Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

Hong Kongin elämää 1/3

Sunkka kirjoitti noin 24 vuotta sitten (4 kommenttia)
Palasokerissa alkaa juttusarja elämästä Hong Kongissa. Sarjaa varten on haastateltu Hong Kongissa asuvaa neitoa, nimeltä JoJo Lai. JoJo työskentelee vientiyrityksessä joka omistaa tehtaita Hong Kongin ulkopuolella. Aloitamme perusasioista: sarjan tässä osiossa puhutaan ruuasta ja autoista.

Nopea katsaus Hong Kongiin: Entinen Brittien siirtomaa palautui Kiinalle ja muuttui Kiinan erityishallintoalueeksi 1. Heinäkuuta 1997. Brittien systeemi näkyy vahvasti mm. vasemmanpuoleisena liikenteenä, toisena virallisena kielenä sekä poliittisena järjestelmänä. Hong Kongissa on noin 7,5 miljoonaa asukasta mutta pinta-alaa vain 1092 neliökilometriä (Suomen maapinta-ala on 305,000neliökilometriä eli 305 kertaa Hong Kong…) Lisäksi suurin osa on jyrkkää vuoristoa (korkein vuori Tai Mo Shan 958m), vain rannikko ja laaksot ovat asumiskelpoisia. Alueeseen kuuluu myös n. 200 isompaa tai pienempää saarta. Maarajaa Kiinan kanssa on vain 30km. Ilmasto on trooppinen. Väestöntiheys vaihtelee tiheimmin asutusta Kowloonin niemestä (44.000 asukasta/neliökilometri) väljempiin New Territoriesiin ja saariin (3500henkeä/neliökilometri), keskimäärin kuitenkin 6310 asukasta/neliökilometri (vuonna 2000). Ahdasta on.





Hong Kongin ruoka.

Hong Kong poikkeaa monista Aasian maista siinä että siellä on paljon erilaisia mahdollisuuksia ruuan ja elämäntapojen suhteen. Ruokia voidaan ostaa supermarketeista, kaupoista ja toreilta. Perinteinen kiinalaisperhe ostaa ruokansa päivittäin tuoreena toreilta. Toreilta saadaan kalaa, vihanneksia, kanaa, nautaa ja possua ja monenlaista muuta.

-Normaalisti perhe syö illallisen yhdessä. Minä taas syön vanhempieni ja sisarusteni kanssa harvoin, vain noin kerran viikossa, JoJo kertoo.

-Aamiaista syön usein McDonaldsissa tai vastaavassa pikaruokapaikassa. Toisinaan haen jotakin pikaruokaa mukaan aamiaiseksi kuten nuudeleita tai perinteistä kiinalaista takeouttia. Juomaksi sitruunajäätee, joskus maitoa tai kahvia. Useimmat Hong Kongilaiset syövät aamiaisensa näin, JoJo kertoo.




Monet työläiset ja opiskelijat ottavat kotoaan eväät mukaansa mutta monet ostavat eväslaatikon mukaan ruokapuodista, laatikko maksaa n. 20 –30 markkaa, riippuen tietysti mistä sen ostaa. Useimmat kuitenkin lähtevät ruokatunnillaan ravintolaan syömään, lounas kiinalaista ruokaa maksaa n.50 markkaa, pikaruokapaikoissa 30-50mk, McDonaldsissa ateria maksaa alle 20mk. -Meidän firmassamme on ruokaetu joten voimme syödä toimistossa, paitsi tietysti jos pääsen asiakkaan kanssa ulos syömään. Ruoat tuodaan toimistoon pienissä valkoisissa styroksirasioissa, lämpiminä. Sitten istumme yhdessä syömässä, kuin kotona. Ruoka on perinteistä kiinalaista ja se tulee samanlaisesta ruokapuodista mistä ihmiset ostavat eväitä mukaankin, JoJo selittää.

-Hong Kongissa voi syödä monenlaista ruokaa, ei pelkästään kiinalaista. On Thai-ruokaa, korealaista, italialaista, espanjalaista jotka ovat suosittuja. Meksikolaista, venäläistä, filippiinilaistakin saa mutteivät ne ole niin suosittuja… On halpoja paikkoja ja hienompia paikkoja, oman valinnan mukaan. Useimmat perheet käyvät sunnuntaisin ravintoloissa syömässä joten silloin ravintolat ovat aina täynnä, JoJo kertoo.

-Kaikenkaikkiaan hong kongilaiset ovat kovia syömään ja ruokailu on tärkeä osa elämää. Ulos lähdetään syömään pienemmistäkin syistä, kavereiden, perheen tai liikekumppanien kanssa. Ruoka on edullista ja sitä on tarjolla todella laaja valikoima, eri maista ja kulttuureista, JoJo lisää.




