Jouluruoka ja -juomat
Markkutapio kirjoitti noin 18 vuotta sitten (68 kommenttia)
Mitäs teillä syödään jouluna?
Itsellä on jo ikuisuuden ollut samat joulumenut, olisko tarjota uusia ideoita?
Menu ollut:
-Aatto: kinkkua, riisipuuro, porkkana-, lanttu- ja maksalaatikot, rosollia, joululimppu.
-1.jpv: karjalanpaisti, keit.perunat + mitä edelliseltä päivältä jäi.
-2.jpv.: kaikkea mitä edellisiltä päiviltä jäi + lisuketta tarpeen mukaan.
Itsellä on jo ikuisuuden ollut samat joulumenut, olisko tarjota uusia ideoita?
Menu ollut:
-Aatto: kinkkua, riisipuuro, porkkana-, lanttu- ja maksalaatikot, rosollia, joululimppu.
-1.jpv: karjalanpaisti, keit.perunat + mitä edelliseltä päivältä jäi.
-2.jpv.: kaikkea mitä edellisiltä päiviltä jäi + lisuketta tarpeen mukaan.
+/- saldo : 0 | Tweet
No graavi lohi on ainakin ehdoton "joulu"herkku.
Joo, lohi kuuluu ehdottomasti aaton pöytään... pääsi unohtumaan listasta... tosin meillä se on savulohta... ja seuraavan yön aikan ne viimeistään loppuu.
Perinteiset kinkut ja laatikot. Kävi mielessä että jos kokeilis tänä vuonna kinkussa tuota ruiskuorta jota joku mainosti.
Metsälehdessä sitten oli melkoisen tukevahko liharuoka nimeltä aattolohko. Kun perhettä ei ole paria ihmistä enempää niin en viitsi urheilla, mutta tuossa ainoa löytämäni webbimuotoinen resepti aiheesta:
http://www.onego.ru/win/pages/keitto/liha_f.htm
Tolla saa kyllä äkkiä ähkyn.
Graavilohi on ehdoton, saunakaljat, ruuan kaa olevat snapsit on yksi mistä en luovu.
Kinkku tai kalkkuna mulle on ihan sama omaan makuun sopis paremmin kalkkuna kun se on tehty oikein.
Aattolohko-resepti oli mielenkiintoinen, mutta mielestäni varmaankin ajankohtaisempi juhannusaattona muikkujen takia... silloinhan muikut on kova sana, tosin kesäaikaan ne pitää saada savustettuna.
Täällä keskellä maata ei oikeen kalaruokaan ole totuttu. Ostan jotain purkkikalaa jota syön vaimon kanssa, oliko paistettu silliä. No, lapset ei muuta suostu kuin karjalanpiirakoita syömään, joten niitä laitan.
Rosolli ja riisipuuro ovat kammottavia. Onneksi niihin ei tarvitse koskea.
Lohen otin juuri pois suolasta.
Porsaan kävin aamulla yhdeksän aikaan hakemassa Reinin lihasta, oli viimeinen nk. juhlakinkku. Imellettyä perunalaatikkoa ainakin sen kanssa. Valitettavasti niin hyvää laatikkoa kuin mutsi duunasi ei nykyisessä ruokakunnassa saa
Lipeäkala ja rosolli ovat jotain aivan hirvittävää :evil:
Joo, lipeäkalaa maistoin pentuna enkä enää sen jälkeen ole suuhun laittanut.
Löysin tänään kuitenkin jotain uuttakin joulupöytään... juustoleipää.
Lohi, porkkanalaatikko ja riisipuuro ovat pakollisia. Inhoan kinkkua. Muuten melkein sama, kunhan ei ole liian hienoa ruokaa.
Tässä taloudessa vahvana menevät kaikki laatikot, kinkku, lohi, silli, lipeäkala, joululeipä, perunat, karjanpaisti, riisipuuro sekä nyt useina vuosina esiintynyt hirvipaisti. Jälkiruoista parhaiten toimivat taatelikakku, joulupiparit ja -tortut, sekä suklaa.
Omalta osalta nyt kuitenkin liha- ja kalakausi ovat ohi, joten niitä sisältävät tulee joko skipattua tai korvattua esimerkiksi viljapihveillä.
