Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

Emerson Lake & Palmer : Brain Salad Surgery

Janus kirjoitti noin 16 vuotta sitten (31 kommenttia)
Paljon liikkuu tarinoita ELP:n jäsenten isoista egoista, mutta ottikohan bändi musiikkiaan sittenkään niin vakavasti koska levyille laitettiin Benny The Bouncerin kaltaisia hupinumeroita? Myös massiivinen Karn Evil on varsin hupaisaa menoa. Ehkä ELP meni jo liian pitkälle teknologiahuumassaan, mutta levy on erittäin viihdyttävä eikä suurempaa valittamisen aihetta oikeastaan löydy. Diggaan edelleen, pöhköyksineenkin.

+/- saldo : 0 |

  Jammo kirjoitti noin 15 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Meno on ehkä liian hysteeristä, jos jotain huomautettavaa pitää löytää. Suvantovaiheita kaipaisin hieman enemmän, vanha ei jaksa bilettää koko ajan täysillä.

  Kcrimso kirjoitti noin 15 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Mahtava levy. Ehkä ELP:n paras. Trilogy on ehkä hieman tasaisempi, mutta Karn Evil 9 on niin loistava että se nostaa tämän levyn arvoa huikeasti. KE9 on ehdottomasti yksi parhaista eeppisen mitan progebiiseistä. Todella intensiivistä menoa alusta loppuun. On mahtanut olla livenä aika uuvuttava kokemus fyysisesti Carl Palmerille tuo biisi. Emersonilta kuullaan myös hänen uransa hienointa soittoa. Ja suurinpiirtein hienointa kosketinsoittoa ylipäätänsä mitä rock-kontekstissa on kuultu. Levyn soundit ovat loistavat ja paketin kruunaa H.R. Gigerin upea kansi. Arvosana: 10

  Janus kirjoitti noin 15 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Gigerin alkuperäisteoksessa oli muuten alun perin heppi juhlakunnossa, mutta se oli levy-yhtiölle liikaa ja niinpä Giger häivytti sen pitkin hampain. Kyllä siinä kaulan kohdalla silti jotain vielä erottaa.

  OldfieldOlli kirjoitti noin 15 vuotta sitten+/- saldo : 0
  2 kertaa olen tämän levyn ostanut ja yhtä monta kertaa myynyt pois.Ei uppoa minuun,kuten ei oikein muutenkaan ELPin tuotanto.Kansitaide on kyllä hieno.5 1/2

  Jammo kirjoitti noin 15 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Voin hyvin ymmärtää kantaasi, OldfieldOlli. Kaikesta hienoudestaan huolimatta levystä jää tietty metallinen ja kulissimainen jälkimaku, ikään kuin musiikista puuttuisi jotakin oleellista.
  Arvosana : 9

  Kcrimso kirjoitti noin 10 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Aijai kuinka tää levy potkikaan tänään! Jopa Benny The Bouncer kuulostaa aivan helvetin hyvältä! Täydellinen levy.

  Kcrimso kirjoitti noin 10 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Tätä levyä kuunnellessa ei voi olla toivomatta sitä että Carl Palmer olisi saanut puristettua edes murto-osan tällä levyllä osoittamasta innosta ja energiastaan Asian uudelle levylle. Mutta ei. :/

  Jammo kirjoitti noin 10 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Öö, siis kykenet hetken toivomaan sitä mahdottomuutta että vanha mies olisi edelleen niin kuin nuorena oli ? ;-)

  Kcrimso kirjoitti noin 10 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Palmer ei ole kovin vanha. Ja suurin ongelmahan on se miten Palmerin rumpuraidat tehdään. Muutama isku kerrallaan erillään muusta bändistä. John Wetton ja Geoff Downess sitten kokoavat lopputuloksen kasaan ProToolsissa ilman Palmeria. Näin Palmer itse kertoi tuoreessa haastattelussa. Naurettavaa.

  OldfieldOlli kirjoitti noin 10 vuotta sitten+/- saldo : 0

  Ja suurin ongelmahan on se miten Palmerin rumpuraidat tehdään. Muutama isku kerrallaan erillään muusta bändistä. John Wetton ja Geoff Downess sitten kokoavat lopputuloksen kasaan ProToolsissa ilman Palmeria.


  Mikäs tällaiseen toimintamalliin on syynä?

  Kcrimso kirjoitti noin 10 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Se minuakin kovasti ihmetyttää. En käsitä.

  JiiPee kirjoitti noin 9 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Kerrankin minun makuuni sopivasti rokkaava progelevy. Tässä on voimaa, potkua, sopivasti jazzahtavaa/psykedeelistä menoa ja siihen päälle kovaa Carl Palmerin kannutusta. Eli tykkään.


  Hezzu kirjoitti noin 9 vuotta sitten+/- saldo : 0
  "Mieluummin överit kuin vajarit 1970-1973" -kauden päätös. Toccata ja Still... You Turn Me on ovat suosikkini tässä.

