Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

Tallentaminen

Markkutapio kirjoitti noin 11 vuotta sitten (4 kommenttia)
Huomasin tässä mainoksen Petteri Järvisen kirjasta Digiarkistointi...

http://www.docendo.fi/?p=showproduct&product=951-0-35531-3


...ja aloin miettimään että en ole vuosikausiin teettänyt paperikuvia kun ovat tietokoneella digikuvina ja videokaseteilla on vielä materiaalia joka pitäisi saada pidettyä tallessa, mm. lasteni videokuvaukset pikkuisena.

Tuhoutuvathan ne tietysti aikaa myöten, sehän on selvä.
En nyt ainakaan vielä aio hankkia tuota kirjaa... kokeillaas jos selvittäisiin asiantuntevien sokrulaisten ohjeilla. Mitä tarttis tehdä?

+/- saldo : 0 |

  k.p.tikka-ri kirjoitti noin 11 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Lainaa kirjastosta!

  Jake kirjoitti noin 11 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Siirtelin tässä äskettäin kaikki optiset mediat kiintolevylle, vanhimmat levyt olivat reilut 10 vuotta vanhoja ja parin sadan levyn otannalla noin 10% levyistä oli hapantunut niin huonoon kuntoon, ettei mikään asema suostunut niitä enää lukemaan. Onneksi ei mennyt mitään arvokasta, mutta ei kannata esim. digikuviaan tallentaa pelkästään cd/dvd-levyille tai ainakin tehdä niistä parin vuoden välein uudet vedokset ettei tule ikäviä yllätyksiä. Kiintolevytkään eivät ole ikuisia mutta 1,5TB levyjä sai alta satasella ja ostamalla kaksi saa sitten vielä erillisen varmuuskopion, minkä voi laittaa hyvään jemmaan pois päivittäisestä käytöstä.

  Seuraava projekti olisi siirtää VHS:ltä säilyttämisen arvoiset ohjelmat digimuotoon, tässä hommassa näyttäisi olevan etevin peli DV-kamera, mistä saa analogisen signaalin vietyä "läpi", eli firewireä pitkin virtaa sisääntuleva videomateriaali digitaalisena koneelle, missä sen voi sitten pakkailla johonkin järkevään formaattiin ja leikata kuvasta surureunat yms. pois. Onhan noi digitoinnit aivan järkyttäviä katsoa varsinkin tykillä, mutta jotain harvinaisuuksia kun ei ole muussa formaatissa vielä saatavana.

  Testissä on ollut pari parin kympin usb-digitointimokkulaa, mutta kyllä niiden kanssa enempi tulee itku kuin arkistokelpoista materiaalia, frameja tippuu ja kuva/ääni ei ole syncissa jne. DVD/VHS kombo on vielä kokeilematta ja ongelmana on tuo jo mainittu optisten medioiden hyvin rajallinen elinikä.

  Markkutapio kirjoitti noin 11 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Lainaa kirjastosta!


  Näinpä sitten tein. Joulun jälkeen varmaankin joutaa lukemaan.

  EsaJii kirjoitti noin 11 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Jake, mitäs arkistoit? Mulla oli kenkälaatikollinen live äänitteitä kasetilla. Mutta sitten lopulta päätin että arkistoikoon bändit itte, minä en rupea arkistoimaan.

  Kenkälaatikoissa on edelleen perhevideot. Nauhalla. :lol: