Hintojen nousu
Janus kirjoitti noin 17 vuotta sitten (20 kommenttia)
Tiedotusvälineissä puhutaan bensiinistä ja ruuasta, mutta mitä muita havaintoja löytyy?
Kävin äskettäin Makuunissa ja uutusleffat olivat kuusi euroa. Muistaakseni vielä pari vuotta sitten olivat neljä euroa. Melkoinen prosentuaalinen hinnannousu.
Kävin äskettäin Makuunissa ja uutusleffat olivat kuusi euroa. Muistaakseni vielä pari vuotta sitten olivat neljä euroa. Melkoinen prosentuaalinen hinnannousu.
+/- saldo : 0 | Tweet
Sähkölasku, vakuutusmaksut, pankkilainan korko, hedelmien ja vihannesten hinnat talviaikaan, tuopin hinta baarissa, kahvikuppi huoltiksella, melkein mikä tahansa paitsi kossupullo jonka hinnannousu olisi varmasti terveellisempi kohdistus kuin vaikkapa elintarvikkeet...
Asuntojen hinnat ovat pk-seudulla nousseet vuodesta 1993 noin kolmella sadalla prosentilla. Samaan aikaan palkat ovat nousseet noin 35:lla prosentilla (jos käännät markat euroiksi, ja unohdat vielä inflaation kokonaan). Ja sitten sanotaan, että ihmisillä on enemmän rahaa käytettävissä, kuin koskaan ennen. Olisi mielenkiintoista tietää, mihin tuo yhtälö perustuu.
Toisaalta taas tuntuu että levyjen hinnat on tulleet alaspäin. Tai sitten vaan on enemmän rahaa tuhlattavaksi niihin. Olihan toi uusin White Stripes kympillä Äxässä. Aikasta paljon lättyjä 10-15 euron haarukassa. Ja on levyjä tullutkin ostettua enempi.
Räikeimmin hinnannousu on nähtävissä torilla. Meinaan 10 euroa mansikkalitrasta tai 12 euroa kanttarellilitrasta pahimmillaan!! Ja muidenkin torituotteiden hinnat ovat toisinaan aivan absurdeja.
Julkisten kulkuvälineiden lippujen hinnat ovat myöskin tasaisesti nousseet. Mielestäni seutuliikenteen lippu 3,80 on aivan liian kallis. Markka-aikana sitä olisi mieluummin kävellyt kuin pulittanut ratikkalipusta yli 13 markkaa.
Vaikka miten yrität ostaa valikoiden, käytät hyväksesi tarjouksia ja teet hintavertailuja, niin kassalla tekee mieli itkeä kun näkee tavaramäärän, jonka kympillä saa.
Just vaimon kanssa puhuttiin siitä, että 50 markkaa oli iso raha. Nyt se on alle kymmenen euroa ja mitä sillä saa? Fiilisjuttuja ja haikailua vaan...
Helsingin Kauppatori ja Kauppahalli ovat aivan sikahintaisia paikkoja. Muualla maailmassa nuo ovat juuri paikkoja, josta saa halvemmalla. Meillä se on päinvastoin. Tavara kyllä on pääasiassa hyvää.
Lehtien hinnat ovat nousseet ihan helvetisti. Mikrobitin normi tilaushintakin taitaa huidella jossain 100 euron paikkeilla.
Kymmenisen vuotta sitten 50 mk riitti viikon ruokaostoksiin, mutta 10 eurolla ei paljoa ruokaa ostella.
Toisaalta taas tuntuu että levyjen hinnat on tulleet alaspäin. Tai sitten vaan on enemmän rahaa tuhlattavaksi niihin. Olihan toi uusin White Stripes kympillä Äxässä. Aikasta paljon lättyjä 10-15 euron haarukassa. Ja on levyjä tullutkin ostettua enempi.
No levyt ovat tosiaankin halvempia. Ja kitarat. Varmaan monet muutkin soittimet, jenkkitaalan vaikutuksesta tosin. Mutta niitä ei voi syödä. Lenkkimakkara ja muut rasvaiset einekset ovat vielä edullisia, mutta ne ovat niin epäterveellisiä, että niitä ei voi syödä. Tuoreet vihannekset ja hedelmät maksavat rospuuttoaikaan ihan mansikoita, samoin kunnon kala tai sisäfile. Puhumattakaan mansikoista. Äsken jäi siwasta ostamatta mansikkarasia, jossa tusina mansikkaa maksoi 4 euroa. Hyi helevata.
Vaikeaa on kyllä käsittää polttoaineenkaan hintaa eurooppalaisissa maissa, kun tynnyrihinta 150 taalaa vastaa suunnilleen kohta vanhaa 100 taalaa. Asuntojen hinnoissa ehdottomasti suurimman hyppäyksen on tehnyt tonttimaan hinta. Ainakin nelinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Kuten tuossa aiemmin muut ovat todenneetkin, suomalainen ansiotasokehitys on jäänyt eurooppalaisessa mittakaavassa aivan perähikiän tasolle.
Festareilla 8 euron pyttipannulautanen (~ 200g) oli aika hyvä vitsi. Tai 2x munkkikahvit torilla samaan hintaan. Markka-aikaan olisi varmasti saanut myyjä turpaansa noilla hinnoilla.
Muistaakseni vuonna 1993 uusi levy oli jotain 119 mk, joten hinta on pysynyt suunnilleen samana, vaikka muut asiat ovatkin kallistuneet. Lisäksi nykyään monet levyt putoavat nopeasti mid priceen, toista oli ennen.
vakuutusmaksut
Totta, tänään kolahti luukusta matkustajavakuutus. Melkoista nousua viime vuoteen verrattuna.
Festareilla 8 euron pyttipannulautanen (~ 200g) oli aika hyvä vitsi. Tai 2x munkkikahvit torilla samaan hintaan. Markka-aikaan olisi varmasti saanut myyjä turpaansa noilla hinnoilla.
Joo, molemmat tyylit varmaan hyviä tuollaisille...
eiku vaan porukalla nauramaan ja sormella osoittelemaan naurun kohdetta... tai sitten osoitellaan viidellä koukistuneella sormella myyjää...
eivätköhän ajattele toiste missä mennään...
PYTTIPANNU ON AINA OLLUT RUOKAJÄTÖKSISTÄ TEHTY HALPISRUOKA.
Toukokuun alussa laitoin toisessa topicissa linkin, joka on aiheellista uusia tässä topicissa...
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Keinottelu+valtaa+alaa+maailman+ruokamarkkinoilla/1135236054826?ref=rss
Siis, yksi syy hintojen nousuun ruokapuolella olisi sijoittajien keinottelu... hinnat ei laske vaikka olisi miten hyvä sato... liikatuotanto ehkä ennemmin tuhotaan kuin annetaan tarvitseville. Uutisissakin väittivät että keinottelulla ei ole ollut paljon merkitystä hintoihin, mutta epäilenpä sitä... vuosien kuluttua tuokin asia selviää, mutta sitä ennen jo olisi syytä laittaa jokunen sääntö ruokatarvikkeilla keinottelulle... muuten on levottomat ja kapinalliset ajat tiedossa ympäri maailmaa.
Kyllä tuo ruokapuolen keinottelu näkyy hinnoissa jo nyt. Sitä voidaan osaltaan selittää polttoaineen hinnannousulla, mutta miten keinotekoista sekin on. Tänään Hesarissa kokoomuspoliitikko väläytteli, että verojen alennukseen tarkoitetut varat tulisi jo nyt ottaa käyttöön kaikissa tuloluokissa. Pahalta näyttää...
Kymmenisen vuotta sitten 50 mk riitti viikon ruokaostoksiin, mutta 10 eurolla ei paljoa ruokaa ostella.
Totta tosiaan!
Hillitön väestönkasvu, kulutuksen kasvaminen, ehtyvät öljyvarat. Spekulaatio-yrityksiäkin varmasti on mutta kyllä hintojen nousu selittyy näilläkin (vielä karmeammilla) syillä.
http://www.yle.fi/uutiset/talous/oikea/id96157.html
Meneeköhän tuo juttu nyt ihan oikein, kun ruuan alv:ia ja hintaa lasketaan kaupoissa ja ravintoloissa mutta muiden kulutustuotteiden alv:ia taas nostetaan 1 %.
Taitaa mennä etu plusmiinusnolla tilanteeseen useimmilla. Luultavasti häviäjiä ovat nuoret perheenperustajat, jotka hankkivat kaikenlaista uuteen talouteensa.
Auton katsastus on aivan sikahintaista nykyään. Tästä nyt on puhuttu joka paikassa, mutta onhan se tosiaan lähtenyt ihan lapasesta.
En todellakaan kannata mitään valtion pyörittämää systeemiä kaikessa, mutta joissain asioissa palvottu "vapaa kilpailu" on ollut kuluttajalle epäedullista.
Otetaan vaikka pk-seudun joukkoliikenne. Vuonna 1994 seutulippu maksoi 7 markkaa... oliko se nyt 1995 vai 1996 kun homma "yhtiöitettiin". Nyt se seutulippu on muistaakseni yli 4 Euroa. Eli nousua n. 300 prosenttia. Sen lisäksi kalusto on surkeaa, kuskit ovat usein kieli - ja ammattitaidottomia ja kaikki vähänkin kannattamattomat syrjäseutujen linjat on lopetettu.
Eipä se kyllä mua koske, kun en juuri joukkoliikennettä käytä, vaan ajan työmatkat yksin yksityisautolla. Sen lisäksi tankkaan vittuillakseni vielä ysikasia, ettei vaan kukaan luule joksikin vihreiden äänestäjäksi.