Moi anonyymi! » Login | Social login | Uusi käyttäjä

Peter Gabriel : Scratch My Back

Kcrimso kirjoitti noin 10 vuotta sitten (5 kommenttia)
Tässä on nyt niitä hienoja orkesterisovituksia. Tosin eipä tälläkään levyllä ole kyse rockin ja orkesterimusiikin fuusiosta. Hieno levy!

+/- saldo : 0 |

  pinulk kirjoitti noin 10 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Tämä on jopa vuoden paras levy.

  Kcrimso kirjoitti noin 10 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Cover-levy keski-ikäiset bändiltä tai artistilta on yleensä varma merkki luovuuden ehtymisestä. Peter Gabriel onnistui kääntämään kuitenkin tämän yleensä niin tylsän konseptin hienoksi taiteelliseksi voitoksi. Normaali kaavahan on tehdä lähes identtisiä versioita kappaleista jotka innoittivat artistia alunperin musiikin pariin. Ja yleensä nämä biisit sattuvat vielä olemaan samoja klassikoita jotka ovat innoittaneet kaikkia muitakin. Gabriel on kuitenkin versioi pääosin parikymmentä vuotta nuorempien indierock tai ns. vaihtoehtoisempien artistien (mm. Arcade Fire, Elbow Radiohead, The Magnetic Fields ja Regina Spektor) biisejä sekä muutamaa arvostettua oman ikäpolvensa artistia (Lou Reed, David Bowie ja Paul Simon).

  Biisivalintojakin oleellisempaa on kuitenkin että Gabriel tekee valituisa biiseistän täysin omalaatuisia tulkintoja. Joissakin versioissa alkuperäinen melodia vaanii hädin tuskin jossain pinnan alla. Gabriel asetti itselleen rajoitteeksi säännön: ei kitaroita, ei rumpuja. Käytännössä Gabrielin taustalla soi pienimuotoinen sinfoniaorkesteri joka soi jousipainotteisesti varsin modernin minimalistisella tyylillä. Erittäin tyylikästä. Gabriel itse tulkitsee vähäeleisesti, välillä lähestyen puhelaulua. Suurin osa levyn sovituksista on mielestäni erittäin onnistuneita, mutta muutama kappale on ehkä jäänyt hieman liiankin minimalistiseksi. Etenkin Bowien Heroes, joka muutenkin on levyn ilmeisin biisivalinta. Toisaalta Gabrielin lähes itkuisessa tulkinnassa ei ole mitään ilmeistä.

  Kaiken kaikkiaan levyn tunnelmat ovat hyvin synkät ja vaikka kappalemateriaali on alunperin monipuolista on levy yhtenäisten sovitusten ansiosta hyvin toimiva kokonaistaideteos.

  Viimeinen omaperäinen käänne koko projektissa on että suurin osa Peter Gabrielin coveroimista artisteista on luvannut puolestaan versioida jonkin Gabrielin kappaleen. Eli luvassa on vielä levy tyyliin And I'll Scratch Yours. Scratch My Back on jakanut Peter Gabrielin fanien mielipiteet vahvasti monien pitäessä levyä liian synkkänä ja jopa tylsänä. Itse pidän tätä erittäin onnistuneena ja kunnianhimoisena projektina joka jatkaa Peter Gabrielin lähes virheettömän laadukasta uraa kunniakkaasti. Arvosana: 8

  Kcrimso kirjoitti noin 10 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Itunesista on nyt ostettavissa Solsbury Hill (Lou Reed), Come Talk To Me (Bon Iver) ja Biko (Paul Simon).

  OldfieldOlli kirjoitti noin 10 vuotta sitten+/- saldo : 0
  No joo,ei tämä mikään epäonnistunut levy ole. Avausraidasta(Heroes) en kyllä jaksa innostua yhtään, mutta Talking Heads-cover on hieno. Pari muutakin kappaletta on onnistunut hyvin. ei tämä silti ihan top-3 PG levyihin nouse.7 1/2

  Janus kirjoitti noin 6 vuotta sitten+/- saldo : 0
  Listening Wind on oma suosikkini tässä.