Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

Myrbein : Myrornas krig

Kcrimso kirjoitti noin 6 kuukautta sitten (0 kommenttia)
Myrbein: Myrornas krig (SE, 1981)

70-luvun puolivälissä perustettu ruotsalainen Myrbein aloitti King Crimson -coverbändinä, mutta tällä esikoisellaan yhtye ammentaa paitsi avantprogen niin myös punkin suunnalta. Ruotsalaisen kansanmusiikin vaikutteet puskevat myös pintaan siellä täällä. Luultavasti Myrbein onkin saanut vaikutteita, kuten niin moni muukin ruotsalainen bändi, myös maan merkittävimmältä 70-luvun progebändiltä Samla Mammas Mannalta. Myrbeinin otteessa on samanlaista rentoa ja riehakasta hällä-väliä-asennetta kuin Samla Mammas Mannalla.

Myrbein kohdalla asennetta selittänee myös punk-vaikutteet ja ehkäpä myös se että kyse oli hyvin nuorista muusikoista joiden kunnianhimo oli kenties suurempi kuin aktuaaliset tekniset taidot. Myrbeinin debyyytti tuo mieleeni myös toisen ruotsalaisen proge-debyytin samalta vuodelta eli Kultivatorin Barndomens stigarin. Myrornas krigin punk-vaikutelmaa lisää se että levy on selvästi äänitetty varsin pienellä budjetilla eikä varsinaisesti tarjoile mitään korvakarkkia vaan soundit ovat melko amatöörimäisesti kopisevat.

Kvartettina soittavan yhtyeen King Crimson -tausta kuuluu etenkin kitaristi Bosse Lindbergin soitossa. Hän suosii Robert Frippin mieleen tuovaa kireää soundia jolla hän soittaa usein nopeita syklisiä kuvioita. Tyypillistä rock-instrumentaatiota täydennetään siellä täällä klarinetilla, trumpetilla ja pasuunalla, mutta nämä soittimet ovat selvästi bändin jäsenten toissijaisia instrumentteja. Levyn vokaalit lauletaan rempseällä otteella ruotsiksi. En kutsuisi vokaaleja varsinaisesti yhtyeen vahvuudeksi, mutta ei niistä juuri haittaakaan ole. Sanoitusten sisältö vaikuttaa suht huumoripitoiselta missä siinäkin lienee mukana Samla Mammas Mannan vaikutusta.

Nopeatempoiset ja yllättäviä pysähdyksiä ja tahtilajin vaihdoksia sisältävät kappaleet ovat lyhyitä kestäen vain minuutista neljään mikä tekee levykokonaisuudesta repaleisen, mutta tämä oikeastaan sopii yhtyeen huolettomaan tyyliin varsin hyvin.

Viehättävä raakile Myrornas krig jäi Myrbeinin ainoaksi levyksi ja yhtye on jäänyt hyvin vähälle huomiolle jopa avantproge-piireissä. Punkahtavan keskimääräistä haastavamman progressiivisen rockin ystävien ei kuitenkaan kannata jättää levyä väliin.

Parhaat biisit: ”De fyra stånden”, ”Raus”, ”Ur Spår!”

****

Lisää luettavaa vuonna 1981 ilmestyneistä levyistä: https://pienemmatpurot.com/tag/1981/

+/- saldo : 0 |