Perussetti: kinkkua (2 hengen taloudessa pienin mahdollinen kinkkurulla), laatikoita joista vaimo tekee osan itse (korjaussetit on hankittu kaupasta mikäli jokin menee pieleen), Ahti ja Vesta silliä ja erikoisuutena tervaloimutettua lohta. Tyhjiöpakattua valkosipuligraavilohta jännityksen lisäämiseksi.
Joulupöydässä juomana saksalaista savuolutta ja vissyä. Ruoan jälkeen kahvi+konjakki ja laski late bottled porttia. Olen punkun suuri ystävä, vaan joulupöytään se ei ole paras vaihtoehto.
Illalla katellaan DVD:ltä elokuva jonka olen nähnyt viimeksi lapsena, nimittäin Disney'n Kaunotar ja Kulkuri. :)
Jahas, vaimo lähti tätiään moikkaamaan, tonttu alkaa nyt paketoimaan..
Rauhallista ja mukavaa joulua kaikille!!!
Perusjutut kuten aiemmissa posteissa.
Erikoisherkkuna piparkakut & sinihomejuusto. Fantastinen kombinaatio.
Onpahan tullut taas syötyä. Ihan vasiten toimin sillä periaatteella että kun vähän pötsissä helpottaa (aterian jälkeen), niin heti uutta settiä (piparit + suklaa) perään. Eilen tuli kyllä stoppi tuohon hommaan. Nyt tekisi jo mieli viinirypäleitä ym. kevyttä ja raikasta. Novelle tms. on oikeastaan parasta juomaa raskaiden ruokien oheen. Kun vaan muistaisi juoda sitä normivettäkin välillä.
Niin, mitä siis tuli syötyä: kinkkua (7,5 kg / 4 hlöä), laatikoita (ei maksa-), rosolli, sienisalaatti, graavilohi ja -siika. Nämä perusjutut joka päivänä. Sitten päivästä riippuen näitä erikoisuuksia: sushit, mätikakku, jänispatee, juustoja. Jälkiruokana luumurommivaahtoa ja mansikkasorbettia. Kahvin kanssa mm. rommikakkua (+kahta muuta kakkua) ja viskitryffeleitä. Aattona tuli otettua olutta, snapseja, valkkaria, punkkua, viskiä ja konjakkia, ei kuitenkaan ryypiskelymielessä, vaan seurustelujuomana. Varmaan puoliakaan ei tullut mainittua. Helvetin hyvät mätöt oli, mutta ihan tilttiin niistä kyllä tulee.
Tutuntuttu lääkäri on kertoillut "hauskoja" juttuja joulupyhien aikana ylensyönnin takia sairaalaan joutuneista suomalaisista. Tulee kaikenlaisia vaivoja ahmimisesta.
Tutuntuttu lääkäri on kertoillut "hauskoja" juttuja joulupyhien aikana ylensyönnin takia sairaalaan joutuneista suomalaisista. Tulee kaikenlaisia vaivoja ahmimisesta.
Monikohan joutuu juomisen vuoksi samaan paikkaan?
Aika moni. Hiljattainhan uutisoitiin miten alkoholi on noussut kuolinsyytilaston kärkeen maassamme.
Veikkaanpa että tapaturmatilastot ovat aika rumia alkoholin takia.
Olisi ehdottomasti palattava kieltolakiin, mutta eihän tuollaista voi ehdottaa sillä kansa on aivopesty ajattelemaan että mielipuolisten asioiden kieltäminen on holhoamista.
Aika moni. Hiljattainhan uutisoitiin miten alkoholi on noussut kuolinsyytilaston kärkeen maassamme.
Veikkaanpa että tapaturmatilastot ovat aika rumia alkoholin takia.
Olisi ehdottomasti palattava kieltolakiin, mutta eihän tuollaista voi ehdottaa sillä kansa on aivopesty ajattelemaan että mielipuolisten asioiden kieltäminen on holhoamista.
Veikkaanpa että tapaturmatilastot ovat aika rumia alkoholin takia.
Olisi ehdottomasti palattava kieltolakiin, mutta eihän tuollaista voi ehdottaa sillä kansa on aivopesty ajattelemaan että mielipuolisten asioiden kieltäminen on holhoamista.