Liikenne

Koska Hong Kong on pieni alue jolla asuu noin 7,5 miljoonaa ihmistä, joukkoliikenne on hyvä. Metrolla pääsee lähes joka puolelle Hong Kongia ja siksi se on kätevä ja suosittu, sekä turistien että paikallisten keskuudessa. Helppo, turvallinen ja mukava. Hong Kongin maanalainen on nimeltään MTR (Mass Transportation railway) eikä subway tai metro. Subway-viitta osoittaa alikulkutunneliin, kertoo nimimerkki hämmentynyt turisti.

Metron lisäksi on muita kuljetusmuotoja kuten linja-autot, minibussit ja taksit. Linja-autojen ja minibussien taksat ovat edullisia. Minibussin taksa on vähän kalliimpi kuin linja-auton mutta toisaalta minibussien reitit ovat monipuolisempia ja ne liikennöivät kellon ympäri. Taksi maksaa perusmaksun (15mk) lisäksi noin 7 – 8 markkaa kilometri. Vaikka se on monien mielestä paljon, taksia silti käytetään runsaasti. Niitä pyörii joka paikassa ja kyydin saa helposti. Taksit ovat punaisia, vihreitä tai sinisiä (punaiset liikkuvat koko Hong Kongin aluella, virheät mantereen puolella (New Territories) ja siniset joissakin pikkusaarissa.) valkokattoisia diesel Toyotaja, hyvin konservatiivisen oloisia isoja malleja, erityisiä taksimalleja. Rattivaihde, vinyylipenkit ja kantonin kiinaa pauhaava radio.

Oman yksityisauton omistaminen ei ole halpaa eikä helppoa. -Kaikki maksut ovat kalliita, myös pysäköinti. Minun pitää maksaa kahdesta pysäköintipaikasta, toinen kotonani, 1800mk/kuukausi ja toinen toimistopilvenpiirtäjän parkkihallissa, 3400mk/kuukausi, JoJo laskee. Yleiset parkkihallit maksavat keskimäärin 18mk/tunti, halvat 5mk/tunti ja kalliimmat joillain alueilla jopa 27mk/tunti.

Autoilla on lisäksi erityinen liikennemaksu: -Minun autoni on 1800cc-luokassa joten liikennelupamaksu on 5200mk/vuosi, JoJo kertoo. -Lisäksi tietysti normaalit huollot, vakuutukset ja pesut ym., kallista on, JoJo huokaa. -Mutta silti täällä on paljon autoja. Monet asiakkaani jotka ovat ensikertaa Hong Kongissa ihmettelevät kalliiden autojen määrää. Täällä on suhteellisen paljon Mercedes Benzejä, BMW:tä, Jaguareja, Lexuksia, Volvoja, Porscheja, Ferrareja ja paljon jopa Rolls-Royceja. Myöskin Japanilaismerkkejä on paljon: Toyota, Honda, Nissan jne. Ja polttoaineen hinta on silkkaa ryöstöä, noin kympin litra! Uusien autojen autovero on Hong Kongissa samaa luokkaa kuin meillä Suomessa mutta se on porrastettu siten että suuremmista autoista menee enemmän veroa kuin pienistä.

Ajokortin ajaminen ja sen hinta ovat jokseenkin samanlaisia kuin Suomessa.

Auton ostaminen on helppoa. Autojen myyntinäyttelyitä järjestetään paljon ja autokauppa käy, näyttelystä on helppo ostaa. Ihmiset vaihtavat autojaan parin, kolmen vuoden välein ja seitsenvuotias auto on useimpien mielestä jo vanha. Hong Kongilaiset arvostavat autojaan jälleenmyyntiarvon mukaan, Mersu ja BMW säilyttävät arvonsa hyvin ja ovat siksi suosittuja.




Eli sellainen juttu. Sarjan seuraavassa osassa puhutaan asumisesta ja kodeista Hong Kongissa.

+/- saldo : 0 |

    Jake kirjoitti noin 24 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Huh huh!

    Pitääkin ensikerralla muistaa tämä juttu kun kiroilee parkkimarkkojen puutetta, autoveron maksua tai bensamittarilla, näyttäisi nimittäin olevan kohtalaisen kallista tosiaan tuo autoilu Hong Kongissa...

    Jäämme odottelemaan jatkoa.



    Anonyymi kirjoitti noin 23 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Tähän ei sitten tainutkaan tulla jatkoa, olisi ollut kiva lukea lisää Hong Kongin elämästä kun olen itse sinne lähdössä työmatkalla muutamaksi kuukaudeksi.

    Sunkka kirjoitti noin 23 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Joo, odottelen 2/3-osaa tuolta kirjoittajaneidolta, lupasi lähettää sen piakkoin. Oli muuten meillä Suomessa joulun. Oli hyvät kelit ja paljon lunta.

    Sunkka kirjoitti noin 23 vuotta sitten+/- saldo : 0
    Ja kuin taikaiskusta JoJon artikkeli tuli tänäaamuna sähköpostina! Nyt pitää vielä tarkistaa muutama juttu ja tehdä käännöstyö niin sitten saadaan 2/3-osa julkaistua. Ehkäpä jo tulevana viikonloppuna (23.-24.2.)?