Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

Chick Corea : Three Quartets

Janus kirjoitti noin 14 vuotta sitten (1 kommenttia)
Corea, Eddie Gomez, Steve Gadd ja Michael Brecker studiossa vuonna 1981, akustisesti. Soitto kulkee varsin virkeästi.

+/- saldo : 0 |

  Kcrimso kirjoitti noin 7 kuukautta sitten+/- saldo : 0
  Chick Corea : Three Quartets (US, 1981)

  Three Quartets on jo 60-luvulla uransa aloittaneen pianisti Chick Corean kolmas 80-luvulla julkaistu albumi.

  70-luvun loppupuolella Corea keskittyi pitkälti sähköiseen jazz-rockiin, mutta 80-luvun vaihteessa kosketinsoitinmaestro suuntasi jälleen katseensa akustisen jazzin pariin jossa hänen juurensa olivat. Osa Corean jazz-rock -levyistä alkoi olla jo aika väljähtänyttä matskua joten paluu akustisen musiikin pariin oli tervetullut etenkin kun Three Quartetsin post-bop soi todella napakasti ja itsevarmasti.

  Three Quartets koostuu neljästä pitkähköstä (7-12 min.) Corean sävellyksestä (joista yksi on omistettu Duke Ellingtonille ja yksi John Coltranelle. Corean taitava kvartetti soittaa kappaleet läpi vaivattoman kuuloisesti, vaikka mukana on myös varsin virtuoosimaisia osuuksia. Rytmiryhmänä Corealla on erinomainen parivaljakko; kontrabassoa soittaa Eddie Gómez ja rumpuja Steve Gadd. Levy onkin tavattoman hieno juuri rytmisesti sillä myös Corea itse keskittyy tavanomaista enemmän rytmiseen soittoon nostaen selvään päärooliin tenorisaksofoni-tähtensä Michael Breckerin.

  En ole yleensä Breckerin suuri fani, hänen soittonsa on yleensä jotenkin liian siloista ja jopa imelää. Three Quartetsilla Brecker kuitenkin soittaa huomattavasti rouheammalla otteella kuin yleensä. Hetkittäin hyvinkin kipakasti. Etenkin levyn ensimmäisessä kappaleessa, "Quartet No. 1:ssä" hänen saksofoninsa liitää ja kaartelee pidäkkeettömän kauniisti mutta myös ärähtää tarvittaessa väkevästi.

  Breckerin ohella toki myös muu bändi saa yllin kyllin soolotilaa ja esimerkiksi Gómezin juurevan rouhea kontrabassosoolo kappaleessa "Quartet No. 3" on kerrassaan upeaa kuultavaa.

  Chick Corean itsensä tuottama Three Quartetsin kruunaa erinomainen äänitys. Sen sointikuva on tasapainoinen ja dynaaminen minkä ansiosta levy onnistuu esittelemään selvästi keskenään upeasti klikanneen kvartetin parhaassa mahdollisessa valossa.

  Vuonna 1992 ilmestyneellä CD-julkaisulla mukaan on lisätty neljä kappaletta jotka laajentavat alunperin 38 minuuttisen albumin peräti 61 minuuttiin. Samoissa Three Quartetsin sessioissa äänitetyt bonus-raidat ovat laadukas lisä alkuperäiselle levylle.

  Suhteellisen vähäiselle huomiolle jäänyt Three Quartets ei ole millään lailla mullistava jazz-albumi, mutta eipä kaiken aina tarvitsekaan olla. Tällä kertaa riittää enemmän kuin hyvin että Corean hienot sävellykset esitetään tarmokkaasti laadukkaan bändin soittamana ja huolella äänitettynä.

  Parhaat biisit: ?Quartet No. 1?, ?Quartet No. 3?
  ****

  Lisää luettavaa jazzista: https://pienemmatpurot.com/tag/jazz/