Kohtuullinen käyttö on vielä oppimatta täällä. Kieltolaki-tyyppiset toimintasuuunnitelmat ovat yhtä terveellisiä kuin kuolemantuomion uudelleen käyttöönottaminen. Eikö kukaan näe yhtäläisyyttä? Viina tappaa aikansa, mutta ajat muuttuvat. Myös järjettömän ryyppäämisen ihannointi vähenee koko ajan, uskoisin.
Olisi ehdottomasti palattava kieltolakiin, mutta eihän tuollaista voi ehdottaa sillä kansa on aivopesty ajattelemaan että mielipuolisten asioiden kieltäminen on holhoamista.
Ottaisit sinäkin joskus kunnon kännit! :lol:
Onneksi olen jo vuosia sitten opinnut syömään ja juomaan jouluna sopivasti. Ennen oli ihan kauheaa, kun oli maha aivan piukeana ja paha olo kaikista kinkuista ja laatikoista ja muista. EI kivaa! Ja jouluun ei musta sovi kännäily, mutta tietty muutama olut ja pari lasia viiniä kyllä maistuu ruuan kanssa.
Täysin samaa mieltä siitä että jouluun ei sovi kännäily! Kait nuo tavat tulee lapsuudesta; varsinkin aatto merkitsi rauhoittumista ja silloin ei käyty edes kylässä.
Olisi ehdottomasti palattava kieltolakiin, mutta eihän tuollaista voi ehdottaa sillä kansa on aivopesty ajattelemaan että mielipuolisten asioiden kieltäminen on holhoamista.
Olen edelleen sitä mieltä , että absolutismi on pahasta.
Myös absoluuttiset lärvit. Mukavaa oli nauttia jouluna viiniä ja kuunnella hyvää musaa :D
Ei jollain kerran vuodessa koetulla mielihyvän tunteella viinilasi kourassa ole mitään merkitystä kun verot vaan nousevat terveydenhuoltokustannusten myötä.
Riippuu mistä katsoo, mulle sillä on merkitystä ja käsittääkseni verotus on keventynyt...
verotus on keventynyt...
Pitää piirtää rasti seinään...
Joulukinkkua oli yli 9 kg, josta vielä vajaa kolmasosa jäljellä.
Tällä viikolla oon tehnyt jo nämä...
http://www.ruokamaailma.net/ruokamaailma/reseptit/paaruoka_d_k/fi_FI/kinkkukastike/
oli tosi hyvää kukkakaalin kanssa
http://www.ruokamaailma.net/ruokamaailma/reseptit/pikkuruoat_p_/fi_FI/uunimunakas/
hyvä oli tämäkin kun lisäsin vielä herkkusieniä kinkkusuikaleiden lisäksi
ja vielä aion ainakin tehdä kinkkupizzaa ja...
http://www.ruokamaailma.net/ruokamaailma/reseptit/leivonnaiset_a_k/fi_FI/kinkku-juustoneliot%20/
kun jäi sitä torttutaikinaakin.
En hankkinutkaan poroa tänä jouluna, enkä oikeastaan mitään muutakaan jouluruokia. Anoppilassa söin pari siivua kinkkua ja vähän lohta ja perunalootaa, siinä kaikki. Sitten palasin taas tekemään spagettia ja jauhelihakastiketta á la Lerxst. Hyvää! 8)
Sitten palasin taas tekemään spagettia ja jauhelihakastiketta á la Lerxst. Hyvää! 8)
The recipe, please.
Sitten palasin taas tekemään spagettia ja jauhelihakastiketta á la Lerxst. Hyvää! 8)
The recipe, please.
Siinä ei itse asiassa ole mitään kovinkaan ihmeellistä:
Ruskistetaan jauheliha pannulla ja maustetaan jo tässä vaiheessa, jotta maku jää lihaan eikä kastikkeeseen. Käytän yleensä pippurisekoitusrouhetta, jossa paljon mustapippuria. Lisäksi hieman valkopippuria ja maustepippuriakin saa laittaa. Lisään myös sopivasti cayennepippuria ja aivan hivenen vain suolaa.
Hassua kyllä, kastikeaineksena käytän valmispussia, johon lisätään puoli litraa vettä. Mikähän se merkki oli? No, aika samanlaisia kaikki perussoossit joissa on vain jauhe. Mutta, kun kastike on kuplimassa, on aika lisätä sopivanlaiset pruuttaukset Heinzin Mexican ketsuppia, sekä valkosipulimurskaa, jotka antavat pikantin loppuaromin. Ja ei muuta kuin syömään! :) Hieman tulista, mutta tämä maku saa kyllä ahmimaan lisää ja lisää. Aivan ehdoton dagen efter -ruoka.
