Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

Cheer-Accident : Chicago XX

Kcrimso kirjoitti noin 2 kuukautta sitten (0 kommenttia)
Cheer-Accident: Chicago XX (US, 2019)

Chicago XX on rumpali Thymme Jonesin vuonna 1981 perustaman eklektisen proge-bändi Cheer-Accidentin 20. studiolevy.

Cheer-Accident sijoitetaan usein ns. avantprogen karsinaan, mutta tämä johtuu ehkä enemmän siitä että yhtyeen harvalukuiset fanit tulevat itse tuosta suunnasta kuin siitä että bändi oikeasti sopisi kovin hyvin tuohon lokeroon. Toki osa yhtyeen musiikista on selvemmin avantprogea (esim. levy Putting Off Death), mutta toisaalta levyltä levylle tyyliään hyvinkin rankasti mutatoituva yhtye ei oikein kunnolla sovi mihinkään tiettyyn laariin. Ja se on tietenkin pelkästään hyvä juttu. Paitsi ehkä bändin suosion kannalta. Laadukkaaseen, laajaan ja omaperäiseen tuotantoonsa nähden Cheer-Accident on jäänyt suosioltaan harmillisen marginaaliseksi yhtyeeksi.

Cheer-Accidentin edellinen levy Fades (2018) on yksi yhtyeen parhaista ja samalla myös helpommista albumeista. Fades oli hetkittäin suorastaan popahtava ja Chicago XX jatkaa suht suoraviivaisella linjalla, tyylin ollen tällä kertaa kuitenkin enemmän rock kuin pop.

Levyn kahdeksan kappaletta ovat kaikki varsin kompakteja, pisimmän biisinkin ”I Don’t Believen” ollessa vain seitsemän minuuttinen. Chicago XX:n instrumentaatio pysyttelee enimmäkseen perus-rock-kokoonpanon puitteissa, mutta lähes jokaisessa kappaleessa sointia on maustettu hieman myös erilaisilla puhaltimilla (oboe, pasuuna, trumpetti tai viululla. Syntetisaattoreista manataan välillä esiin mahtavaa ulinaa ja surinaa. Sooloja levyllä ei kovin montaa kuulla.

Jo edellä mainittu ”I Don’t Believe” on melko tasalaatuisen levyn kohokohta. Kappale alkaa omituisella pasuuna-introlla ja velloo sen jälkeen eteenpäin hypnoottisen messevästi. Uhkaavaa monotoniaa rikotaan maukkailla jousimaisilla syntetisaattori soinnuilla, Jonesin terhakkaalla rumpaloinnilla ja levyn upeimmilla vokaaliosuuksilla.

Chicago XX on mainiota jatkoa Cheer-Accidentin rikkaalle saagalle. Bändi on vakiinnuttanut omissa kirjoissani aseman yhtenä progressiivisen rockin tämän hetken kiinnostavimpana bändinä jolta on lupa odottaa joka kerta jotain uutta.

Parhaat biisit: ”Plea Bargain”, ”I Don’t Believe”, ”Things”, ”Slowly For Awhile”

****

Lisää vuoden 2019 parhaita levyjä:

https://pienemmatpurot.wordpress.com/vuosi-vuodelta-parhaat-levyt-2019/+/- saldo : 0 |