  Jammo kirjoitti noin 9 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Kuuntelijan ikä mahtaa määrittää vahvasti sen miten paljon tästä äänitteestä tykkää?! Kukaan tuntemani yli viisikymppinen progefani ei jaksa tästä levystä enää kovin innostua. Moni nuorempi svengaa helposti mukana.

  Hezzu kirjoitti noin 9 vuotta sitten+/- saldo : 0  Tässä keskimääräinen sokrulainen jammaa ELP:n tahtiin.

  Jammo kirjoitti noin 9 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Hauska ja kohtuullisen asiantunteva arviointi kaikille englannin kielen taitoisille :
  https://www.youtube.com/watch?v=4rcSFsoXLAw


  Jammo kirjoitti noin 9 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Paljastan juonen niille, jotka eivät jaksa seurata pitkiä jorinoita: ääh, enpä jaksa sittenkään,sori!

  Kcrimso kirjoitti noin 8 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Aivan perhanan kova levy. ELP:n paras. Harmi että tällä tasolla ei pystytty hommaa jatkamaan.

  anzi kirjoitti noin 8 vuotta sitten+/- saldo : 1
  Tarkus huomattavasti kovempi. 7/10 Benny the bouncer, miksi???


  Jukez kirjoitti noin 8 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Samaa mieltä. Minun kategoriassani Brain Salad Surgery kuuluu samaan liigaan kuin In A Glass House ja Tales From Topographic Oceans. Kaikki omalla tavallaaan mestariteoksia, mutta jakavat myös runsaasti mielipiteitä. Tietenkään olennaisinta ei ole levyjä aina järjestää paremmuusjärjestykseen. Ollaan tyytyväisiä, että ne on tehty ja olemassa...
  Nykypäivän tekijät eivät tällaisiin enää kykene.

  Janus kirjoitti noin 8 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Mieluummin Benny the Bouncer kuin Are You Ready Eddy?

  makkarapytti kirjoitti noin 8 vuotta sitten+/- saldo : 0
  ...no jaa, molemmissa lienee 'selittelemistä', keskivertopiireissä nyt ainakin??

  makkarapytti kirjoitti noin 8 vuotta sitten+/- saldo : 0
  ...no jaa, molemmissa lienee 'selittelemistä', keskivertopiireissä nyt ainakin??

  Kcrimso kirjoitti noin 8 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Benny The Bouncer on kiva biisi.

  anzi kirjoitti noin 8 vuotta sitten+/- saldo : 0
  ELP olisi voinut tehdä oman levyn läppäbiiseille. Onkohan yhtään muuta, jotka pitävät niistä Kcrmson lisäksi?

  Kcrimso kirjoitti noin 8 vuotta sitten+/- saldo : 0
  ELP olisi voinut tehdä oman levyn läppäbiiseille. Onkohan yhtään muuta, jotka pitävät niistä Kcrmson lisäksi?

  Mitä kaikkia sä pidät "läppäbiiseinä"? Onko Sherifkin sellainen? No anyway Progressive Earsissa näistä on viime aikoina ollut runsaasti keskusteluita ja kyllä noille kappaleille löytyy muitakin ymmärtäjiä. Eihän ne tietenkään ELP:n timanttisinta antia ole, mutta mieluummin niitä kuuntelee kuin keskimääräistä nykypäivän progeprogea tekevän bändin biisiä.

  Äkkiseltään tuumattuna ainoa täysin kelvoton ELP:n "läppäbiiseistä" on Eddie Are You Ready. En nyt laske mukaan Love Beachin kappaleita vaikka se koko levy onkin "läppä".

  Kcrimso kirjoitti noin 8 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Piti ihan kerrata Benny The Bouncer irrallaan muusta Brain Salad Surgerysta. Greg Laken laulutyyli on hieman ärsyttävä, mutta muuten en valitettavaa keksi. Hyvä meininki. Suunnilleen samaa tasoa Jeremy Benderin kanssa.

  anzi kirjoitti noin 8 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Tarkuksen Jeremy Benderiä tarkoitin. Ilman kyseisiä biisejä molemmat levyt olisi lähellä täydellistä. Tarkus sellainen olisikin.

  Kcrimso kirjoitti noin 8 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Eli kaksi minuuttia kestävä Benny The Bouncer tiputtaa muuten lähes täydellisen Brain Salad Surgeryn pisteet seiskaan? Oot ankara kaveri :)

  Kcrimso kirjoitti noin 7 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Brain Salad Surgery on minulle all time top 20 levy mitä tulee proge-albumeihin. Kuuntelinpa levyn tänään läpi ja kirjottelin samalla ylös mitä mieleen juolahti.