Tein sitten niitä kinkkupizzoja... valmiisiin pizzapohjiin. Semmonen juttu vaan kannattaa ottaa huomioon valmiita pizzapohjia ostaessa, että katsoo mikä niiden kypsymisaika on. Mitä järkee on ostaa pizzapohjia, jotka kypsyvät (lue: palavat) 7 minuutissa, kun täytteinä olevat juustot, kinkut, herkkusienet ja yms. vaativat n. 15 minuutin kypsymisen.
Pizzapohjan voi tehdä hyvin itsekin... vähän sotkuista puuhaa mutta tulee hyvää.
Pizzapohjan voi tehdä hyvin itsekin... vähän sotkuista puuhaa mutta tulee hyvää.
No ihan vähän vaan sotkuista... kauliminen vaikeinta kun ei pysy taikina paikallaan.
Ai niin, nyt menneellä viikolla vihdoin, huhhuh, sain kinkun loppumaan.
Vanhojen tuttujen porkkana- lanttu- ja "mitä niitä onkaan ollut"-laatikoiden seuraksi kauppoihin oli tullut uutuutena Bataattivuoka. Otin yhen rasian kokeiltavaksi.
Olettekos huomanneet mitä muita uutuuksia ruokapuolelle on ilmestynyt?
Mun jouluruokiin kuuluu ehdottomasti suurimpana yksittäisenä tekijänä lohi. Uunissa, graavattuna, savustettuna, ihan miten vain. Ja salaattia, ehkä jopa yksi peruna... :D Ja paljon kylmää pilsneriä... :wink: Laatikot ei oo koskaan pudonneet mulle. Kaverilta sain lahjaksi itse tekemäänsä makean sävyistä viskillä maustettua sinappia. Aivan loistavaa, vaikka minkä dippaukseen ja leivän päälle. Joo, en ole mikään vegaani kuitenkaan (vielä), aion yhden siivun syödä kinkkua kyllä :wink: Joulussa on parasta syöminen, saunominen ja yleinen löhöily ja yhdessäolo. No, vähän erilainen joulu tänä vuonna kuin viimeksi kuitenkin... Mutta jääköön se toiseen tarinaan :wink: Hyvää joulua kaikille!
Olettekos huomanneet mitä muita uutuuksia ruokapuolelle on ilmestynyt?
Muista en tiedä mutta viime vuosina minun/vanhempieni joulupöydässä on ollut hirvipaistia. Korvannut karjalanpaistin kiitettävästi.
Hirvi ja poro ovat erinomaisia kinkun korvaajina. Olen tehnyt itse poropaistia kolmena vuotena. Hyvää on.
Kalaisa joulu. Lohta ja siikaa graavina ja silakkaa. Ja sen paistin tein. Tuolla ne on jääkaapissa edelleen.
Tämän joulun uutuus taloudessamme: Jouluhalko. Kerma korvattiin 9% vaniljakastikkeella, joka kera liivatteen saatiin oikeaan vahvuuteensa. Hyvaa!
Muuten totuttuun tapaan paljon kaloja, mutta myös kinkkua ja kalkkunaa.
Hirvi ja poro ovat erinomaisia kinkun korvaajina. Olen tehnyt itse poropaistia kolmena vuotena. Hyvää on.
Erityisiä ohjeita paistossa?
Laatikoista en erityisemmin perusta. Kinkku on ihan hyvää, pointti on, että sitä saa syödä yötä päivää, luvan kanssa. Paras maultaan on edelleen mutsin tekemä sienisalaatti ja graavilohi.
Porkkanalaatikko oli täydellistä tänä jouluna. Muu festivaaliruoka jäikin sitten väliin. Todella kevyt fiilis nyt.
Erityisiä ohjeita paistossa?
Meikäläinen vetäisi ainakin poronpaistin jäisenä uuniin. Asteita vain n. 100 celsiusta ja sopiva paistoaika on n.12h. Sitten paiston jälkeen mausteliemeen lillumaan.
Sitten liemestä pois ja kalvot veks. Tämän jälkeen pari tuntia jääkaapissa ja mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Liha jää vähän roseeksi paahtopaiston tapaan.
