Moi anonyymi! » Login | Uusi käyttäjä

Hong Kongin elämää 2/3

Sunkka kirjoitti noin 22 vuotta sitten (0 kommenttia)
Kauan odotettu jatko-osa elämästä kaukana Hong Kongissa on viimein valmis. Tässä osassa käsittelemme asumista. Hong Kongilainen JoJo Lai kävi jouluna Suomessa toteamassa talviolosuhteet. Voi olla että saadaan juttua siitäkin visiitistä myöhemmin. Lue ensin artikkelisarjan ykkösosa jos et ole sitä vielä lukenut.



Hong Kongissa on kolme pääaluetta, kuten jo ensimmäisessä osassa opimme: Kong Kongin saari, Kowloonin niemi ja New Territories. Joka pääalueella on eri osia, esimerkiksi Hong Kongin saarella on Sheung Wan, Central, Causeway Bay, Happy Valley, Wanchai ja niin edelleen. Asunnon hintaan vaikuttavat tietysti monet tekijät kuten asuinalue, asunnon koko ja rakennuksen ikä. Koska Hong Kong on pieni alue eikä joka paikkaan voi rakentaa, nousee rakennusten korkeus väistämättä. Varsinkin uusilla asuinalueilla kerrostalot ovat 20- 30-kerroksisia, jopa korkeampia. - Rakennukset ovat hyvin lähellä toisiaan, usein laskemme leikkiä että kun ikkunan avaa, voi jutella suoraan naapuritaloon, JoJo nauraa.

Ensimmäinen neliöhintaesimerkkimme on Hong Kongin saarelta jossa joillain alueilla asunnonostaja voi joutua maksamaan vaikkapa 9000mk/neliöjalka eli noin 81.000 markkaa neliömetri. Jos huoneuston koko on suuri, kertyy asumiselle hintaa aika lailla! Esim. sata neliötä olisi jo 8.1 miljoonaa markkaa, euroinakin 1,36 miljoonaa.

Tai otetaanpa toinen esimerkki Hong Kongin saarelta, keskeiseltä Centralin alueelta. Jos rakennus ei ole kovin vanha ja sijainti on hyvä, neliöjalka saattaa maksaa noin 1000 euroa eli neliömetri reilut 9000 euroa. Asuntojen koko alueella on pääasiassa sadasta neliöstä kahteen ja puoleensataan neliöön. Noin sadan neliön asunto Centralissa (kaksi makuuhuonetta) kustantaa vuokrana noin 23000 mk/kuukausi eli n. 3900 euroa kuussa. Toki markkinoilla liikkuu ihan pieniäkin luukkuja, 30-50 neliömetriä, vuokrat 7-15 tuhatta markkaa kuussa, riippuen tietysti koosta ja muista seikoista.

Ja näköala vaikuttaa tietysti myös paljon. - Tiedän esimerkiksi asunnon josta maksetaan 240.000 markkaa vuokraa kuussa. Ja toki kalliimpiakin löytyy, JoJo kertoo.



-Minä taas asuin aiemmin Kowloonin niemellä, asunnossa joka oli 90 neliömetriä, 3 makuuhuonetta, olohuone ja keittiö kaikilla varusteilla jne. Asunto maksoi kuukaudessa 20,000HK$ eli noin 18,000mk (3000 euroa). Vuokraan sisältyi myös autopaikka, JoJo kertoo. – Tiedän kuitenkin että asunnon varsinainen omistaja maksoi siitä lyhennystä ja korkoja pankille 35,000HK$ kuussa koska oli ostanut sen huippusesongin aikana…

Hong Kongin yhteiskunta tarjoaa myös asuntoja ihmisille, edulliseen vuokrahintaan, vaikka asunnot ovat ihan kivoja. Tosihalvalla voi asua yhteisasunnoissa joissa yhdessä tuvassa voi olla kymmenenkin vuodetta. Toisaalta on olemassa korkealuokkaisia palveluasuntoja, kalliita tietysti, mutta niissä on huonepalvelu kuin hotellissa vuoteen sijauksineen, kaapeli-tv:t ja kaikki. - Eräs tälläinen asunto, mistä tiedän, on Centralissa, JoJo kertoo. – Asunnot ovat pieniä, yhden makuuhuoneen asunto maksaa 12,000mk kuussa ja kahden 15,000mk kuussa.

Meillä suomalaisilla on yleensä aika lailla kodinelektroniikkaa ja muita varusteita. Miten on Hong Kongissa? –Tavallisessa asunnossa asukkailla on TV, jääkaappi, suihku tai kylpyamme jne., JoJo kertoo. Liesi toimii sähköllä tai kaasulla ja yleensä jokaisessa asunnossa on ilmastointi koska ollaan sub-trooppisessa ilmastossa. Viihdepuolella on usein hifiä, tietokoneita, ehkä DVD mutta yleisesti VCD (videoCD), ei videonauhureita. Suomessa yleinen videonauhuri on hong kongilaisten mielestä aikansa elänyt keksintö joka on korvautunut modernimmalla VCD:llä. No, ei se VCD:n kuva juuri nauhurista poikkea mutta onhan se tavallaan hienompi silti… Eikä useimmilla VCD-soittimilla edes pysty tallentamaan. Ja Suomen oloista poiketen melkein jokaisen asunnon ulko-ovi on terästä, vähintään teräslevyillä peitetty, kerrostaloissa erityisesti. Asuntomurrot ovat yleisiä jollei ovi ole tukeva.

Moni hong kongilainen asuu omistusasunnossa. Useimmat, joilla asuntoon on varaa, ostavat sen omakseen ja toisaalta monet firmat tarjoavat työntekijöilleen työsuhdeasuntoja. Vielä muutamia vuosia sitten asuntojen hinnat olivat kovassa nousussa ja monet ostivat ja myivät asuntoja sijoitusmielessä. Nyt asuntojen hinnat ovat laskeneet huimasti ja entiset asuntosijoittajat eivät enää pidä muita asuntoja kuin sen, jossa asuvat. Myytävät asunnot välitetään yleensä välittäjien kautta vaikka se tietysti maksaa, mutta onhan se paljon
helpompaa.



Millainen on sinun ihanneasuntosi Hong Kongissa, JoJo? – Merinäköala olisi hieno, asunto saisi olla täysin kalustettu keittiötä myöten, siinä voisi olla 4 makuuhuonetta jotta koko perheemme sopisi siihen. Parveke saisi olla ja tietysti parkkipaikka. Ja olisi kiva jos asunto olisi jossain poissa tiheiltä asuinalueilta, JoJo haaveilee. –Mutta minulle on mahdotonta saada sellaista asuntoa Hong Kongista, siellä se maksaisi niin paljon. Toisaalta täällä Suomessa sellaisia unelmataloja tuntuu olevan paljonkin.

Niinpä. Meillä Suomessa on tilaa. Joskus tuntuu naurettavalta miten kallista Helsingissä on asua verrattuna useimpiin muihin Suomen kaupunkeihin. Mitähän se maksaisi jos 1,5 kertaa Suomen kansa änkisi pääkaupunkiseudulle asumaan? Nykyiseen hintatasoon suhteutettuna varmasti järjettömästi enemmän kuin nyt Hong Kongissa, vaikka tilanne olisi osapuilleen sama.

Lisää kuvia Hong Kongista löytyy Palasokerin galleriasta. Ja artikkelisarjan ensimmäinen osa löytyy täältä.

+/- saldo : 0 |