-ajallaan hotellihuoneessa kenenkin kanssa. Mitä v***ua se liittyy yhteiskunnallisten asioiden hoitoon? Kun toimittaja saa palkkansa vain käyttämällä lähdekritiikinä iltalehtien lööppejä, on aika kysyä: Olisiko meillä lupamaksajilla oikeus vaatia parempaa?

  Lerxst kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Perustan näkemykseni siihen, että nämä "tutkivat journalistit" kuten Korvola ja kaverinsa olivat aina vastenmielisiä kuin lantakasan kärpäset. Aina tuntui olevan oma erinomainen virheettömyys ja oikeudenmukaisuus jotenkin tapetilla. Minä olen tosin sitä mieltä, että jos vain kaivelee eikä itse osallistu ikinä mihinkään, on aika turha heppu herjaa heittämään?

  Markkutapio kirjoitti noin 17 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Kannattaisi ottaa selvää asioista. Pohjois-Atlantin merivirrat ovat oikeasti merkittävästi heikentyneet. Jossain vaiheessa Golf-virran heikentyminen tekee Suomesta Siperian. Sitä ennen alkaa näkyä ja tuntua muita erikoisia ilmastoefektejä.

  Ei se nyt ihan noin ole. Golf-virran heikentyminen on seurausta ilmaston lämpenemisestä, liittyi jotenkin virran suolapitoisuuteen. Ehkä se jonkun verran tasoittaa lämpenemistä täällä pohjoisessa, en tiedä. Tutkijoissa on asiassa ollut kaksi kuppikuntaa. Mutta tosiasia oli sekin että Israelissa eräs tutkija mittasi maahan pääsevän auringonvalon, joka oli 50 vuodessa vähentynyt n. 15 % (saatto olla enemmänkin). Joten kyllä siellä ilmassa on saasteita joita olisi syytä vähentää. Toisaalta taas tämäkin vähentää ilmaston lämpenemistä. Tästä taas päästään siihen, mitä olen toisessa topicissa aiemmin kirjoittanut... luonto korjaa virheitä (mutta rajansa lienee silläkin). Suomesta ei tule Siperiaa, jos se jonnekin tulee niin siinä on ensimmäisenä Brittein saaret ja Norjan rannikko.