Sama toimii myös hirvelle.
Anna lapselle raitis joulu; Juo itse sen viinat.
En tämän systeemin jouluaiheisuudesta tiiä mutta hyvää tuntuupi olevan:
Sipulirenkaiden puolikkaita ja miniporkkanoita dipataan Dijon-sinappiin. Vedet silmissä ja nenä rutussa välillä on mutta ihan perkeleen hyvää silti. Ja terveellistä! :wink:
Anna lapselle raitis joulu; Juo itse sen viinat.
Näin tehtiin..
sori kuvan koko, mut tällä koneella ei ole mitään editointiohj...
Yeti, ei Mikkelissä ole tuollaista arkkitehtuuria :wink: Itselläni suht surrealistinen joulukokemus: yökävely, lumeton maa, tiukka vesisade
jonka jälkeen aterioimaan ranskanpottuja ja eineslihapullia...virkistävää!
Toihan on jo teidän Juhannusmenoa (silloin joskus). Pari äijää, kaljaa ja nippu Ultimate Fight DVD:itä.
Tuualta terveisiä..
Toivottavasti näkyillään tän vuoden puolella. kaikki suunnitelmat auki uudellevuodelle, ehkä savvoon? Katellaan..
Hei! Juhannus, aivan! Nyt siis puhe Joulusta...pimeätä, sadetta, eineksiä...Ja unohdit vielä pinon EM-lehtiä 8) Katellaan toki. Tuua puspus :mrgreen:
Taas oli kinkkua liikaa jouluna, vaikka sitä oli n. kolme kiloo vähemmän kuin viime jouluna.
Laitoin taas (jo perinteeksi muodostuneet) kinkkupizzat ja kinkkurisoton... tänään vielä purkkihernekeittoon lisätään loput kinkut. Kinkun loppuminen juhlistetaan isolla pinolla räiskäleitä.
Riisipuuro uunissa nyt. Why?
Kuuden kilon luomukinkusta (tytär ei suostu syömään kuin LUOMUtavaraa, saakeli se käy kukkarolle....) on puolet pantu pakkaseen. Hyvää tuo kyllä oli! Laatikoista parasta oli palternakkalaatikko! Uusi tuttavuus, jonka parempi puolisko kehitti tätä joulua varten; hieno homma!
Kuuden kilon luomukinkusta (tytär ei suostu syömään kuin LUOMUtavaraa, saakeli se käy kukkarolle....) on puolet pantu pakkaseen. Hyvää tuo kyllä oli! Laatikoista parasta oli palternakkalaatikko! Uusi tuttavuus, jonka parempi puolisko kehitti tätä joulua varten; hieno homma!
Ex-puoliso veti yhtenä jouluna 2 x 10 kg kinkkua. No comments :shock:
...(tytär ei suostu syömään kuin LUOMUtavaraa, saakeli se käy kukkarolle....)...
Mun tytär kyllästy vuosi sitten kinkkuun tosi pahasti (tietysti kun viikkotolkulla oli jotain kinkkuruokaa), eikä koko vuotena suostunut syömään sianlihaa... kalliimmaksi käy mullakin naudanlihan osto. Jouluksi nyt hänelle piti vielä ostaa erikseen kalkkunanlihapökkelö.
...tänä jouluna tytär jo lupasi syödä kinkkua, kaksi vuotta siis kesti tuo kyllästyminen.
En muista aikaisempina vuosina huomanneeni kauppojen valmiseineshyllyissä imelletettyä perunalaatikkoa, nyt sellaistakin näkyy olevan tarjolla. Firman jouluruokailussa sellaista tuli maistettua ja hyvää oli.
Viime yönä paistettiin kinkku, joka kohtapuoliin kuorrutetaan. Lanttulaatikko on soseesta itsetehty. Vieraat tuovat vielä kraavikalaa ja rosollia, joten eiköhän kekkerit saada pidettyä. Akvaviittia, olutta ja punkkua juotavaksi.
Paisti lillii vielä punaviinimarinadissa, tuossa neljän aikoihin se lennähtää uuniin. Lanttu- ja porkkanalaatikkoa, rosollia, graavattua siikaa ja lohta, juustoja ja rusinasoppaa. Puuro on jo syöty.