  Jerusalem
  Levy alkaa upeasti majesteettisella lähes kyborgimaiselta kuulostavalta hymnillä joka perustuu Hubert Parryn sävellykseltä. Sanat ovat William Blakea mutta ne tuntuvat sopivan täydelisesti Karn Evil 9:in tematiikkaan tavallaan pohjustaen sitä ("England's pleasant pastures? -> ?Dark satanic mills?). Musikaalisesti kappaleessa on mahtavaa momenttia. Matkataan vääjäämättömästi kohti jotain tuntematon, hieman uhkaavaa, kohtaloa.

  Toccata
  Toccata on mielestäni ELP:n onnistunein taidemusiikki-sovitus ja ylipäätänsä ELP:tä juuri sellaisena kuin sitä eniten rakastan. Eli energisenä, villinä ja hieman ylitsepursuilevana. Kappale voitti puolelleen myös brasilialaisen säveltäjänsä Alberto Ginasteran jonka pianokonserton yhteen osaan kappale siis perustuu. Mieletöntä rytmistä iloittelua Emersonilta ja Palmerilta ja siellähän se Lakekin sätkii ihan mukavasti mukana. Kappale sai muuten alkunsa Palmerin toiveesta saada levylle ?erilainen rumpusoolo? ja Emerson ehdotti Ginasteran musiikkia alustaksi Palmerin taituroinnille. Toki siitä tuli sitten lopulta paljon enemmän.

  Still You Turn Me On
  Greg Laken pakollinen pop-balladi. Musiikiltaan kohtuullisen miellyttävä pikku kappale jonka sanoitukset ovat tosin hieman hölmöt (temaattisesti nekin täsmäävät sentään jotenkin KE9:iin kuvatessaan modernia vieraantumista). Täytyy sanoa että Greg Laken lauluääni kyllä kuulostaa kappaleessa komealta!

  Benny The Bouncer
  Kapakkapianohuumori-iloittelua. Ihan mukava pikku välipala, mutta en minä ELP:iä näiden takia kuuntele :)

  Karn Evil 9
  Kaksi edellistä biisiä tarjosivat noin viiden minuutin hengähdystauon joka tulee tarpeeseen 29 minuuttia kestävän hektiseen mestariteokseen Karn Evil 9:iin valmistautuessa. Hieman kuten Jerusalemissa myös Karn Evil 9 etenee vääjäämättömän tuntuisesti koko kestonsa ajan. Yksikään hetki ei tunnu varsinaisesti turhalta vaikka muutamassa kohdassa toki heittäydytään puhtaan soittamisen riemun pariin (mutta eihän se voi hyvänen olla väärin! tämä on progea!). Pääosin instrumentaaliosuudet tuntuvat kuitenkin kuljettavan tarinaa. Ja tarina onkin kiehtova. Sanoitukset ovat osittain abstraktit (absurdit?) siinä mielessä että erilaisia tulkintoja on mahdollista kehitellä, mutta lienee selvää että kyse on ihmisyyden taistelusta keinoälyä vastaan ja ilmeisesti taistelu on jo pääosin hävitty. Musiikillisesti kokonaisrakennelma on käsittämättömän hieno. Se kestää niin radio-soittoa saaneen ?Welcome back??-osuuden kuin 2nd Impressionin bebobin suuntaan kurkottelevat instrumentaalijaksot. KE9 on mielestäni ehdotonta aatelia yli 20 minuuttisten kappaleiden sarjassa. Olisipa ollut varmasti järisyttävä kokemus kuulla kappale tuoreeltaan vuonna 1973 (itse tutustuin biisiin noin täsmälleen 20 vuoden viiveellä 1993).

  Brain Salad Surgery on jo pitkään ollut suosikkini ELP:n tuotannosta ja itseasiassa se on ensimmäinen levy jonka bändiltä olen kuullut. Pakko kuitenkin myöntää että minusta ei tullut saman tein fania vaan bändi joutui muutamaksi vuodeksi jäähylle. En ollut valmis! :D

  Levyn soundit ovat hienot, mutta hieman kylmät, mutta toisaalta konseptuaalisesti sekin ratkaisu toimii. Hieman enemmän olisin silti toivonut potkua bassopuoleen. Nyt sointi on varsin diskanttinen. Soundipuolelta pitää vielä mainita Emersonin syntetesaattorisoundit jotka ovat minusta todella hienoja kautta linjan. Ne yhdessä Palmerin sähkörumpukokeilujen (Toccatassa) ja scifi-sanoitusten kanssa tuovat levyyn futuristisen vaikutelman joka ei ole täysin kadonnut yli neljäkymmentä vuotta myöhemminkään.

  Ai niin ja levyn kansi! H.R. Giger maalaus on upea ja ikonisuudessaan yksi onnistuneimpia levynkansia koskaan.

  Kcrimso kirjoitti noin vuosi sitten+/- saldo : 0
  Tämä mestariteos täyttää tänään tasan 49 vuotta! Vuosikymmenet eivät ole lainkaan tylsistyttäneet Brain Salad Surgeryn innovatiivista ja hurjaa terää. Aivan huikea levy.

  https://pienemmatpurot.com/levyarvio-emerson-lake-palmer-brain-salad-surgery-1973/