Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

Rainer Brüninghaus : Freigeweht

Kcrimso kirjoitti noin 2 vuotta sitten (0 kommenttia)
Rainer Brüninghaus : Freigeweht (DE, 1981)

Freigeweht on Rainer Brüninghausin ensimmäinen sooloalbumi.

Klassisesti koulutettu saksalaispianisti Rainer Brüninghaus Freigeweht tunnetaan etenkin Eberhard Weberin johtamasta hienosta yhtyeestä Colours. 80-luvun alussa Brüninghaus alkoi toimimaan myös yhtyeiden johtajana ja Freigeweht on tuon suuntauksen ensimmäinen hedelmä.

Freigeweht jatkaa hieman Coloursin linjoilla eli tarjoilee ilmavaa instrumentaalimusiikkia joka liikkuu jossain jazzin ja taidemusiikin rajamailla. Freigewehtin tapauksessa taidemusiikki-vaikutteet tosin hieman valtaavat alaa jazzin kustannuksella ja toisaalta runsas syntetisaattorien käyttö tuo mukaan myös progressiivisen rockin tunnelmaa. Paljon Terje Rypdalin kanssa soittaneen Jon Christensenin kevytkätinen rumpalointi tosin liittää levyä jazzin jatkumoon. Kvartetin täydentää Kenny Wheeler, jonka flyygelitorven soitto on kerrassaan upeaa ja Bjynjar Hoff jonka oboe ja käyrätorvi vahvistavat omalta osaltaan mielleyhtymiä taidemusiikin suuntaan.

Freigewehtin musiikki on kiinnostavasti samaan aikaan leijailevan ilmavaa, mutta siinä on koko ajan myös jotain hyvin määrätietoista. Brüninghaus ei sorru pitkissä kappaleissaan haahuiluun. "Die Flüsse Hinauf" käyttää hyväkseen myös minimalismin perinteisiin kuuluvaa toistoa ja eteerinen kappale ”Täuschung der Luft” flirttailee impressionistisemman modernin taidemusiikin kanssa. Tanakammin soiva aloitusraita ”Stufen” epäsäännöllisine tahtilajeineen tuo mieleen progressiivisen rockin. Levyn päättävä 12 minuuttinen nimikappale, jonka selkärangan muodostaa Brüninghausin spiraalimainen piano-ostinato, paketoi kaikki levyn vaikutteet saumattomaksi kokonaisuudeksi.

Vuonna 1984 Brüninghaus julkaisi toisen studioalbuminsa Continuumin joka liikkuu suurin piirtein samoilla linjoilla kuin Freigeweht, mutta ei ole aivan yhtä tasokas kokonaisuus. Sittemmin Brüninghaus on työskennellyt mm. Trilok Gurtun, John Abercrombien ja Jan Garbarekin kanssa.

Parhaat biisit: Stufen, Täuschung der Luft, Freigeweht”

***

Lisää luettavaa jazz-levyistä: https://pienemmatpurot.com/tag/jazz/


+/- saldo : 0 |