Perinteiset muonat vedän, sit mälli huuleen ja kaljalle lähibaariin.
Lerxt ainakin kertoi tuolla Seipäriston osastolla syöneensä jouluna perunalaatikkoa... olikos se sellaista imelletettyä perunalaatikkoa josta tuossa aiemmin tässä topicissa kirjoitin? Mitäs tykkäsit?
Ei ollut imellettyä, en pidä siitä. Jouluruokiin koskin tosiaaan kunnolla muutenkin pitkästä aikaa. Muutama kinkkusiivu, paljon graavilohta ja perunaa, salaattia, rosollia, jopa suklaakonvehteja puoli rasiaa, ja tietysti olutta. Siinähän tuo oli suurinpiirtein. Kahtena päivänä tuli jouluruokaa syötyä, ja se riitti. Nyt onneksi takaisin taas omissa pöperöissä :)
Tässä esimerkkiä joulun jälkeistilasta:
http://www.youtube.com/watch?v=Y2Bs1ZZ-7b8
Tänä vuonna oli tämmönen kypsä savustettu viljapossun juhlakinkku (HK) ja täytyy sanoa että oli koko tähän asti eletyn elämäni surkein kinkku... kuiva ja läskiä valkoisena hiussuonimaisesti ympäriinsä leikaamiani siivuja (rasvapitoisuudeksi oli mainittu 15%). Mikä hemmetin viljapossu? Syötetäänkö sille pelkästään viljaa? Jos näin on niin mistä se läski tuli? ...ja sitten vielä mainitaan 100 g tuotetta kohti käytetyn 116 g lihaa... :roll: :?:
Kinkku + sinappi ja lanttulaatikko on parasta jouluruokaa. Kalja maistuisi mukana, mutta saan jopa yhdestä kaljasta pään kipeäksi. En tiedä mikä prkl siinä on, mutta näin käy aina. Kirkkaita sen sijaan voi juoda ilman päänsärkyä. Tai tuleehan niistäkin, mutta vasta viiveellä. ;)
Koska tänä jouluna oli ruokailijoita aiempia vuosia enemmän, niin ruokalistakin laajeni. Joulumenu käsitti täytetyn kalkkunan, poropaistin, graavikalaa ynnä muuta kalaa erilaisissa olomuodoissa, laatikoita, luumurahkaa, kuivakaakkua ja pipareita. Nyt sitten mietitään, miten selviytyä kunnialla rääppeistä.
Mut hei, aivan ihana joulu on ollut ja toivottavasti teillä muillakin on joulu tuonut breikkiä arkipaskaan. Vielä on viikko lomaa jäljellä ennen kuin se tavanomainen sekoilu duunissa alkaa :D
Täällä sisämaassa en ole sanut lapsia syömään kalaa. Silliä laitamme me aikusiet rosolliin lautasella, muuten ei lapset sitä syö. Korkeintaan fishburgerin. It does not taste fishy!
Ähkyyn saakka ovat tänäkin jouluna avittaneet kinkku, karjalanpaisti, lanttu- porkkana- & maksalaatikko, imelletty perunamuusi, savulohi, rosolli, sienisalaatti, karjalanpiirakat, parit makeat leivät & ruisleipä, eri oluset jne.... RÖYH!!! Sit oli vielä kahvia, muutamaa likööriä, jallua, glögejä & joulutorttuja & pipareita sekä rutosti suklaata....
Eka kerta kun kokeilin villisikaa, eikä taatusti viimeinen! Vähemmän rasvaa, enemmän makua. Ei kaivannut edes sinappia. Tein lisukkeeksi hyvän pippurisen korvasienikastikkeen - hyvää oli!
Ne muut olikin sitten tavanomaiset: graavisiikaa, savulohta, silliä, lanttulooraa, uunipottua, sinisalaattia, rosollia, ym..
Ainakin osa ylimääräisistä kaloreista on palanut lumitöissä - olispa aina tällainen joulu!
:)
Tammikuun aikaan silloin tällöin näkee ilmoituksia "Kuusenkaristajaisista", joissa kutsutaan tiettyä porukkaa (työpaikka, liitto, seurat, yms.) syömään, juomaan ja seurustelemaan iloisissa merkeissä. Näyttäs noita ilmoituksia olevan joka vuosi hieman enemmän ja enemmän. Alkaako "jälkijoulu" yleistymään?